Şefik TÜRKMEN
TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU
TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU
Trabzon’un demiryolu ağına bağlanması konusu; uzun yıllardan beri kamuoyunda sürekli gündeme gelerek konuşulur, tartışılır. Ancak, bir türlü sonuca gidilemez. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde, Trabzon’un Gümüşhane üzerinden Erzincan’a demiryolu ile bağlanmasının düşünüldüğü bilinmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra, Atatürk 1924 yılında Trabzon’u ilk ziyaretlerinde yaptıkları konuşmada “Halkı zeki, üretken, girişimci ve çalışkan olan Trabzon’umuzu, kısa bir süre sonra ülkenin iç kesimlerine demiryolu ile bağlanmış, güzel bir rıhtım ve limana kavuşmuş olarak görmek en önde gelen dileğimdir.” Diyerek bir nevi vasiyette bulunmuştur.
Demiryolu sorunu, sık sık konuşulduğu için Trabzon’da kamuoyuna birinci derecede mal olmuş bir konudur. Başta Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası, Mühendis ve Mimar odaları, İhracatçılar Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar odası olmak üzere Sivil Toplum kuruluşlarımız, siyasi parti yetkililerimiz, iş insanlarımız, basınımız ve halkımız bu konuyu sürekli gündemde tutmaktadırlar. Demiryolu, Trabzon için yılların özlemidir.
Trabzon’un ülkemizin iç kesimlerine ve dolayısı ile Çin’den İngiltere’ ye kadar her yere demiryolu ağı ile bağlanması hem ekonomik hem de sosyokültürel açıdan büyük faydalar sağlayacağı aşikardır. Cumhuriyete kadar Canik adıyla Trabzon’a bağlı bir sancak iken Cumhuriyetle birlikte il statüsü kazanan Samsun’un büyüyerek Trabzon’u geçmesinde diğer önemli etkenlerin yanında demiryolu ağına bağlanmasının da büyük katkısı vardır.
Nakliyenin getirdiği maliyet artısı nedeniyle dışarıdan gelen birçok malın fiyatı, demiryolu ağına bağlı yerlere göre bölgemizde daha pahalıdır.
Halihazırda Trabzon’da mevcut üç adet organize sanayi bölgesinde üretim yapılmaktadır. Dördüncüsünün yapımı için çalışmalar sürdürülmektedir. Arsin’de yapılmasına karar verilen Yatırım Adası Endüstri Bölgesi de tamamlandığında Trabzon’a demiryolu bağlantısı daha da önem kazanacaktır. Ayrıca, denizyolu ile Trabzon’ a gelen transit malların ülkemizin iç kısımlarına ve komşu ülkelere demiryolu ile iletilmesi, Trabzon limanının daha çok işlerlik kazanmasını, ekonomiye ve istihdama katkı sunmasını sağlayacaktır.
Gümüşhane İlimiz için de madenlerinin değerlendirilerek ekonomisinin gelişmesi ve istihdam sağlanması açısından demiryolunun bir an önce yapılması önem arz etmektedir.
Demiryolunun Bölgemize getireceği faydalar açısından çok şey söylenip yazılabilir. Bu konu yıllarca tartışılıp konuşulduğu için insanlarımızın birçoğu yeterli bilgiye sahiptir. Bu aşamadan sonra önemli olan bir an önce uygulamaya geçebilmektir.
Trabzon’un demiryolu ile içe bağlanması fikrinin ortaya çıktığı Osmanlı Döneminden bu yana Erzincan-Gümüşhane-Trabzon arası hattın geçeceği güzergah aşağı yukarı benzer şekilde düşünülmüştür. Bu doğrultuda Temmuz 2018’de ihalesi yapılan projenin tamamlanarak idareye teslim edildiğini basından öğrendik.
Trabzon geçmişten bu yana bölgenin merkezi durumunda olan tarihi bir liman şehridir. Bir transit ticaret merkezidir. Bugüne kadar Trabzon’a demiryolu mutlaka gelmeliydi. Çok geç kalınmıştır. Demiryolunun Trabzon’dan başka yerlere kaydırılması ise hiç düşünülemez.
Devletimiz çok büyük alt yapı projeleri gerçekleştirmektedir. Trabzon demiryolu projesini de gerçekleştirecek güce sahiptir.
Yıl sonu yaklaşıyor. Bakanlıklarımızın plan ve bütçe çalışmaları bu sıralar yapılmaya başlanmıştır. Yetkililerimiz tarafından konunun Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza sunularak Trabzon-Erzincan demiryolunun 2021 yılı yatırım programına alınması ve inşaat ihalesinin yapılması sağlanmalıdır. Demiryolu konusunda son düğüm atılmalıdır. Hepimiz bu konuda güzel bir haber bekliyoruz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.