Şefik TÜRKMEN

Şefik TÜRKMEN

GÜNEY ÇEVRE YOLU VE DÜŞÜNCELER

 

 

Geçenlerde bir yerel gazete de bana atfen bir kısım beyanlar çıktı. Aradan geçen zaman içerisinde çokça konuşulup tartışıldığı için burada geçen konulara, yanlış anlaşılmalara meydan vermemek açısından açıklık getirmek istiyorum. Şunu belirtmek isterim ki, benim özellikle bir beyanatım olmadı. Gazetede belirtildiği gibi bir arkadaşımızın iş yerinde bir grup arkadaş arasında yapılan sohbete bende katılarak bazı düşüncelerimi ifade ettim.

 

Şüphesiz Güney Çevre Yolu Trabzon için, Akçaabat için çok önemlidir. Bu konuda herkes hem fikirdir. Kara Yollarının Akçaabat geçişinde bilhassa yazları turizm mevsiminde trafik yoğunluğu ve sıkışıklığı hat safhaya çıkmaktadır. Herkes bu durumdan rahatsızdır. Keşke, Kanuni Bulvarından önce Güney Çevre Yolunun Akçaabat ilçe girişinden itibaren Değirmendere’de Erzurum Karayoluna bağlantısına kadar olan kesimi öncellikle ele alınmış olsaydı. Çevre yolu kapsamında, Ortahisar kesiminde Kanuni Bulvarının fonksiyonunu görecek şehir bağlantıları ve Akçaabat ‘ta mevcut karayoluna bağlantılar rahatlıkla yapılabilecekti. Diğer bir ifade ile hem Çevre yolu hem de Kanuni Bulvarının yerine geçecek bağlantılar yapılmış olacaktı. Kanuni Bulvarına önce başlanıp, buraya ilavelerle birlikte tahmin edilenin üzerinde harcamalar yapılmak zorunda kalındığından hâlihazırda büyük sorun yaşanan Akçaabat geçişin de dahi Güney Çevre Yoluna başlanamamıştır.

 

Daha geniş düşünülerek; Yıldızlı kavşağı, Akyazı tüneli ve Kanuni Bulvarına başlamadan önce mevcut Güney Çevre yolu projesi; aradan geçen zaman içerisinde değişen şartlara göre, bütüncül bir bakış acısı ile ele alınsaydı, daha ekonomik ve rahtabıl çözümler ortaya çıkabilecekti. Eski adı Sera olan Mikroklima İklimi ve Tarihi dokusu ile özellik arzeden Yıldızlı Mahallemizin Merkezi zarar görmeyecekti.

 

Güncel sıkıntıyı çözmek düşüncesiyle, transit Karayolunun Akçaabat sahilinden doğal kumsalları, sahili tahrip ederek geçirilmesi doğru değildir. Bu sahiller Trabzon Merkez (Ortahisar) ve Akçaabat halkının denizden yararlandığı son kalan yerlerdir. Bu bakımdan yetkililerimizden isteğimiz Devletimizin imkanlarını zorlayarak bir an önce, Güney Çevre yolunun en azından Akçaabat girişinden Kanuni Bulvarına kadar olan kesiminin ele alınarak yapılmasıdır. Esasen, Beşikdüzün’den Of’a kadar olmasını arzu ettiğimiz Çevre yolunun projesi zaman kaybedilmeden yapılmalıdır. Projeden sonra, İhtiyaç ve imkan durumuna göre bölümler halinde uygulanmaya geçilebilecektir.

 

Akçaabat‘ta yaklaşık on yıldan beri çalışmaları sürdürülmekte olan Kavaklı –Yıldızlı arasındaki Pulathane Bulvarı (tanjant yol) bir an önce tamamlanmalıdır. Şehir içerisine de hizmet edecek olan bu yol, sahil Karayoluna olan baskıyı azaltmak ve trafiği rahatlatmak üzere Karayolları ağına alınmıştır. Tamamlanması halinde sahil Karayolundaki trafiğin yoğun zamanlarda yaklaşık yüzde 30-40’ nı alabilecek ve önemli bir rahatlama sağlayacaktır.

 

İnşaat ihalesi 2017 yılı başında yapılmış olan Düzköy yolu kavşağı ve Trabzon Üniversitesi kavşağı inşaatlarına ivedilikle başlanmalıdır. Mevcut durumda;trafik sıkışıklığı, yol genişliklerinin azlığından değil, kavşakların yapılmamış olmasından ileri gelmektedir.

 

Basında sözü edilen diğer bir husus, Trabzon Şehir Merkezinin sahilinden girerek yapılması düşünülen tüneller konusudur. Trabzon tarihi bir şehirdir. İmkanlar ölçüsünde, şehir merkezi kentsel dönüşüme tabi tutularak mümkün olduğu kadar tarihi karakteri yeniden canlandırılmalıdır. Bu bakımdan; yol yapmak amacıyla yapılacak müdahalelerde, Şehrin mevcut ve gelecekteki görünüm ve estetiği açısından çok dikkatli ve titiz olunmalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.