İsmail TOPAL
MECLİS ÜYELERİ
MECLİS ÜYELERİ
Akçaabat Belediye Meclisi’nde AK Parti Grubu 8 isimden oluşuyor:
Osman Parlayan, Kemal Duran, Hakkı Sivrikaya, İsmail Baytar, Hüseyin Kalıntaş, Ali Dinç, Hatice Dervişoğlu, Cemal Baş.
Bir önceki Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde, Anavatan Partisi’nin meclis üyelerinden fazla oy alarak Akçaabat Belediye Meclisi’nde çoğunluk oluşturmuşlardı.
9 kişi idiler. Ahmet Çelik’in istifası ile 1 fire verip 8 kişi kaldılar.
Akçaabat’ın meclisini oluşturdukları için çoğu zaman gündemde yer aldı bu isimler. Kimi zaman yaptıklarıyla, kimi zaman yapmadıklarıyla, kimi zaman da yapamadıklarıyla.
Mahalli İdareler Genel Seçimi’ne bir yıldan az bir zaman kalması nedeniyle bu isimler daha da ön plana çıktı. Listede yeniden yer alıp almayacakları ya da partilerinin onları aday gösterip göstermeyecekleri sürekli olarak konuşuluyor, yorumlar yapılıyor.
Bazen kendileri de konuşuyor.
Ağustos’ta meclis tatilde idi. Dolayısıyla pek gündemde olmadılar. Ama geçtiğimiz hafta sonu tüm kulislerde onlar konuşuluyordu.
Neden mi?
Çünkü AK Parti’nin genel kurulunda oylanan il delegesi listesinde bu 8 isimden hiçbiri yer almamıştı.
Birkaçıyla konuştum. Kendilerine listede yer almaları için teklif yapılmamış.
Listeyi hazırlayan isimlerin başında gelen İlçe Başkanı Osman Çavuş’a “neden?” sorusunu yönelttim.
Çavuş, parti genel merkezinden gelen il delegelerinin nasıl belirleneceği konulu yazıda tercihen yazılması istenen kişileri sırayla yazdığını, il delegesi sayılarının 88 olması nedeniyle listeyi orada sonlandırdıklarını söyledi.
Çavuş’un söylediğini pek inandırıcı bulmadım.
Çünkü bir önceki genel kurulda belediye meclisi üyelerinin tümü listede yer almıştı. İl genel meclisi üyelerinin hemen ardında... Onlardan sonra da belde başkanları geliyordu.
Ak Parti’de teamül öyle kolay kolay değişmez.
Bu kez listede il genel meclisi üyelerinden sonra belde başkanları yazılmış. Araya bir de il yöneticisi Mehmet Kırandi eklenmiş.
Benim kanaatim resmen sıralamadan çıkarıldıkları yönünde.
Bu kanaatimi Milletveki Mustafa Cumur’un, yöneticilerin tanışma yemeğinde yaptığı konuşma daha da perçinledi.
Cumur, konuşmasının bir bölümünde “Akçaabat’a yapılacak 100 trilyonluk bir yatırım” olarak nitelendirdiği çevre yoluyla ilgili Belediye Meclisi üyelerinin işi yavaştan aldıklarını ve 18 uygulamasının hâlâ bitirilemediğini söyleyerek, “Onlara çok kırıldım.” dedi.
Ben ilçe başkanı olsam, vekilimin kızdığına ben de kızardım.
TAKKE DÜŞTÜ
Ak Parti’nin bir “A Takımı” varsa ki bana sorsanız var bu isimlerden birkaçını sayın diye camiayı yakından bilenlere sorsanız sayacağı isimler bellidir:
Osman Çavuş, Refik Dervişoğlu, Özkan Öztürk, Hasan İleli, Erkut Küçük, Ömer Tayyar Usman, Hacı Ali Kalaycı, İrfan Çelik, İbrahim Köse, Abdurrahman Karabacak, Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Ekrem Üçüncü, Davut Gerigelmez, Yakup Yılmaz, Ethem Öztürk, Sadettin Balcı...
Belki fazladan birkaç isim daha sayılabilir...
Ama ne hikmetse (!) Bu “A Takımı”nda sayılabilecek isimlerden bazıları birden “B Takımı” oldu. Yani Cumartesi günü yapılan genel kuruldaki yönetim listesinin yedeğinde yer aldılar.
Hem de parti için öyle böyle isimler değil bunlar: İrfan Çelik, Mustafa Hikmet Eyüboğlu, Özkan Öztürk, Hacı Ali Kalaycı, Abdurrahman Karabacak.
Bir önceki yönetim kurulunda İrfan Çelik Yerel Yönetimler Başkanı, Mustafa Hikmet Eyüboğlu Mali ve İdari İşler Başkanı, Özkan Öztürk Teşkilat Başkanı, Hacı Ali Kalaycı Sosyal İşler Başkanı, Abdurrahman Karabacak da Halkla İlişkiler Başkanı olarak görev yapıyorlardı.
Dedik ya, resmen “A Takımı” olmuş “B Takımı”.
“Neden?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu sorunun cevabını net olarak söyleyemem ama en azından kendi tahmini söyleyebilirim:
“B Takımı”ndan kasıt bence “Bırakacaklar Takımı”.
Çünkü AK Parti Genel Merkezi, teşkilatlarına gönderdiği yazıda “Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde aday olmayı düşünenlerin yönetimin asıl listelerinde yer almamaları” talimatını verdi.
Sizin anlayacağınız AK Parti’nin asıl yönetim listesinde yer alanların bir yere aday olmayacağı kesin. Ama yedek listesinde yer alanlara potansiyel aday gözüyle bakabilirsiniz.
Peki, bu isimler acaba hangi görevler için aday olacaklar?
Yine kendi tahminimi yazayım.
Kuvvetle muhtemel İrfan Çelik ve Mustafa Hikmet Eyüpoğlu il genel meclisine aday olmak arzusunda.
Zannedersem Abdurrahman Karabacak da öyle.
Bir önceki Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Belediye Meclisi listesinin son sıralarında yer alan Özkan Öztürk’ün niyeti de Hacı Ali Kalaycı gibi belediye meclisidir.
Aday olurlar mı ya da isteklerine partinin yetkili makamlarından uygun cevabı alırlar mı, bilemem.
Ama şu an bildiğim bir şey varsa o da il genel meclisi üyeliği ya da belediye meclisi üyeliği yapmakta olan isimler, bu kişileri yedek listesinde gördükten sonra gelecek siyasi yaşamları için biraz tedirgin olmuşlardır.
Doğrusu şimdiden Mahalli İdareler Genel Seçimi’nin aday belirleme ortamını iple çekiyorum. Kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı kesin. Zannedersem siz de aynı kanaattesiniz.
TOMBUL GÖZDEN Mİ ÇIKARILDI
Mehmet Tombul Akçaabat’ın 5 il genel meclisi üyesinden biri. Kirazlık Muhtarı iken AK Parti tarafından 5 kişilik listenin 4. sırasından aday gösterilmiş ve seçilmişti. Köyünden de yoğun destek almıştı.
10 Ağustos Pazar günü Kirazlık köyü Derneği tarafından gerçekleştirilen Kirazlık Yaz Şenliği’nde “köyde yapılan işlere katkısı olanlar”a plaket verilmişti.
Şenliğe katılmış olmasına rağmen plaket alanlar arasında Mehmet Tombul’un olmaması dikkatimizi çekmişti.
Merakımı bu hafta sizlerle paylaşacaktım.
Ama bu arada Tombul’la ilgili ikinci bir gelişme daha yaşandı.
AK Parti’nin gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında oylanan il delegesi listesinde de Mehmet Tombul’un ismi yoktu. Hem de diğer 4 il genel meclisinin listede yer almasına rağmen.
Merakım ikiye katlandı doğrusu.
Zannedersem köy derneğinin bile kendisine plaket vermediği Mehmet Tombul’u, AK Parti gözden de, listeden de çıkardı.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.