Abdüllatif Şener Ne Yapar ?
AKP’nin kurucularından ve beyin takımından Abdüllatif Şener 22 Temmuz seçimlerinde aday olmayacağını açıklayarak büyük bir sürpriz yapmıştı.
Esasında Abdüllatif Şener’in AKP içerisindeki rahatsızlığı yeni değildi.Ama bu rahatsızlığını dışa vurmuyor. Söylenenlere göre de seçim bölgesi olan Sivas il başkanlığındaki bazı antidemokratik uygulamalar ve 22 Temmuz seçimlerinde Sivas’ta oluşturulan liste Abdüllatif Bey için bardağı taşıran son damla olmuş. Sonra hepimizin malumu siyasete ara verdiğini açıkladı ve TOBB Üniversitesinde hocalığa başlamıştı. Üniversitede hocalık yaparken hep gündemde kaldı.Parti kuracak mı?AKP de kalacak mı?siyaseti tamamen bitirdi mi? sorular hep onun için soruldu.Türkiye’yi geziyor, televizyonlara çıkıyor AKP hükümetini eleştiriyordu.Genelde illerin sanayi odalarının düzenlediği toplantılarda konuşması ve TOBB Üniversitesi’nde hocalık yapmasından ötürü Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte hareket ediyor diye söylendi.
Son olarak Temmuzun ilk haftası Bolu-Abant’ta gazetecileri yaptığı açıklamada Türkiye’nin yeni bir oluşuma ihtiyacı olduğu ve bunun için de kendisinin böyle bir oluşuma girdiğini açıklamıştı. Hazırlıklara başladığını ve Eylül ayı gibi bitirebileceğini söyledi. Daha önceden Abdüllatif bey’in durumundan rahatsız olan ancak bunu dışa vurmayan TOBB ve AKP rahatsızlıklarını dışa vurdular ve Adüllatif bey’e yolunu çiz dediler.İşte bundan sonra da Abdüllatif bey hem AKP den hem de TOBB Üniversitesindeki görevinden istifa edeceğini açıkladı.
Peki Abdüllatif Şener neden bu noktaya geldi ve bundan sonra ne yapar. Öncelikle şunu söyleyeyim ki; Abdüllatif Şener Erkan Mumcu gibi olmaz.Çünkü hem çıkış zamanları hem de verdikleri imajlar farklı.Kendisine çokça saygı duyduğum Bülent Arınç’ın Abdüllatif Şener için sarf ettiği sözleri de doğrusu yadırgadım.Beraberken iyi ayrılınca kötü veya kendileri bir siyasi partiden ayrılıp ayrı parti kurduklarında millet için yaparlar,ama birileri ayrılıp ayrı parti kurmaya kaldığında birilerinin oyuna gelmiş,bozguncu-bölücü olurlar.Doğrusu bu mantığı anlamak mümkün değildir.Abdüllatif Şener tutar mı sorusuna cevap;kimlerle olacağına bağlı olmakla beraber,parti içi demokrasiyi tam oturtursa ve AKP den ayrılma gerekçelerini iyi anlatıp kuracağı partide bunlara dikkat edeceğini anlatabilirse tutar. Abdüllatif Şener bir ekonomisttir. REFAHYOL hükümeti zamanında Maliye Bakanıydı ve bakanlığın hakkından gelmişti. Yine ilk kurulan AKP hükümeti zamanında da ekonomiden sorumlu bakandı ve o zamanda ekonomi iyiydi. Sonra yetkilerinin bir kısmı alınıp Kemal Unakıtan’a verilince hem ekonomi rayından çıkmış ve hem de Abdüllatif Şener’in rahatsızlıkları başlamıştı. Ayrıca AKP ilk kurulduğunda parti içi demokrasiye çok önem vereceklerini anlatmışlardı ve tüzüğe de bunları koymuşlardı. Sonra ise,tüzük değişikliğine gidilmiş parti içi demokrasi rafa kaldırılmıştı.Yani kendini iyi anlatabilmesine bağlı ki, AKP’yi ikiye bölecek bir oluşuma destek vermesi bakımından basında yardımı olacaktır. (ki AKP ilk kurulduğunda da Milli Görüşü bölmek için AKP ye destek verildiğini hatırlayalım)
Bu yeni oluşumun tutması veya tutunması nerelerde olur diye bakacak olursak, şüphesiz bu önümüzdeki siyasi gelişmelere de bağlı olarak bugün ki tabloda barajı geçen ama tek başına iktidar şansı olmayan,%20 leri de göremeyen bir hareket olur. Şunun altını bir kez daha çizmek isterim ki,Abdüllatif Şener ne Erkan Mumcu’ya ne Cem Uzan’a hatta İsmail Cem’e benzemez.
Bekleyip göreceğiz...