Astım Tedavi Edilir
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, uygun tedaviyle, astımlı bir hastanın tamamen sağlıklı bir kişi gibi aktif ve normal bir yaşam sürdürebileceğini bildirdi.
Özlü, ''Dünya Astım Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, astımın, hava yollarının mikrobik olmayan iltihaplanmasıyla ortaya çıkan süreğen bir hastalık olduğunu belirtti.
Günümüzde astımın tedaviyle tamamen kontrol altına alınabildiğine işaret eden Özlü, ''Uygun tedaviyle, astımlı bir hasta tamamen sağlıklı bir kişi gibi aktif ve normal bir yaşam sürdürebilir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar güvenlidir'' dedi.
Astım hastalarının mutlaka dikkat etmeleri gereken konular olduğunu ifade eden Özlü, ''Hekimin uygun gördüğü ilaçlar, onun kontrolü altında düzenli kullanılmalıdır. Hekim aksini önermediği sürece, sadece nefes darlığında veya öksürük sırasında değil, hasta kendini iyi hissettiği zamanlarda da ilaçlarını kullanmalıdır. Astım krizinde ve nefes darlığı yakınması ortaya çıktığında kullanılması gereken çabuk etkili, rahatlatıcı ilaçlar, daima hastanın yanında bulundurulmalıdır'' diye konuştu.
Astım hastalarının yün, kuş tüyü, pamuk yerine sentetik eşyayı tercih etmesi gerektiğini ifade eden Tevfik Özlü, şunları söyledi:
''Toz tutmayan döşemelikler kullanılmalı, evde, ofiste sık ve derin temizlik yapılmalıdır. Çırpma, silkeleme şeklinde toz kaldıran yöntemlerle temizlik yapılmamalıdır. Toz kaçırmayan, emiş gücü yüksek elektrik süpürgeleri kullanılmalı, ıslak bezle toz alınmalıdır. Oda içi rutubet azaltılmalı, odalar havalandırılmalıdır. Uygun çarşaf ve nevresimler kullanılmalıdır.''
Özlü, astımlı çocuklara tüylü oyuncaklar alınmaması gerektiğine dikkati çekerek, ''Ev içinde çamaşır kurutulmamalı, evde saksı bitkileri azaltılmalı, evde ve iş yerinde eski ve gereksiz eşya bulundurmamalıdır. Ev içinde hayvan beslememeli, açıkta gıda, çöp, bulaşık bulundurmamalı, evde sigara içilmemelidir. Boya, cila, temizlik malzemeleri, böcek ilaçları rastgele kullanılmamalıdır'' dedi.
Kirli havalarda evde kalınması ve pencerelerin sıkı kapatılması gerektiğini vurgulayan Özlü, ''Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar hemen tedavi edilmelidir. Kışın kalabalıklardan kaçınılmalı, grip aşısı, eylül, ekim aylarında her yıl yaptırılmalıdır'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.