En Yaşlı Öğretmene Ziyaret

En Yaşlı Öğretmene Ziyaret

İlköğretim Haftası kutlamaları nedeniyle Salacık İlköğretim Okulundan bir grup,aynı köyde doğan Atatürk dönemini görmüş öğretmeni ziyaret etti.

İlköğretim Haftası kutlamaları nedeniyle Salacık İlköğretim Okulundan bir grup, Müdürü Osman Kalyon, bir grup öğrenci ve öğretmenle birlikte Salacık’ta doğmuş, büyümüş ve cumhuriyetimizin ilk bayan öğretmenlerinden biri olan, Milli Eğitim Bakanlığı’nda müşavirlik gibi çeşitli görevlerde Anadolu’nun çeşitli köy ve şehirlerinde ülkemize otuz beş yıl hizmet vermiş Sebahat Ülker hanımefendiyi evinde ziyaret etti. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin eğitim sistemi ve öğretmen olarak o dönemde çekilen sıkıntılar gibi çeşitli konularda sohbet etti. Ziyarete Salacık İlköğretim Okulunun emekli müdürü ve Sebahat hanımın 1955 yılında Trabzon Lisesinden öğrencisi olan Nihat Özmen’ de katıldı.

osman_kalyon_cicek2.jpg

Sebahat Hanım, kendini yeniden öğretmenlik mesleğine başlamış gibi hissettiğini belirterek ziyaretten duyduğu mutluluğu dilde getirdi. 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümünü bitirip Çorum ilinde öğretmenlik mesleğine başladığını belirterek sohbete başladı. Öğrencilik ve öğretmenlik yıllarındaki anılarını anlatarak o dönemin şartları, ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ve eğitim öğretimde çekilen zorluklar hakkında bilgiler verdi. Özellikle Atatürk’ü gördüğü günleri anlatırkenki heyecanı ve mutluluğu dikkat çekiyordu. Özellikle bir öğrencinin; “Atatürk’ü görünce neler hissettiniz?” sorusuna bir ara duraksayarak ve o anı sanki yeniden yaşıyormuşçasına sadece “Tarif edemem, çok duygulanmıştım” diyebilmesi içindeki Atatürk sevgisini en iyi şekilde özetliyordu.

Sebahat Hanım, sohbet boyunca eğitimin ülkemizin kalkınması ve ilerlemesi için çok önemli olduğunu vurgulayarak Atatürk’ün hedefi olan ülkemizi “muasır medeniyetlerin üstüne çıkarabilme” hedefine ancak iyi bir eğitimle ulaşılabileceğini belirtti. Kendini ziyarete gelen öğrencilere, eğitimlerine çok önem vermeleri gerektiğini söyleyerek bol bol kitap okumaları öğüdünde bulundu.

 Sebahat Hanımın akıcı ve etkileyici bir anlatımla anılarını ve deneyimlerini paylaştığı kırk dakikalık sohbetin sonunda Salacık İlköğretim Okulu Müdürü Osman Kalyon, hem kendi için hem de öğrenciler için bu sohbetin çok faydalı olduğunu belirterek Sebahat Hanıma teşekkürlerini bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eğitim