Marka şehir Trabzon Sergisi

Marka şehir Trabzon Sergisi

Akademisyen & Tasarımcı Eda Uzun ve Sertaç Uzun’dan “Trabzon Marka Şehir Tasarım Sergisi” Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

 

Sergide, Trabzon şehrini tanıtma, şehir kimliği için bir farkındalık yaratma ve turizme katkı sağlamada yardımcı olabilecek tasarım elemanlarının üretildiği ve sergilendiğini ifade ettiler. Eda Uzun ve Sertaç UZUN, şehrin markalaşma alanında geliştirilmesi için bir adım attıklarından ve bu tür çalışmaların daha çok sahiplenilmesi gerektiğinden söz ettiler.

Yoğun katılımla açılan sergi içeriğinde Trabzon logo, kurumsal kimlik, çeşitli tasarımlar, basılı ürünler, Trabzon’a ait yöresel çizgiler, illüstrasyonlar ve marka ile bütünleşen basılı tasarımlar yer aldı.

Serginin kısaltılmış manifestosunda;

Küreselleşen dünyamızda artık insanlar, ürünler ve hizmetler gibi şehirler de marka haline gelebilmektedir. Şehir markalaşması, şehirlere vatandaşların, ziyaretçilerin, yatırımcıların akıllarında özgün bir kimlik kazandırmak için pazarlama tekniklerinin kullanılmasıdır. Günümüzde şehir markasının oluşması, şehirlerin ekonomik anlamda gelişmesine, hızlı değişimlerle rekabet edebilmeye, yaşam kalitesi ve istihdam artışına olanak sağladığı için, şehirlerin markalaşmayı hedeflemeleri kaçınılmaz hale gelmiştir.  Bu sebeple bu güzel şehrin marka değerinin arttırılması ve dünyaca daha iyi tanınması için markalaşma projelerinin gerçekleştirilmesi önemlidir. Şehrin sahip olduğu özelliklerin, sadece ona ait güzelliklerin hepsini, şehrin görsel imajını kapsayan, sürdürülebilir marka şehir tasarımının oluşturulması sürecinde birçok alandan faydalanılmaktadır. 

marka-sehir-trabzon.jpeg

Bu sergide Trabzon kentinin bir markaya dönüşebilmesi için marka şehir tasarımlarına yer verilmiştir.  Çalışılan Trabzon şehir logosunun çıkış noktası, Trabzon dağlarının şekli, Trabzon insanının yerinde duramayan kıpır kıpır heyecanı, hareketliliği ve kentin simgesi olan hırçın deniz dalgalarının formudur. Ayrıca Trabzon’un simgesi, göz bebeği olan Trabzonspor’un renkleri olup halkla bütünleşmiş olan bordo ve mavi renkleriyle bütünlük sağlanmaktadır. Logonun dinamik formları, kentin hareketli insanına vurgu yapmaktadır. Çalışmada el yazısı font tercih edilmiştir. Çalışılan Trabzon Şehir Logosunun sade ve anlaşılır olması uygulanabilirliğini kolaylaştırmakla birlikte halk tarafından kolay algılanması beklenmektedir. Ayrıca bir ambleme ihtiyaç duyulmamış, logonun içinde anlatılmak istenen mesaj verilmeye çalışılmıştır. Şehrin doğal güzellikleri ve bu şehrin heyecanlı insanın dinamizmi ile  “Cennet Şehir” yani “City Called Heaven” sloganı kullanılmıştır. Bilgisine yer verildi.

Sergide tasarımcı biyografilerine ise bu şekilde yer verildi.

trabzon-sergi.jpeg

trabzon-sergisi.jpeg

EDA UZUN

1987 yılında Trabzon’da doğmuştur. 2005 yılında Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olmuş, 2011 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü lisans derecesini, 2016 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Yüksek Lisans derecesini tamamlamıştır. 2010-2016 yılları arasında çeşitli reklam, tasarım ve illüstrasyon çalışmaları yapmıştır. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde sanatta yeterlik programına devam etmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görevini sürdürmektedir. Sanat ve tasarım çalışmalarına kişisel atölyesinde devam etmektedir.

SERTAÇ UZUN

1986 yılında Trabzon doğmuştur. 2005 yılında Trabzon Lisesi Resim Bölümü’nden mezun olmuş, 2009 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Grafik Anasanat Dalı’nda lisans derecesini, 2021 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Resim Bölümü Yüksek Lisans derecesini tamamlamıştır. 2005 yılında Trabzon’da Suvizyon Reklam Ajansı’nı kurarak grafik tasarım, web tasarım, interaktif çalışmalar, animasyon, e-ticaret, kitap yayın editörlüğü, fotoğraf/video çalışmalarına profesyonel anlamda başlamıştır. Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce firmaya marka danışmanlığı yaparak pazarda ivme kazanmalarını sağlamıştır. Trabzon Valiliği Doğu Karadeniz tanıtım projesinde arayüz tasarımcısı olarak çalışmıştır. İstanbul’da Şiirçocuk Yayınevi’nde çocuk kitapları editörlüğü ve Ticimax E-ticaret firmasında tasarım ekip uzmanı olarak da çalışmış olan tasarımcı, internet tabanlı mobil uygulamalar ve portal içerikleri geliştirmeye devam etmektedir. Halen birçok büyük ölçekli firmaların marka danışmanlığını ve çalışmalarını yürütmektedir.

sergiafisi.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat