Su İletim Tünelleri Patladı
Çaykara'daki HES'te su iletim tüneli patladı.
Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Solaklı Vadisi’nin yan kollarından birinde yapım çalışmaları tamamlanarak deneme üretimine geçen Balkondu-1 HES Projesi’nin 3,5 kilometrelik su iletim tünelleri patladı.
Edinilen bilgiye göre, toplam 36 HES projesi ile gündeme gelen Solaklı Vadisi’nin yan kollarından olan Balkondu ve Divren Dereleri üzerinde, Okan Holding’e ait BTA Enerji firması tarafından ormanlık alan çerisinde yapımı planlanan ve inşaatı tamamlanarak deneme üretimi aşamasına gelen 9,1 megavat kurulu gücündeki Balkondu-1 HES projesinin su iletim tünelleri patladı. Balkondu Deresi üzerindeki regülatörden, santralin yükleme havuzuna su taşıyan 3,5 metre çapında ve 3,5 kilometre uzunluğundaki su iletim tünellerinin yaklaşık 1,5 kilometresindeki beton kanallar, suyun basıncına dayanamayarak önceki gece geç saatlerde büyük bir gürültüyle patladı. Basınçlı su köyün içerisinde heyelana neden olurken köylüler gece yarısı korku dolu saatler yaşadı. Yaklaşık bir saat süren basınçlı su akışı köyde heyelana neden olurken, köylülerin ekip biçtiği tarla ve bahçeleri de büyük hasar gördü. Heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapanırken, köyün 3 mahallesinin yolları ile yayla yolu da ulaşıma kapandı. Yaklaşık 1,5 kilometrelik mesafede oluşan heyelanlar nedeniyle 4 evin de zarar gördüğü, enerji iletim hatları ile trafoların da yıkıldığı kaydedildi.
Uzuntarla köyü sakinleri, büyük bir felaketi can kaybı olmadan atlattıklarını, patlamanın gece yarısı olması nedeniyle şanslı olduklarını kaydederken “Gündüzleri çocuklar ve kadınlar çoğunlukta köyümüzün içerisinde geçen ırmağın kenarında çalışıp serinliyor. Gündüz olmuş olsaydı çok can kaybı verirdik. Ancak, ekili tarla ve bahçelerimiz mahvoldu. Gece çok büyük bir gürültüyle uyandık. Aşağı mahalledeki 3-4 ev oturulamaz halde. Basınçlı su önüne ne bulduysa sürükledi ve mahallenin önünde büyük bir gölet oluşturdu. Yollarımız kapalı. Şimdiye kadar ne gelen oldu ne de giden. Bağımız bahçemiz sular altında kaldı, sele gitti. Şimdi çıkıp bize, ‘kusura bakmayın, bir yanlışlık oldu, bir hata oldu’ diyecekler. Artık burada hiçbir şey olmaz. Biz bu halde köyümüzde ne yapacağız. Buralarda artık hiçbir şey olmaz. Bu tehlikenin karşısında buralarda kimse durmaz. Yetkililerden bir an önce buralarda önlem almalarını ve derhal bu santrallerdeki çalışmalara son vermelerini istiyoruz” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan ise bölgede çok ciddi bir felaket yaşanmasına ramak kaldığına dikkat çekerek, “Karadeniz’de HES patlaması yaşanıyordu. Ne yazık ki bu patlama gerçeğe döndü. HES’lerin doğal yaşam alanlarımıza verdiği zararların bir başka canlı örneğini daha yaşadık. Can kaybı olmaması sevindirici. Uzuntarla köylülerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Artık bir an önce, benzeri şekilde felaket ve katliamlar yaşanmadan, HES projeleri durdurulmalı, üretim lisansları ve su kullanım anlaşmaları iptal edilmelidir” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.