BALIKÇILAR VİRA BİSMİLLAH DEDİ…
Ülkemizde 2017-2018 balık avı sezonu 15 Nisan 2018 tarihinde sona ermiş, 2018-2019 balık avı sezonu ise 01 Eylül 2018 tarihinde başlamıştır. Balık avı sezonunun öncelikli olarak balıkçılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim. Sezonun sona ermesi ile balıkçılar, balıkçı gemilerini, gemi donanımlarını ve ağlarının bakımlarını yaparak yeni sezona hazırlanmışlardır. Avlanma sezonu yaklaşırken ortaya çıkan görüntüye göre, avlanacak balık miktarı özellikle palamut için önceki yıllara göre daha fazla olacağı öngörülmektedir.
Vira bismillah diyerek yaz dönemi balıkçılığında avlanılmaya başlanılan palamut balığının Karadeniz’in genelinde bol olarak avlanılacağı, istavrit balığının ise küçük boyda olmasından dolayı (avlanılacak boyu 13cm) avlanılamayacak durumda olduğu, yine lüfer (çinekop) balığının da boy yasağından dolayı avlanılamayacağı öngörülmektedir. Av yasağı döneminde olta balıkçılarının avladıkları balık boyları dikkate alındığında, ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 4/1 sayılı tebliğe göre özellikle istavrit ve lüfer balıklarının boy yasaklarından dolayı avlanamayacak olması balıkçılara bir mağduriyet oluşturacaktır. Nedeni istavrit ile lüfer balıklarının henüz avlanılacak yasal boy uzunluğuna ulaşamamalarıdır.
Bu günkü görüntüye baktığımızda avlanılacak yasal boy uzunluğuna ulaşan palamut balıkçının ve halkımızın beklentilerini karşılayabilecek durumdadır. Ancak ülkemizde son dönemde ekonomik tablonun sonucu balıkçılığı da olumsuz etkileyecektir. Artan yakıt fiyatları beraberinde nakliye giderlerini, paketlemede ortaya çıkan artışların nakliye giderleri ile birleşmesi sonucunda balık fiyatlarının yükselmesine neden olacağından, tüketicilerin ucuz balık alma imkanı azalacaktır. Tüketicinin ucuz ve bol balık tüketmesi balığın bol olarak avlanılması ile olacaktır. da ancak avlanabilecek boya ulaşan balığı avlayarak, balığa en az bir defa üreme şansı vermekle sağlanabilir. Bu uygulamaların yanında denizlerimizi ve tüm su kaynaklarımızı her türlü kirleticilerden korumakla, üreme ortamlarını doldurup yok etmemekle, özellikle yerleşik balıklarda eldeki balık stoklarının tespit edilerek stoklardan alınacak maksimum miktar belirlenerek sağlanabilecektir.
Avcılığın toplamda her yıl azalması ile ortaya çıkan balık açığının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için hem balık avcılığı yapanların hem de tüketiciler lehine çözüm olabilecek kültür balıkçılığı geliştirilmelidir. Kültür balıkçılığı konusunda devlet tarafından gerekli desteklemeler ve yönlendirmeler yapılarak müteşebbisler teşvik edilmelidir. Bölgemizin kültür balıkçılığına uygun şartlara sahip olması, yetiştirilen balığın ülke ve dünya genelinde pazarlama sorunu olmamasından dolayı özellikle balık avcılığı yapan balıkçıların bu iş koluna yönlenmesi gerekmektedir.
Eylül ayı ile başlayacak balıkçılığın istenildiği seviyede olması ile balık avcılarının ekonomik anlamda, halkımızın da balık tüketimi anlamında memnun kalmasını umut etmekteyiz. Yaz balıkçılığını takip eden hamsi avcılığının da bereketli geçeceği umuduyla,
Avcılık yapan balıkçılarımıza kazasız ve bol bereketli avlanmalar ve işlerinde kolaylıklar dileriz.
Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI
Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü