Sebahattin Yazıcı

Sebahattin Yazıcı

BALIK AVCILIK SEZONUNUN ARDINDAN

BALIK AVCILIK SEZONUNUN ARDINDAN

 

01 Eylül 2017 tarihinde başlayan 2017-2018 balık av sezonu 15 Nisan 2018 tarihinde sona ermiştir. Bu sezon avcılar, balıkçılar ve tüketiciler için beklentilerin altında kaldı. Yeterince balık olmayınca ne avcıların ne de tüketicilerin yüzünü güldü. Avcılar yeterince avlanamayınca tüketiciler yeterince ve ucuz balık tüketemediler. Balık avcılığı sezonunu tamamlayan gırgır avcılığı yapan balıkçılardan bir kısmı mayıs ayında başlayacak Mavi Yüzgeçli Atlantik Ton Balığı (Orkinos) avcılığı için, diğerleri de gelecek yılın avcılığına hazırlık olarak ağlarının ve gemilerinin bakımları ile ilgilenecekler.

Avlanma yasakları; bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve her balığa bir kez üreme şansı verilebilmesi amacıyla tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler için uygulanır. Bu süreçte 15 nisan15 haziran tarihleri arasında kalkan avı yasak olup sonraki serbest dönem için ise kalkan balığı avcılık izin belgesi alınması gerekmektedir.

2017-2018 yılı balık av sezonu geçen yıla göre daha az verimli geçmiş özellikle eylül ayında başlanılan palamut avcılığı gırgır teknesi ile avcılık yapan balıkçılarımız için verimsiz geçmiştir. Kıyı balıkçılığı yapan uzatma ve voli avcıları palamut avından beklentilerini karşılamışlar ancak bu tüketici için yeterli olmamıştır. Gırgırlarımız için ne palamut avcılığı ne de kasım ayına kadar avlanması gereken istavrit ve diğer balık türleri avcılığı istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Bundan dolayı da ekim ayında gırgır teknelerimiz hamsi avcılığına başlamışlardır. Karasularımızda yapılan hamsi avcılığı da yeterli miktara ulaşmamıştır. Yılbaşı tarihi itibari ile Gürcistan ve Abhazya karasularına gitmek zorunda kalan gırgır teknelerimizden bir kısmı bu ülkelerin karasularında hamsi avcılığında devam etmiştir. Burada avladıkları hamsileri anlaşmaları gereği ülkemize göndererek halkımızın taze hamsi yemesine ve orada kurdukları işleme tesisleri ile de balık unu ve balık yağı üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmişler ve nisan ayı itibari ile de avcılık sezonunu tamamlayarak limanlarda gelecek dönemin hazırlıklarına başlamıştır.

Ülkemizdeki balık avlama kapasitesi teknolojik gemiler ve avlama araçları ile her geçen yıl artmaktadır. Bu durumda ülkemiz karasuları bu kapasite için yetersiz kaldığı görülmektedir. Bundan dolayı da ülkemiz balıkçısının özellikle avlama kapasiteleri yetersiz, avlanacak balığı olan ülkeler ile anlaşmalar yapılarak bu ülkelere avcılık için gitmelerinin yolu açılmalıdır. Balıkçılık politikalarının bu yönde geliştirilerek hem balıkçılarımızın hem de ülkemizin dünya balıkçılık pastasından daha fazla payını alması sağlanmalıdır.

Gelecek balık avlanma döneminin bereketli gelmesi ve yaz döneminde balıkçılarımızın sağlıkla hazırlıklarını tamamlaması temennimizdir. Ne kadar bol ve bereketli av olursa o derece ucuz ve yeterince balık tüketimi olacaktır.

 

 

Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI

Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.