Sebahattin Yazıcı
Dünya Süt Günu
1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ
1 Haziran Dünya Süt Günü ve bu günde bilgilendirmelerle dikkatleri süte, süt ürünlerine ve özellikle süt üretimine çekmeliyiz. Çünkü memeliler de süt doğum ile kendilerine sunulmuş beyaz mucizedir. Sütün ibret ve besin değerini Rabbimiz Nahl Suresi 66. Ayette “Sizin için sağmal hayvanlarda da kesin olarak ibret vardır. Nitekim size hayvanın karnında, besin artıklarıyla kan arasında (oluşan), içenlere lezzet veren saf süt içiriyoruz.” şeklinde ifade ediyor. (1 litre süt üretimi için meme bezinden 400 litre kan dolaşarak geçer) İnsanın yaşamında önemli yeri olan süt, güvenli üretim ve tüketimi ile insanlar için sağlıklı hayat demektir.
Süt; A, B, D, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve protein gibi büyüme ve gelişmenin temel yapı taşları sütte bulunmaktadır. Yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Proteini yüksek kalitede olan süt, proteinin yapı taşı olan ve vücut için alınması zorunlu aminoasitlerin tamamını içerir.
Sütü tüketmenin yaşı yoktur. Ancak bünyelerin değerlendirmelerinin kolaylığı bakımından süt ürünlerinin tüketilmesi daha doğrudur. Mesela sütü direk tüketmekten daha faydalı yoğurt, kefir ya da ayran olarak tüketmektir. Süt ürünleri olan peynir ve çeşitlerinin çokça tüketilesi daha kıymetlidir. Her yaş grubundan insan için gerekli bir besin kaynağı olan süt, özellikle çocukluk, hamilelik, emzirme ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az iki bardak süt tüketmesi gerekmektedir.
En kolay ulaştığımız ve rahatlıkla tüketebildiğimiz süt ve süt ürünleri varken çocuk yaşta tüm eğilimlerimiz başka içecek türlerine olmaktadır. Çünkü küçük yaşta çocuklar yetişkinlere özenmektedirler. Biz yetişkinlerin de süt içme alışkanlığı olmadığından yetişen çocuklarımız süt dışındaki içeceklere eğilimli yetişmektedir. Oysa bilinçli toplumlarda yetişkinlerin süt tüketimi oldukça fazla ve bu oranda da çocuk ve gençlerde süt tüketimi alışkanlıkları gelişmektedir. Dünya geneline bakıldığında her ülke için farklı miktarlarda süt ve süt ürünleri tüketimi söz konusudur. Ülkemizde ise süt içme alışkanlığının çok az olduğu dikkatleri çekmektedir. Milli içeceğimiz olan ayranın da tüketimi özendirilmelidir.
Kamu spotları ile desteklenen çalışmalar yapılmalı okul sütü yanında asker, işçi ya da memur sütü gibi kampanyalar oluşturulmalıdır. Hükümetlerin süt üretimini desteklemesinin yanında tüketimi de özendirmesi önemlidir. Biz sorumluluk sahibi yetişkinler bol süt, ayran yoğurt ve peynir tüketerek çocuklarımıza rol model olmalıyız. Yetişkinleri süt içmeyen bir toplumun çocukları da süt içmez. Ve süt içmek için zeki olmak gerekmez, ama süt içip hayvansal proten alarak zeki olur, anlayışında olmalıyız.
Üretimin yeterli olduğu, üreten ve tüketenin mutlu olduğu, yeteri miktarda süt ve süt ürünü tüketilen günlerin yakın olduğu ümidiyle, her gün süt için süt içirin…
Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI
Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.