o Aile bireyleri olarak kendi beslenme alışkanlıklarınızı düzeltin!
Çocuklar aile bireylerinin söylediğini değil, yaptığını yapmaktadır. Bu sebeple çocuklara iyi birer rol model olabilmek için aile bireyleri sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelidir. Örneğin; çocuğuna salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin, fast – food tarzı yiyeceklerin, gazlı içeceklerin zararlı olduğunu anlatıp kendisi bu besinleri tüketen aile bireylerinin çocuk üzerinde olumlu yönde etkili olması beklenemez. Yani ‘’ dediğimi yap, yaptığımı yapma ‘’ yaklaşımı bu dönemde çok yanlış bir tutumdur.
o Çocuğunuzu yarış içerisine sokmayın!
Ailelerin yaptığı en önemli yanlışlardan birisi kendi çocukları ile başka çocukların beslenmesini kıyaslamaktır. Zira beslenme; bir yarış, ödül veya cezalandırma yöntemi değildir. Kesinlikle çocuklar birbiriyle karşılaştırılmamalı, zorla yedirilmeye çalışılmamalıdır.
o Çocuğunuzun beslenmesini okul saatlerine göre düzenleyin!
Öğrencinin okulunun sabahçı, öğlenci veya tam gün olma durumuna göre yemek saatleri ebeveynler tarafından ayarlanmalıdır. Çocukların büyüme ve gelişmelerinin, dikkat ve konsantrasyonlarının, algı durumlarının, başarılarının negatif yönde etkilenmemesi için uzun süre aç kalmamaları gerekir. Bu nedenle 2,5 – 3 saat aralıklarla günde 6 öğün beslenmeleri sağlanmalıdır.
o Kahvaltı öğününe çok dikkat edin!
Miniklerin beslenmesinde en önemli ve erken kalkamama, okula yetişememe gibi nedenlerle en çok atlanan öğün olan kahvaltı yapma alışkanlığı bu yaşlarda mutlaka kazandırılmalıdır.
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu; kahvaltı yapan çocukların yapmayan çocuklara göre başarılarının, gün içerisindeki performanslarının, dikkat sürelerinin, algılama düzeylerinin, öğrenme ve kavrama yeteneklerinin daha iyi, etkili ve uzun süreli olduğu saptanmıştır.
o Kahvaltı öğünü için alternatifler:
Kahvaltıda, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip kısa süre içinde aniden düşüren şekerli besinler yerine, büyüme ve gelişme için gerekli olan protein, vitamin ve minerallerden zengin besinlerin tüketilmesi sağlanmalıdır.
Alternatif 1: Süt – Yumurta – Domates – Salatalık – Zeytin – Ekmek
Alternatif 2: Taze sıkılmış meyve suyu – Peynirli tost
Alternatif 3: Açık çay – Menemen – Ekmek
Alternatif 4: Süt – Peynir – Domates – Salatalık – Pekmez - Ekmek
Alternatif 5:Süt – Yumurta – Ballı Ekmek
Alternatif 6: Taze sıkılmış meyve suyu – Peynirli omlet – Zeytin – Ekmek
o Beslenme Çantasında Neler Bulunmalı?
Çocuğunuzun beslenme çantasında hem taşınması kolay hem besleyici değeri yüksek yiyecekler bulunmalıdır. Beslenme çantasının dolu gidip boş gelmesi için çeşitlilik sağlamaya özen gösterilmelidir. Çocuklar her zaman aynı besinleri tüketmekten hoşlanmaz ve çok çabuk sıkılırlar. Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en pratik yolu süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve meyve – sebze grubundaki besinlerden en az bir tane yerleştirmektir.
Bunların yanında ‘su’ da çocukların beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Beslenme çantasına su koymak, çocukları su içmeye teşvik etmek yönünden güzel bir çözüm yöntemi olacaktır.
ÖRNEK BİR BESLENME ÇANTASI:
• 10 adet Fındık / 2 adet Ceviz / 10 adet Badem +3 – 4 adet Kuru kayısı / Kuru incir
• Elma, Armut, Muz, Üzüm gibi kolay yenilebilen taze meyveler
• 1 kutu süt + 1 dilim ev yapımı kek veya 1 adet ev yapımı kurabiye
• 1 kutu ayran + 1 dilim sebzeli veya peynirli ev böreği
• Taze sıkılmış meyve suyu + 1 adet ton balıklı sandviç
• 1 kutu ayran + ekmek arası köfte
• Taze sıkılmış meyve suyu + 1 adet ev yapımı poğaça
• 1 kutu süt + 1 adet peynirli tost
• 1 kutu ayran + 1 adet tavuklu sandviç
• 1 kutu meyve suyu + 1 adet peynirli veya sebzeli gözleme
• 1 kutu kefir + 1 adet ev yapımı sebzeli veya peynirli mini pizza
• 1 kutu ayran + ½ adet simit + Meyve