Akçaabat için“ Tematik Üniversite”
Akçaabat için“ Tematik Üniversite”
Akçaabat İlim Sanat Kültür Spor Kulübü (AKİK) Derneği, Akçaabat’a kazandırılması planlanan yeni bir üniversite için hazırladıkları çalışmaları basınla paylaştı.
Hazırladıkları çalışmaları raporlar halinde tek tek sunan AKİK Derneği Başkanı Ali Balta, “Akçaabat’ımız için “Yeni bir Üniversitenin” açılması fikrini ortaya atan ve bu uğurda fedakârane çalışmalar yapan büyüklerimizi ve daha önce Akçaabat’ımıza sayısız hizmetleri geçen herkesi önce minnet ve saygıyla selamlıyor, şükranlarımı sunuyorum. Siyasilerimiz tarafından yeni üniversite açılması fikrinin benimsendiği ve bu uğurda yeni kanuni çalışmaların yapılmaya başlandığını yetkili ağızlardan duymasak ta önemli bir aşama kaydedildiği duyumları, bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir. Bizde AKİKDerneği olarak daha önceki raporlarımızda bu çalışmaları destekleyen ancak dikkatleri farklı arayışlara da çekme amacı taşıyan önerilerde bulunduk. “Yeni Üniversitemiz”ile ilgili heyecan ve bakış açımızı özetleyen sadece Akçaabat Kamuoyuyla paylaşma amacını taşıyan önerilerimiz aşağıdaki gibidir, kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yeni Üniversitemizi oluştururken;
Alanında en iyiler arasından seçilen bir öğretim üyesi kadrosu oluşturulmalıdır.Öğretim elemanlarını teşvik eden bir alt yapı, ücretlendirme ve adil performans değerlendirme sistemi oluşturulmalıdır.Üniversitemiz Uluslararası arenadaki kaliteli öğretim üyeleri için cazibe merkezi olmalıdır. Ülkemizin en nitelikli öğrencileri üniversitemize kazandırılmalı, onlara destek sağlanmalı ve başarıları ödüllendirilmelidir.
Kurumsal akreditasyonla birlikte, gerekli programlar için ulusal ve/veya uluslararası akreditasyon mutlaka gerçekleştirilmelidir.
Modern ve son teknolojilerle donatılmış temel bilim, araştırma, uygulama ve beceri laboratuvarları kurulmalı, Sanayi üniversite işbirliğini sağlayan Araştırma - Teknoloji Transfer Ofisleri olmalıdır.Üniversitemizde üretilen yeni buluş ve patentleri toplumun hizmetine sunmak için araçlar ve yeni organizasyonlar geliştirilmelidir. Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu ve Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonunda belirtilen hedefler doğrultusunda birim ve bölümler açılmalıdır.
Yüksek Öğretim Kurulu ile işbirliği yapılarak tahsis edilen yeni branşlarda nitelikli öğretim elemanlarıyla en kaliteli eğitimin yapılmasını sağlanmalıdır.Güçlü bir eğitim kadrosu ile lisansüstü programlara destek verilmelidir.Yüksek Lisans ve Doktora programları için uluslararası bilim insanı dolaşım destek programları oluşturulmalıdır.Öğrencileri ilk yıldan itibaren araştırma projelerine yönlendirerek, mezun olmadan bir proje bitirmelerini sağlanmalıdır.
Sağlık eğitimi verilen tüm fakülte / bölümlerde, öğrencilere sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde aktif eğitim alma ve hizmet sunma fırsatları oluşturulmalıdır.
Bu yüzdende Akçaabat’ımızda kurulacak yeni üniversitenin dünyada yaygınlaşmaya başlayan “Belli bir alana odaklanarak farklı disiplinleri bir araya getiren ama aynı zamanda uzmanlaşmış üniversite modeli olan”“Tematik Üniversite”olmasını ve“Tematik Üniversite” olma avantajını kullanarak, yatay–dikey, kendi içinde ve paydaşlarıyla entegrasyon gibi hangi alanda bölümler açılacaksa eğitim ve görev geçişlerine imkân veren bir eğitim politikası yürütmelidir fikrini Akçaabat Kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Yine çağımızın ve ülkemizin en ihtiyaçlı alanlarından olan ve KTÜ ‘de olmayan Biyomedikal Mühendislik, Genom Mühendislik vb. örnek teşkil edebilecek bölümlerin ve Yüksek Lisans Programlarının üniversitemize kazandırılması ilçemizin ufkunun büyümesine hizmet edeceğini düşünüyoruz.Kısacası, bilim ve iş dünyasına donanımlı ve birden fazla uzmanlık alanına sahip gençler kazandıracak bir üniversitenin kurulması gerektiğiheyecanıyla Akçaabat’ımızda üniversitenin kurulması istenmelidir.Bu özellikleri taşıyabilecek devlet üniversitesi kurulamayacaksa, özel üniversite kurulumu teşvik edilmelidir.Eğer yeni üniversitemiz KTÜ’den ayrılacak öğretim görevlileri ve mekanlarda veyine aynı bölümlerle eğitim hizmeti verecekse yukarıda verilen tablodan çok uzak ve KTÜ’nin gölgesinde yaşayan bir Meslek Yüksek Okulu olmaktan öteye geçemeyecektir.Oysa Üniversitemiz; gelişmiş ülkelerin standartlarını her yönüyle yakalamış, bölgesinde ve dünyada sözü dinlenen güçlü bir Türkiye hedefi istikametinde var olan güzide yükseköğretim kurumlarımız arasında önde gelen bir üniversite olmalıdır.” İfadelerine yer verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.