Osman Nuri Ekim

Osman Nuri Ekim

ÇARŞAMBA’DAN PERŞEMBE’YE 2020

 

01 Ocak Çarşamba günü başlayan, 31 Aralık Perşembe günü biten yıl; 21. yüzyılın ve milenyumun 20. Yılı: “2020”.

Şüphesiz 2020, son yılların en çok konuşulan yılı oldu. Felaketler, doğal olaylar, teknolojik gelişmeler hemen hepsi 2020 yılına denk geldi. 2020 özellikle koronavirüs salgını nedeniyle hatıralardan silinmeyecek bir yıl oldu. Başkan Ekim’den 2020'ye bakış...

Bilindiği gibi 2020’nin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Ancak, 2020 yılı ülkemiz için iyi geçmedi. Koronovirüs pandemisi, afetler ve ülkemiz çevresinde yaşanan savaşlar…

Covid – 19 salgını hem bizi hem tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Çin’in Wuhan Kentinde başlayan ve tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizi de kısa zamanda etkisi altına alan korona virüs Ülkemizde ilk vakasını 11 Martta gösterdi. Bugünden itibaren vaka ve ölüm sayısı artmaya başlamış akabinde kısıtlamalar ve yasaklar başladı. Sokağa çıkma kısıtlamalarından şehirler arası giriş çıkış yasağına, maske takma zorunluluğundan sosyal mesafe kuralına kadar bir sürü önlem ve kısıtlamalar hayatımızdaki yerini aldı. Evde geçen dini bayram günlerinden sınırlı sayıda katılımcıyla kutlanan milli bayram ve önemli gün kutlamaları sınırlı sosyal hayatımızı oluşturdu. Tiyatro, sinema ve konserler 2020 yılında özlemini çektiğimiz faaliyetler arasında yerini aldı. Tedbirler kapsamında okulların kapanmasıyla çocuklarımız uzaktan eğitime başladı, evler çocuklarımızın okulu, EBA TV sınıfları bilgisayar veya tabletlerin ekranı sınıf tahtaları olmuştur. Çocuklarımız okullarına, sınıflarına arkadaşlarına ve ders ziline hasret kaldı.

Doğal afetler 2020 yılında Ülkemize hüzün getirdi. Elazığ ve İzmir Depremleri; Giresun’da meydana gelen sel, Hatay ilimizdeki orman yangınları, Van’da meydana gelen çiğ felaketi, Sakarya havai fişek fabrikasındaki patlama gibi afetler 2020 yılında ülkemizi yasa boğdu. Bu felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifalar diliyorum. Rabbim Ülkemizi bu ve bunun gibi felaketlerden korusun. İnşallah Ülkemizde böyle felaketler bir daha yaşanmaz.


Tüm bunlar yaşanırken Devletimiz tüm birimleriyle çalışmalarını sürdürdü. Cumhurbaşkanlığımız başta olmak üzere; Sağlık Bakanlığımızdan İçişleri Bakanlığımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına kadar Tüm Bakanlıklarımız salgınla mücadeleden afetle mücadeleye kadar, teknolojik geliştirmelerden yardım kampanyalarına kadar çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Sağlık Bakanlığımız bünyesinde kurulan Bilim Kurulu korona virüsle mücadele kapsamında yerinde önerilerde bulunmuştur. İçişleri Bakanlığımız terörle mücadelede başarılı adımlar atmış; pandemi ile mücadelede takdire şayan kararlara imza atmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız pandemiden işsiz kalan mağdur vatandaşlarımıza maddi ve gıda yardımı yapmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız doğal afetler sonrası bölgelerdeki şehirleşmeyi hızlıca yapmıştır. Koronovirüs pandemisi, afetler ve ülkemiz çevresinde yaşanan savaşların olumsuz etkilerinden mücadelelerinden ötürü  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ minnettar olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Bürokratlarımıza, sağlık çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu olumsuzlukların yanında 2020 yılı doğalgaz konusunda müjde yılı olarak hatırlanacak. Fatih sondaj Gemisi Karadeniz açıklarında 405 Milyar metreküp doğalgaz rezervi bulmuştur. Bu rezerv işlenmeye başlandığında Ülkemizin doğalgaz ihtiyacını büyük ölçüde karşılanmış olacaktır.

2020 yılında Akçaabat’ımızı değerlendirecek olursak:

Koronavirüs pandemisi İlçemizde de etkisini bir hayli göstermiştir. Vaka sayısının artması sonucu uygulanan kısıtlamalar ve tedbirler neticesinde halkımız eve kapandı, esnafımız kepenk indirdi, işçiler mağdur oldu ve sınırlı sosyal hayat İlçemizde yaşanmıştır. Kültür Sanat ve Turizm Şehri Akçaabat’ımızda eskisi gibi sosyal etkinlikler yapılamamıştır. Tiyatromuz, Sanat Müziği ve Halk Müziği korolarımız sahneye hasret kalırken sanatsever vatandaşlarımız bu tür faaliyetlere özlem duymuştur. Konferanslar, söyleşiler, resim ve sanat sergileri pandemi sonrasına ertelenmiştir. Yapılması planlanan 30. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları festivali başta olmak üzere birçok uluslararası faaliyet düzenlenememiştir. Kara zıpkalı bıçkın gibi delikanlılarımız horon tepemedi Akçaabat’ımızda. Bayramlarda büyklerimizin elinden öpemedik akrabalarımızı ziyaret edemedik.

İlçemizde de böyle olumsuzluklar yaşanırken yerel yönetimler olarak bizler de halkımızın her kesiminin yanında olmaya gayret gösterdik. İhtiyaçlı ve yardıma muhtaç olan bütün vatandaşımızın derdine derman olmaya çalıştık istek ve taleplerini anında karşılamaya çalıştık. Bizim kiracımız olan esnafımızdan kapalı olduğu sürece kira almadık. Mağdur olan işçi kardeşlerimize gıda, eşya ve giysi olmak üzere ihtiyaçları doğrultusunda imkanlarımız ölçüsünde yardım ettik. Vatandaşlarımızın sanata olan özlemini bir nebze olsun giderebilmek için Açık Hava Tiyatro günlerini düzenledik. Maske üreterek sağlık çalışanlarımıza destek olmaya çalıştık. Vefa Sosyal Destek Grupları ile işbirliği halinde evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Ülkemizde meydana gelen Elazığ ve İzmir Depremleri sonrası Akçaabat halkı olarak bir olduk ve bölgelere yardımlarımızı gönderdik. Pandemiden kaynaklı çok sık yapamasak da vatandaşlarımızla ve esnafımızla bir araya gelerek hasbihal etmeyi de ihmal etmedik.

Pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen İlçemizdeki yatırımları ve projelerimizi devam ettirdik ve projelerin takipçisi olduk. Akçaabat’ımızın çehresini değiştirecek olan çarşı bölgesi ile Ortamahalemizde sokak  ve cephe sağlıklaştırma çalışmalarına başladık. Tarihi St. Michael Kilisesini restore ederek Ortamahallemize bir müze kazandırdık. Akçaabat-Yıldızlı Kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş yolu projesinde sona geldik. Deniz Manzaralı Millet Bahçemizi halkımızın hizmetine sunduk. Akçaabat Kapalı Yüzme Havuzu ve Gençlik Merkezi Projelerini Gençlik ve Spor Bakanlığımız yatırım programına aldı. Şehrimize kapalı otopark kazandırmak için Büyükşehir Belediyemizle proje çalışmalarımızı tamamladık. Ulaştırma ve Altyapı Bakan’ımızın “Güney çevre Yolunun Akçaabat Geçişi İnşaatı Başlıyor “ müjdesini Akçaabat Halkı olarak büyük bir memnuniyetle karşıladık.

Evet Çarşamba günü başlayan 2020 Perşembe Günü sona eriyor. Dilerim ki 2020 bütün kötülükleri alıp gitsin. Koronavirüs salgını son bulsun. Ülkemizde felaketler ve doğal afetler yaşanmasın. 2021 yılının ilçemiz, ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için barış, huzur, esenlik ve refah getirmesi temennisiyle, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.