Şefik TÜRKMEN

Şefik TÜRKMEN

AKÇAABAT SAHİL KARAYOLU HASTAHANE VE ÜNİVERSİTE KAVŞAKLARI

AKÇAABAT SAHİL KARAYOLU

HASTAHANE VE ÜNİVERSİTE KAVŞAKLARI

Yaz mevsimine girdik. Önümüzde kurban bayramı var. Sahil karayolu Akçaabat geçişinde araç trafiği giderek yoğunlaşıyor Akçaabat Devlet Hastanesi ile Trabzon Üniversitesi kavşaklarında şimdiden uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Hastahane kavşağında trafiği rahatlatmak için geçici olarak düzenlenen U dönüşü her an bir kazaya sebep olabilecektir. Yeme-içme, diğer bir deyimle gastronomi turizmi Akçaabat ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle, turizmin hareketlendiği yaz mevsiminde şehrimize kolaylıkla ulaşılabilmelidir.

Giderek artan trafik sıkışıklığı nedeniyle, Akçaabat Belediyesinin de ısrarlı takibi sonucu yaklaşık 10-12 yıl önce bu kavşaklar için karayolları teşkilatı tarafından projeler hazırlandı. Ancak, uzunca bir süre inşaat ihalesi yapılamadı. Kavşak yapılacak yerlerin civar mülk sahiplerinden bazılarının memnuniyetsizlikleri yönünde söylentiler oldu. Buna rağmen, artan şikayetler dikkate alınarak birkaç yıl gecikme ile gerekli ihale yapıldı. Bu güne kadar aradan çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen inşaatlara bir türlü başlanamadı.

Geçen yıl önemli bir gelişme oldu. Güney çevre yolunun Akçaabat geçişini kapsayan 16,5 km. lik kısmın yapımına karar verildi. Temel atma töreni yapılarak inşaatına başlandı. Çevre yoluna, sahil karayolu üzerinde yapılacak iki adet kavşağın mevcut ödeneği kapsamında başlandığı ifade edildi. Güney çevre yolunun Akçaabat geçişine başlanmış olması, Akçaabat için önemli bir kazanımdır. Başlatılmasına karar veren, katkısı olanlara teşekkür borçluyuz. Yeni bir ihale yapılmadığı için işin ne kadar süreceğini, ne zaman tamamlanabileceğini kesin olarak bilemiyoruz. Benzer işlere bakarak bu inşaatın tamamlanarak hizmete açılmasının uzun yıllar alabileceğini tahmin edebiliyoruz.

Diğer yandan, çevre yolunun tamamlanarak açılmasından sonra da Akçaabat şehir içi geçişinde önemli yoğunlukta bir araç trafiğinin devam edeceği aşikardır. Sadece Akçaabat yaklaşık 130 bin nüfusu ile tek başına önemli bir şehirdir. Ayrıca sıkı irtibatları açısından Düzköy ilçemizide birlikte düşünmek gerekir. Bu bakımdan, Hastahane ve Üniversite kavşaklarını mevcut halleriyle uzun süre bekletmek doğru değildir.

Eğer, mevcut kavşak projelerinin uygulanmasında bir takım zorluklar, sıkıntılar varsa ve bunun için bugüne kadar inşaata başlanamamışsa, bu sıkıntılarıda azaltacak şekilde proje tadilatları yapılarak bir an önce işe başlanmalıdır. Zira, hiçbir şey yapmadan uzun süre bekleyerek sorunu çözemeyiz.

Mevcut hastahane kavşağının bitişiğinden Söğütlü deresi denize ulaşmaktadır. Burada dere yatağı çok geniştir. Bir gün internette gezinirken, Bangkok’ta (Tayland) bir nehir üzerine yapılmış yuvarlak otoyol kavşağının fotoğrafını gördüm. İki katlı kavşağın alt bölümünden transit yol geçirilmiş, üst kattan ise ayrımlar, dağıtımlar yapılmıştır. Hastahane kavşağı için böyle bir uygulamanın Söğütlü deresi üzerine yapılabileceğini düşünerek, mimarlara planlarını çizdirdim. Yapılan çizimleri ve fotoğrafı yaklaşık altı yıl önce karayollarının yetkililerine şahsen gönderdim. Bu, benim sorunun bir an önce çözülebilmesi yönünde amatörce bir gayretimdi. Ancak, bu konuda bana bir dönüş olmadı. Kanaatime göre, fore kazıklar üzerinde yapılacak böyle bir kavşak; dere yatağının bir miktar su birikmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve gece aydınlatması da yapılması halinde, Akçaabat için insanların unutamayacağı bir simge yapı haline gelebilir. Belirttiğim gibi, bu proje bizim amatörce bir çalışmamızdı. Karayolları teşkilatı, bu işin uzman kuruluşudur. İnanıyorum ki, trafiği rahatlatacak, kavşakların çevresindeki yerleşimlere de çok sıkıntı vermeyecek uygun çözümleri tespit ederek uygulayacaktır. Ancak, çözüm hiçbir zaman karayolunun Akçaabat’ın sahil boyuna alınması olmamalıdır. Vatandaş olarak beklentimiz, daha fazla sürüncemede bırakılmadan kavşakların inşaat çalışmalarına başlanmasıdır.

Akçaabat trafiği için diğer önemli bir konu, çalışmaları uzunca bir süreden beri devam eden Pulathane Bulvarının Kavaklı ve Darıca geçişleri de dâhil edilmiş şekilde tamamlanarak hizmete açılmasıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanının yöremizin insanı olması şehrimiz için önemli bir şanstır. Mevcut işlerin hızlandırılması, yenilerinin programa alınması için siyasilerimize, yerel yöneticilerimize, kamu görevlilerimize büyük görevler düşmektedir.

​​​ ŞEFİK TÜRKMEN

İNŞ.YÜK.MÜH

12.06.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum