Dr.Hasan ERAYDIN
AĞRILAR
Ağrılar hayatımızın bir parçası hâline geldi. Çünkü hangi yaş grubundan olursanız olun yaşamın bir döneminde mutlaka çeşitli sebeplerle ağrı ile karşılaşılmaktadır. Kimimiz bel, boyun, kimimiz baş ağrılarından şikâyet ediyoruz. Kimimiz de diyabet, şeker, böbrek yetmezliği ya da kanser gibi başka hastalıklardan kaynaklanan dinmek bilmeyen ağrılar yaşıyor. Ağrı, oluşturduğu psikolojik etkiler nedeniyle hayat standardını bir anda düşüren bir durum.
Bazılarımız için ağrı çekmek neredeyse günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. İşte bu nedenle ağrıyla baş edebilmek için size yardımcı olacak mini önerilerden oluşan bir bilgi dağarcığı hazırladım. Ağrınız olunca hemen ilaca sarılmadan önce denerseniz faydalı olacaktır.
Öncelikle hayatınızdaki gerginliklere son verin. Strese girmenize yol açan durumları belirleyin ve onlardan uzak durmaya çalışın. Çünkü stres tek başına bile ağrıyı başlatan nedenlerden biri olabiliyor. İş, ailevi veya sosyal hayatınızla ilgili sorunlarınızı çözmek için gerekirse psikolojik danışmanlık hizmeti de alarak gevşeme tekniklerini öğrenin.
Hareketlerinize dikkat edin. Bel ve boyun ağrılarından yakınmak istemiyorsanız, günlük yaşantınızda hareketlerinize dikkat etmelisiniz. Örneğin, koltuktan veya yataktan kalkarken ani hareketler yapmayın. Ağır bir eşya kaldırmamaya da dikkat edin. Eşyayı yere çömelerek kaldırın, böylece omurganızın doğal eğriliklerini korumuş olursunuz. Boyunuzu aşan bir yerde duran eşyayı, sandalyenin veya yükselmenizi sağlayan başka bir nesnenin üzerine çıkarak rafın hizasına geldikten sonra alın. Böylelikle kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrıları en aza indirmiş olursunuz.
Ayakkabı seçimi doğru yapın. Bel, boyun ve eklem ağrılarından şikayetçiyseniz, uzun topuklu veya tam aksine topuksuz ayakkabı giymeyin. Ayakkabınızın topukları normal, ökçeleri ise yumuşak olmalı. Kısacası ortopedik olanı seçiniz,sadece moda diye seçim yaparsanız ayak, bel, boyun ve diz sağlığınızı riske atmış olursunuz. Ayakkabı seçimini, ayaklarınızın şiştiği günün geç saatlerinde yaparsanız, en doğru kararı vermiş olursunuz.
Masajın gücünden yararlanın. Bedeninizi sihirli ellerin gücüne bırakın. Masaj, hem ağrıyı azaltıyor hem de kasları gevşetmeye yarıyor. Vücudu hırpalamadan yapılan yumuşak kas masajlarından ağrının giderilmesinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilir.
Ağrınız başladığında işlerinizi bir kenara bırakın ve istirahat edin. Ancak unutmayın ki bel ağrısından şikayetçi iseniz sert yatakta yatmamalısınız. Sert yataktan kastedilen, üzerine yattığınızda şekli bozulmayan yataklardır. Dolayısıyla, bel ağrınız varsa, vücudunuzun şeklini alabilen yatakları tercih etmeniz gerekiyor.
Sıcak soğuk Kompres yapın İçine birkaç adet buz koyduğunuz naylon torbayı havluyla sardıktan sonra gergin olan kasların veya ağrıyan bölgenin üzerinde 5 dakika bekletin. Veya, havluyu sıcak suya batırdıktan sonra iyice sıkarak da kompres yapabilirsiniz. Bu yöntemler ağrının algılanma şiddetini azaltıyor. Siz siz olun, cildinize ispirto kompresi yapmayın. Çünkü bu uygulamayı sık sık yaparsanız ispirto içinde bulunan metil alkol, ciltten hızla emilerek kalıcı körlüğe yol açabilir.
Fazla kilolarınız varsa mutlaka zayıflayın. Aldığınız her fazla kilonun belinize ve tüm eklemlerinize ilave bir yük oluşturacağını, bunun da vücudunuzun biyomekaniğini olumsuz yönde etkilediğini unutmayın. Bu nedenle, fazla kilolarınız varsa, beslenme ve diyet uzmanından yardım alın. Vereceğiniz her kilonun eklem ağrılarının azalmasında etkili olacağını unutmayın.
Bitki çaylarının tüketimini artırın. Özellikle baş ağrılarınızın giderilmesinde şifalı bitkilerle hazırlanan çaylar etkili oluyor. Günde 2 fincan melissa veya adaçayı içmek ağırınızı hafifletecektir.
Mutlaka düzenli egzersiz yapın. Vücudumuz egzersiz sırasında, doğal ağrı kesiciler olarak bilinen endorfin (mutluluk hormonu olarak bilinen) maddesi üretiyor. Siz de ağrılarınızın hafiflemesi için düzenli olarak yürüyüş yapabilir, yüzebilir veya aerobik egzersizleri uygulayabilirsiniz. Eğer ağrılarınız şiddetliyse, sizin için en uygun egzersiz programının belirlenmesi için bu konuda uzman birinin görüşüne baş vurun. Kulaktan dolma bilgilerle vücudunuza zararlı olacak hareketlerden kaçının.
Yemek saatleriniz düzenli olsun ve bu saatleri kaçırmayın. Arada abur cubur atıştırmalardan kaçının. Özellikle de migreniniz varsa, stresli olduğunuz anlarda ya da yolculuk sırasında öğünlerinizi atlamamaya özen gösterin. Ayrıca ağrınızı tetikleyen kahve, çay gibi besinlerden uzak durun.
Sağlıklı ve mutlu günlerde görüşmek üzere…