Gökhan KURUÇELİK
ALTERNATİF PENCERE
Son dönemde şifalı bitkilerlere ilgi artmış, piyasaya kitaplar sürülmüş, görsel medyada gündem oluşmuştur. Son 10 yılını şifalı bitkiler ve alternatif terapi yöntemlerine adamış, uzmanlığını bu konularda yapan ve devam ettiren bir kardeşiniz olarak, bu alandaki bilgilerimi szilerle paylaşmak istedim. Kimi zaman bir bitkiye, kimi zaman bir sebzeye, kimi zamanda alternatif terapi yöntemlerinden uzmanlık alanıma girenlere bu köşede deyineceğim. ŞİMDİDEN ŞIFA VESİLESİ OLSUN DİLEĞİYLE.
HAVUÇ
Burada deyineceğimiz drogların mevsiminede olması onun kullanılımında alınacak verim ve elde edilebilirliği acısından değişmez kuraldır.
Havuçu hep salatalarda yeriz fakat bu turunçu renkli sebze vucudumuzda ne işe yarar bunu merak etmeyiz.
En zengin A provitamini kaynaklarından biridir.Yüksek miktarda C,D,E,K,B1,B2 vitaminleride içerir. Bebekler için anne sütünden sonra en kıymetli besindir.Emziren kadınların sütünü çoğaltır ve zenginleştirir.Anne ve bebeğin dişlerini kuvvetlendirir,görme gücünü artır.Kanseri önler,deri ve göz hastalıklarına ayrıca katarakta,astıma ve ses kısıklığına iyi gelir.
Havuç tohumları mide ve bağırsak gazlarını giderir, böbrek ve mesane taşlarını düşürür.
Eski tıb ilminde ve kocagarı ilaçlarında çok kullanılan havuç ve tohumu bir çok hastalığın oluşumunu engellediği gibi bir kısım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.Havucun bazı kullanım şekillerini hangi hastalıklara tedavisinde yardımçı olarak kullanılaçağını yazmaya çalışacağım.
BAĞIRSAK HASTALIKLARI VE KABIZLIK
Modern çağın insanlarının hastalığı olan kronik kabızlıkta her sabah aç karına bir bardak havuç suyuna birçay kaşığı zeytin yağı katarak içmek kabızlığı iyi geldiği gibi bağırsak yaraları ve itihabını tedavi eder.Veya 1 kg havucu rendelenir,1 litre suda haşlanır püre haline getirilir,tuz,limon,ve az zeytinyağı katarak yemeklerden önce bundan bir miktar yenir.3-4 gün devam edildiğinde inatcı peklik bile gecer.
MİDE GASTRİT VE ÜLSERİ
1kg sarı cam balına 100 gr havuç tohumu,50 gr mürsafi,100gr keten tohumu,40 gr ud-i hindi ve 20 gr propolis karıştırılarak hiçbir yan etkisi olmayan çok mükemmel bir macun elde edilebilir.
KANSIZLIK
Kansızlıkta ve herhangi bir sebeble olan kan kaybından sonra,vucudun suratle kan yapmasını sağlar.Bunun için sabah,öğle,akşam yatarken olamak üzere günde üçkere taze sıkılmış zeytin yağı karıştırılmış havuc suyu içmek gerekir.Bu işleme uzunca bir süre devam etmek gerekir.
KARACİĞER
Havuç haiz olduğu özel şekeri, A vitamini ve bol mineralleri ile karaciğeri kuvvetlendirir, ona rahatsızlıklarını tamir imkanı verir. Bilhassa enginar ile havuç karaciğerin en iyi ilacıdır. Avrupa ülkelerinde karaciğer hastalıklarında enginar ve havuç tabletleri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
CİLT SORUNLARI VE YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ.
Yüz ve boyunda kırışan kısımlara taze sıkılmış havuç suyu sürülmekle cilt gençleşir kırışıklıklar gider. Havuç genç kız ve erkeklerde görülen ergenlik sivilcelerini giderir. Cilde müthiş bir canlılık verir.
EMZİREN HANIMLAR
Havuç süt miktarını ve sütün besleme değerini artırır. Bebeğin gaz problemlerini giderir. Hamile bayanların havuç yemesi hem bebeği besler hem de vücutlarında biriken zehiri dışarı atar. Doğumu kolaylaştır, kusmaları önler, çeşitli hastalıklara karşı hem anneyi hem de bebeği korur.
1 tas suya bir kahve kaşığı dövülmüş havuç tohumu katılarak 10 dakika kaynatılarak süzülür, günde 1 çay bardağı içilirse emzikli hanımların sütünü artırır. Anne sütü alan bebeklerde bu şekilde kullanımda gaz problemleri yaşanmaz tecrübe edilmiştir.
CİNSEL SORUNLAR
Havuç sperm problemlerinden kaynaklanan çocuk olmamasında bulunmaz bir drogdur. İktidarsızlıkta havuç tohumu balla karıştırılarak tüketilmesi bütün eski tıp kitaplarında yazmaktadır.
NOT: Havuçlar çiğ veya pişmiş olrak yenilirken asla dış posası soyulmamalı, iyice yıkanmalıdır. Havuçlar uzun bir süre su içinde bırakılmamalı aksi halde faydalı özellikleri kaybolur. Havuç hakkında yazacak o kadar çok şey var ki ben bunların içinde günlük yaşamda çok önemli olanlarını yazmayı tercih ettim. Havuç tohumu ile yapmış olduğum karışımların çeşiti yüzü geçer, bu drogun nebatat ilminde ne kadar önemli olduğu buradan bile anlaşılmaktadır.
GRİP DÜŞMANI ZENCEFİL
Zencefilgiller familyasındandır. Hindistan, Çin, Malezya, Jamaika gibi sıcak iklim ülkelerinde yetişen bir bitkidir. Baharat olarak gövdesi kullanılır. Hoş kokusu ve yakıcı bir tadı vardır.
İslâm tıbbında zencefil
Eski dünyada halk ilâcı olarak aktarlar üzerinden kullanımı yaygın olan zencefilin, Avrupa ve Amerika’yla tanışması 15. yüzyıl sonralarına rastlar. Kullanımı insanlık tarihi kadar eski olan zencefili, o coğrafyada yaşayan ilk Müslümanlar da biliyordu. Asr-ı Saadet’te Hint hükümdarı tarafından gönderilen bir testi dolusu zencefilin Efendimiz (sas) tarafından Sahabe-i Kirâm'a ikram edildiği bilinmektedir. Tıbb-ı Nebevî'de zencefilin özelliklerinden sıklıkla söz edilmiştir. İbn-i Sina'nın eserlerinde zencefilin tedaviye vesile oluş özelliklerinin yanında, yaşlıların beslenmesinde de faydalı olduğu belirtilmiştir. Müslüman hekimler tarafından yazılan eserlerde, zencefilin bulantı, sindirim sistemi gazları, hazımsızlığın giderilmesinde tesirli olduğu ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği, ayrıca görme gücünün ve iktidarın artmasında tesirli olduğu anlatılmaktadır.
Bu kadar faydası tespit edilen ve asırlardır kullanılan zencefile, Kur'an'da, cennet nimetlerinden bahsedilirken "…Cennetlikler içeceklerini kendi iştahları ölçüsünce tayin ederler. Onlara karışımında zencefil bulunan kadehler ikram edilir." (İnsan, 76/16-17) şeklinde atıfta bulunulmaktadır.
Günümüzde zencefilin tedavi maksatlı kullanılması üzerine yapılan araştırmaların önemli bir kısmını, bulantı ve kusmayla seyreden hastalıklar oluşturmaktadır. Bunlar arasında; ameliyat sonrasında, ayrıca taşıt tutması (hareket hastalığı), gebelik ve kanserlerin ilâçla tedavisi sırasında ortaya çıkan bulantı ve kusmalar sayılabilir. Zencefilin hareket hastalığında bulantıyı önleyici özelliklerinin diğer bulantı ilâçlarıyla karşılaştırıldığı bir makalede, bir gruba zencefil, bir gruba da diğer bulantı ilâçları verilmiştir. Daha sonra kişilere döner sandalye üzerinde hızlı bir şekilde dönme ve sallama hareketi uygulanmıştır. Zencefil verilen gruptakiler, ortalama 5,5 dakikalık bir tahammül gösterirken, diğer ilâçların verildiği grupta bu süre ortalama 3,5 dakika olmuştur (Mowrey ve Clayson, 1982). Literatürde, zencefilin deniz tutmalarına karşı tesirli olabileceği bildirilmiştir (Grontved, 1986). Zencefilin hareket hastalığına olan tesirleri ile ilgili olan bir araştırmada yolculuktan yarım saat ve iki saat önce olmak üzere iki ayrı tecrübede, iki saat önce alınan zencefilin daha müessir olduğu ortaya çıkmıştır (Wood, 1998).
ZENCEFİLİN BAZI FAYDALARI
Zencefilin en çok kullanılan özellikleri grip ve soğuk algınlıklarında çok etkili olmasıdır. Hem ıstıcı göğsü yumuşatıcıdır, hem de bağışıklık sistemini uyarıcı ve güçlendiricidir. Bu hastalıklar için toz halinde alımı veya çay olarak içimi etkilidir.
Karaciğeri, mideyi ısıtıp kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır, balgamı söker, astım bronşitte çok etkilidir. Güçlü bir Antibiyotik bitkidir. Kusmayı önler, terletir. Ateşi düşürür, cinsel arzuyu kadında ve erkekte tahrik eder, iktidarsızlığı giderir. DEVAMLI ZENCEFİL KULLANANLARDA KANSERİ ÖNLER. Salgın hastalıklara karşı direnci artırır. Romatizma, bağırsaklarda aşırı gaz ve ishallerde çok fayda verir.
Kullanımı:
-Süt, salep, sütlaç, muhallebi üzerine ekilerek, karıştırılarak kullanılır.
—Yetişkinler için günde iki tatlı kaşığı şeklinde tozu sade veya bal ile tatlandırarak kullanılabilir.
—Kökler demlikte 10 dakika kaynatılarak, sade veya tatlandıra