Okuyan Bir Şehir Olacağız

Okuyan Bir Şehir Olacağız

Trabzon Valisi Nuri Okutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Valiliği görevine başladığı günden beri temel önceliğinin eğitim olduğunu ve eğitimde seviyenin yükseltilmesine büyük önem verdiğini belirtti.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Valiliği görevine başladığı günden beri temel önceliğinin eğitim olduğunu ve eğitimde seviyenin yükseltilmesine büyük önem verdiğini belirtti.

Kuran-ı Kerim'de ilk emrin 'oku' olduğunu ifade eden Vali Okutan, bu emri toplumun bütün kesimlerine yaymayı hedef olarak seçtiklerini söyledi.

Okutan, Valiliğin 10 Mayıs 2007 tarihli 2 nolu genelgesiyle bütün eğitim ve öğretim kurumlarında idareci, öğretmen, memur ve hizmetliler ile okulda bulunması halinde okul aile birliği personeline, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan amir ve personele okuma saati uygulaması başlatıldığını bildirdi. Vali Okutan, ''Ayrıca Valiliğimizce düzenlenen anne-baba eğitimi seminerlerinde okuma faaliyetinin evlerde yaygınlaştırılarak her bireyiyle okuyan bir toplum oluşturma yolunda çalışmalar yapılmıştır'' dedi.

Trabzon'un sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla toplumun bütün kesiminin okuma faaliyetine katılımının önemli olduğunu vurgulayan Vali Okutan, ''Din görevlilerimizin toplumda doğal önder olarak kabul edilmesi, kampanyamızın farkındalık oluşturması bakımından kamuoyunun ikna edilmesi noktasında büyük bir avantaj oluşturmaktadır'' diye konuştu.

'Okuyan Şehir Trabzon' kampanyası çerçevesinde okuma faaliyetlerinin toplumun bütün katmanlarına ulaşabilmesi ve bu etkinliğin dalga dalga yayılmasını sağlamak üzere İl Müftülüğü bünyesinde de aynı uygulamanın başlatılmasına karar verildiğini kaydeden Vali Okutan, şunları söyledi:
''Bu nedenle Okuyan Şehir Trabzon kampanyasının arzuladığımız hedefe ulaşabilmesi için, camilerimizde cemaate yönelik okuma saati uygulaması başlatılacaktır. Okuma saati uygulaması için öncelikle hangi vakitlerin uygun olacağı, (öğle, ikindi, akşam, yatsı) cemaat ve cami görevlilerince ortaklaşa istişare yoluyla belirlenecek ve uygulaması başlatılacaktır.

Uygulama öncelikli olarak bireysel gelişimi sağlamaya dönük olduğundan cemaat ve din görevlilerinin ayrı ayrı kendi kitabını okuması şeklinde olacaktır. Cemaat ve cami görevlileri tarafından ortaklaşa belirlenen okuma saatleri, camilerimizin giriş alanlarında herkesin görebileceği şekilde ilan edilecek, ayrıca İl Müftülüğümüz vasıtasıyla her cami için belirlenen okuma saatleri Valilik makamına bildirilecektir.''

-CEMAATİN EN AZ 10 KATI KADAR KÜTÜPHANE OLUŞTURULACAK-
Okutan, camilerde cemaat kapasitesinin en az 10 katı kadar kütüphane oluşturulacağını belirterek, şöyle devam etti: ''Ayrıca, camilerimizin bünyesinde okuma ve oturma salonu mevcut ise, buralarda da kitaplık tesisi yoluna gidilecektir. Oluşturulacak olan kitaplıklarda yetişkin kitapları yanında özellikle çocuklarımıza yönelik kitaplar da bulundurulacak ve çocuk kitapları için ayrı bir bölüm düzenlenecektir.

Cami kütüphanelerinde bulunan kitaplar, cemaatin ve ziyaretçilerin ödünç almasına ve istifadesine sunulacak, camilerimizin, bulundukları mahallin kütüphanesi olacak şekilde herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün halkımıza ve özellikle semt kadınlarına ve çocuklarına açık olması sağlanacaktır. Oluşturulacak kütüphanelere gerekli olan kitapların temini için Valiliğimizin takviyesi dışında cami derneklerimizle din görevlilerimiz koordineli çalışarak mali kaynak oluşturacaklardır.''

-GÜNDE EN AZ 20 DAKİKA KİTAP OKUNACAK-
Trabzon Valisi Okutan, İl Dernekler Müdürlüğünce cami dernekleriyle iletişime geçilerek, dernek yönetimlerinin cami görevlilerine yardımcı olmalarının sağlanacağını ifade ederek, şöyle dedi: ''Vaazlarda ve hutbelerde okumanın önemi işlenecek ve cemaatin teşvik edilmesi sağlanacaktır. Camilerde ve cami oturma salonlarında, kütüphanelerinde başta Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı Yayınları olmak üzere İl Müftülüğü tarafından oluşturulacak komisyonca tespit edilen kitaplar bulundurulacaktır.''
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı eğitim merkezi ve Kur'an kurslarında yöneticiler tarafından günde en az 20 dakikalık okuma saati uygulanacağını bildiren Vali Okutan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu zaman diliminin, yöneticiler, personel, öğrenciler, dernek yöneticileri, ziyarete gelen velilerce okunarak değerlendirilmesi sağlanacaktır. Camilerimizdeki okuma faaliyetleri cami görevlileri tarafından kayıt altına alınacak, gerek kendileri gerekse cemaat tarafından okunan kitaplar çizelgeler halinde aylık olarak İl Müftülüğüne rapor edilecektir. İl Müftülüğü düzenlenen bu raporları muhafaza edecek ve bu kayıtlar dikkate alınarak başarılı görülen din görevlileri Valiliğimizce ödüllendirilecektir.''

Vali Okutan, müftülüğün kayıtlarına göre cami cemaati içerisinden okuma faaliyetine yoğun bir şekilde katılan ve başarılı olanlara da valilik tarafından ödül ve belge verileceğini açıkladı.

İl ve ilçelerde müftülüklerce din görevlilerinin hizmet içi eğitime alınarak kampanyanın başarılı bir şekilde hedefe ulaşması için gerekli tedbirlerin alınacağını belirten Vali Okutan, ''Özellikle hızlı okuma teknikleri üzerinde durularak kampanyadan maksimum fayda elde edilmesi yönünde adımlar atılması sağlanacaktır'' diye konuştu.

İlçelerde kampanyanın Valilik uygulamalarına paralel olarak Kaymakamlıklarca planlanacağını, ilçe raporlarının ilçe müftülüklerinde toplanmasının sağlanacağını kaydeden Vali Okutan, başarılı olan din görevlileri ve cemaatle ilgili olarak ödüllendirme tekliflerinin Valiliğe yapılacağını, ayrıca ilçelerinde üstün başarı sağlayan kaymakamların da Valilikçe ödüllendirileceğini söyledi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Eğitim