Bilgisayarınız tehlikede
Bilgisayarınızı virüslerden korumak için biraz dikkat etmeniz ve bunları yapmanız yeter...
Virüsler, casus yazılımlar, solucanlar ve truva atları, hiçbiri kendi kendine bir bilgisayara kurulmuyor. Acı ama gerçek! Anti-virus yazılımınızla tarama yaptığınızda, bilgisayarda bulduğunuz onlarca zararlı nereden çıktı diye boşuna düşünmeyin. Çünkü hiçbir işletim sistemi ya da anti-virus yazılımı üreticisinin kapatamadığı ve muhtemelen hiçbir zaman kapatamayacağı en büyük güvenlik açığının parmakları klavyenizde, odanızda, bilgisayarınızın tam karşısında…
İŞTE VİRÜSLERDEN KURTULMANIN YOLLARI:
İNTERNETTE KİMSEYE GÜVENMEYİN!
Kesinlikle, çok yakından tanıdığınız biri dahi olsa, anında mesajlaşma yazılımları üzerinden kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Sanılanın aksine hackerlar sistemlere sızma, şifre çalma gibi işlerini sadece kendi geliştirdikleri yazılımlarla yapmazlar. En çok kullandıkları yöntem insan üzerine oynamaktır. E-posta adresiniz çalındığında aklınıza gelen bunu ne tür yazılımları kullanarak yaptıkları olmamalı. Ya da e-posta servisinin ne gibi açıkları olduğunu sorgulamadan önce, “ben son günlerde internette kimlerle konuştum” ve “ne konuştum” olmalıdır.
SOHBET PROGRAMLARINA DİKKAT!
İlk akla gelen MSN'den örnek vermek gerekirse arkadaşınız size sıkıştırılmış (zip'li) bir dosya göndermek isterse mutlaka ona 'teyit ettirmenizi' öneriyoruz. Emin olmadığınız bir 'paylaşımı' kabul ettiğiniz anda iş işten geçmiş olabilir.
BEDAVA DİYE HER ŞEYİ İNDİRMEYİN!
Arama motoruna “free” ya da “bedava” yazıp bir şeyler aradığınızda bile bulduklarınızın yüzde doksanı bilgisayarınıza aradığınızdan daha da fazlasını indirecektir. Bedava görünen her şeye aldanmamalı, indirip kullanmadan önce bizden daha tecrübeli kullanıcıların deneyimlerini ve görüşlerini incelemeli… Kullanmak istediğiniz ama bilmediğiniz bir yazılımı, gerçekten güvendiğiniz kaynaklarda kısa bir araştırma yaparak kullanmalısınız. Bilmediğiniz hiçbir yazılımı, tam olarak araştırmadan ve inceleyip güvenirliliğine emin olmadan bilgisayarınıza kurmayın. Nasıl ki evinize beyaz eşya ve ya mobilya alırken araştırma yapıyorsanız, bilgisayarlarınız için de aynı şeyi yapmalısınız.
’EN FAZLA YAZILIM BENDE OLSUN’ DEMEYİN!
Kullandığınız yazılımlara dikkat edin. Bir yazılım kullanacaksanız kesinlikle bu yazılımı kendi resmi sitesinden indirin.
DOWNLOAD EDERKEN KORSAN SİTELERE DİKKAT!
Kötü niyetli bir kişi için, bazı yazılımların kodlarını değiştirip kendine çıkar sağlayacak hale getirmesi çok zor bir olay değildir. Herhangi bir yazılımı, kendi sitesi dışında bir yerden, özellikle sizin gibi bir kullanıcı tarafından koyulduğu bu dosya paylaşım sitelerinden indirip kullandığınızda,sonuç tam bir hayal kırıklığı olabilir.
Ayrıca kendi sitesinden indirmediğiniz bir yazılımın son versiyon olmama ihtimali çok büyük ve böyle bir durumda olası bir açığı bilgisayarınıza davet ediyor olmanız kaçınılmaz. Unutmayın herhangi bir yazılım size bir arama motoru kadar uzaktadır. Arama motoruna istediğiniz yazılımın ismini yazarsanız çok büyük bir ihtimalle aramada çıkan ilk sonuç sizi yazılımın resmi sitesine götürecektir.
BEDAVA (!) ANTİVÜRÜS PROGRAMLARI
Bilgisayarınıza kurulmalarıyla birlikte yüzlerce zararlıyı da yanlarında kuruyorlar, çok hızlı bir taramayla sisteminizde bu zararlıları bulup sizden silmek için ücret talep ediliyor. Bu yazılımların büyük bir bölümü sistemden normal yöntemlerle kaldırılamıyor. Masaüstü resminizi değiştiriyorlar, sürekli açılan pop-up pencereler ile satın almanızı söylüyorlar. Haftada en az bir adet yeni sahte anti-spyware yazılımı çıkıyor ve dürüst korunma yazılımları bunlara önlem almakta genellikle yetersiz kalabiliyorlar. Zira bu zararlı yazılımlar genellikle sisteme sızma ve gizli yollarla değil, kullanıcıların talebi üzerine kuruluyorlar.
Bilmediğiniz herhangi bir güvenlik yazılımını sisteminize kurmadan önce, uzman kullanıcılardan tavsiye almanız en güvenli yol…
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.