DÜNYA VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ
(28 NİSAN 2018)
Veteriner Hekimler Birliği, her yıl nisan ayının son cumartesi gününü " Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanılmaktadır. veteriner hekimleri gününün bu yıl ki teması; Sürdürülebilir kalkınmada, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki veteriner hekimlik mesleğinin rolü" olarak belirlenmiştir.
Veteriner hekimler hayvan hastalıklarını önleyerek ve kontrol ederek, yeterli ve güvenli yüksek kaliteli gıdaların elde edilmesinde, insanların ve hayvanların sağlığını ve refahını iyileştirmede önemli bir rol oynarlar. Veteriner hekimler, sürdürülebilir ve verimli hayvancılık üretim sistemlerinin gelişimini sağlayarak, gelecek nesiller için yeterli ve sağlıklı kaynakların oluşturulmasına katkıda bulunurlar. Ve bu çalışmalarla, kırsalda ve kentte istihdamın artırılmasına ve sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadırlar.
Kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan ailelerin temel gelir kaynağı hayvancılıktır. Hayvanlar, tarımla uğraşan ailelerin sigortası, kırsalda bitkisel üretimin ete ve süte dönüştürülen yaşam tarzının vazgeçilmezidir. Yaşanan tarımsal ekonomik krizlerde, ailenin yeniden üretime devam edebilmesi için önemli bir mali kaynak oluşturur. Ve ailenin hayvansal gıda ihtiyaçlarının yanında yeniden üretimini sürdürmesini, geçimini sağlamasını ve ekonomiye katkı sunmaya devam etmesini sağlar.
Bu gün, dünyanın temel sorunlarından birisi de, güvenli gıdaya ulaşma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Güvenli gıda, halk sağlığının temini ve sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir paydaşıdır. Gıda güvenliğinin, hayvan sağlığının ve halk sağlığının temel öğesi de veteriner hekimlerdir. Veteriner hekim olmadan sürdürülebilir hayvancılık, hayvan sağlığı, insan sağlığı temini ve de gıda güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Gıda kaynaklı hastalandırma risklerine bakınca % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların % 62 si de hayvan kökenli bulaşan (zoonoz) hastalıklardır. Bundan dolayı, sağlıklı hayvan yetiştirmeden sağlıklı gıda üretilemez. Burada tek yetkili ve sorumlu meslek veteriner hekimliktir.
Gıda güvenliğinin tesis edilebilmesi için, hayvansal üretim sürecinin, çiftlikten başlayarak sofraya ulaşıncaya kadar devam etmesi zorunludur. Bu süreçte veteriner hekimlerin, yetki ve sorumluluklarını yerine getirirken, hiçbir etki altında kalmadan, özgür iradeleri ile karar verebilecekleri bir ortamda çalışmalarına imkan sağlanması gerekir. Gıda güvenliği ve veteriner hekimlik hizmetleri birlikte ele alınmalı ve her türlü etkiden bağımsız olacak şekilde oluşturulmuş yetkili bir merkezi otorite ve buna bağlı taşra teşkilatı ile bu görevler yürütülmelidir. Veteriner hekimler, hayvancılık alanında verdikleri hizmetlerle ve gıda güvenliği konusunda üstlendikleri sorumluluklarla, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadırlar. İnsanlık kadar eski olan veteriner hekimlik mesleğinin çalışma şartları ve zorlukları göz önüne alınınca daha iyi imkanlar içerisinde çalışıyor olmaları gerekmektedir.
Hayvan sağlığı, halk sağlığı ve gıda güvenliğinin temini için gece gündüz çalışan merhum Mehmet Akif Ersoy’un meslektaşları veteriner hekimlerin Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlu olsun.
Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI
Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü