BEYAZ ÇAY VE SAĞLIK

Nadide Gizem TARAKÇI

Yıllardır büyük bir keyifle içilen çay, hayatımızın vazgeçilmez içeceğidir. Siyah çay ve yeşil çay derken şimdi biraz da Beyaz Çay' ı yakından tanıyalım. Siyah çay ve yeşil çay gibi  camellia sinensis bitkisinden elde edilen beyaz çay adını; kendini çevreleyen gümüş, ipeksi tüylü tomurcuklardan almaktadır. Camellia sinensis bitkisinin en at katmanında siyah çay yaprakları, bir üstünde yeşil çay yaprakları ve en üst katmanında beyaz çay yaprakları yer almaktadır. Yağmurlu ya da çok nemli günlerde hasat yapılamadığı için beyaz çay çok az elde edilir ve nadir bulunur.
Beyaz Çay' ın diğer çaylardan ( siyah ve yeşil çay ) farkı nedir?
Siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay aynı bitkiden elde edilmelerine rağmen; yapraklar en fazla siyah çayda işlem görmekte, yeşil çayda daha az işlem görmekte ve beyaz çayda hiç işlem görmemektedir. Beyaz çayın hiçbir işlem görmemesi, onun antioksidan kapasitesini ve yapısındaki fitokimyasalları çok daha iyi koruduğu anlamına gelmektedir. Yani;

Antioksidan oranı: Beyaz Çay > Yeşil Çay > Beyaz Çay

Kafein içeriği yeşil ve siyah çay' a oranla daha düşüktür. Daha az kafein almak isteyenler için; yumuşak içimli, kavunu andıran hoş bir tadı vardır. 1 fincan beyaz çayda 15 mg, yeşil çayda 20 mg ve siyah çayda 40 mg kafein bulunur.

Kafein oranı: Beyaz Çay < Yeşil Çay < Siyah Çay


Beyaz Çay' ın Faydaları Nelerdir?

  • Metabolizma hızını arttırır.  Kilo verme ve kilo korumada yardımcıdır.
  • Yağ yakımını hızlandırır ve yağ hücresi oluşumunu engeller. Beslenme alışkanlıkları ile birlikte düzenli olarak kullanıldığında 1 ay sonunda belde 0,5-1,5 cm incelme gerçekleşmektedir.
  • Yüksek antioksidan etkisi sayesinde vücuttaki stresi azaltmakta, cildi güzelleştirmekte ve hücrelerinizin yenilenmesini sağlayarak erken yaşlanma ihtimalini azaltmaktadır. Bu da demek oluyor ki beyaz tüketerek yıllara dur diyebilir ve yaşlılığa meydan okuyabilirisiniz.
  • Beyaz çayın içerisinde yüksek oranda bulunan kateşinler, anti-kanserojen etki gösterir. Kolon, mide, prostat kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruyucudur. Uzak Doğu' da kanser ilaçlarında bile bir miktar beyaz çay bulunmaktadır.
  • İçerdiği flavanoidler ve taninler sayesinde ağız içerisindeki plağa yol açan bakterilerin gelişmesini önler ve florid içeriği sayesinde diş çürüklerini önler. Böylece ağız ve diş sağlığını desteklemektedir.
  • İyi huylu kolesterolü ( HDL ) yükseltip kötü huylu kolesterolü ( LDL ) düşürerek kalp sağlığına destek olur.
  • Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürücü etki göstererek kalp sağlığını korur.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kemik mineral yoğunluğunu arttırır.
  • Romatoid artrit ve romatizmal hastalıkların etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir.

Beyaz Çay Nasıl Saklanmalı ve Tüketilmelidir?
Güneş almayan serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi, beyaz çayın kullanım süresi ve kalitesini arttırır.
Beyaz çay; 6 dk demlenerek tüketilmeli, kaynatılmamalıdır. Demde kullanılacak olan suyun sıcaklığı 75- 85 °C arasında olmalıdır. İdeal dem rengi solgun sarıdır. Aynı çay 3 kere demlenebilir. Fakat ilk demlemedeki süreye, her bir yeni demlemede 2 - 3 dk eklenerek demlenmeli ve içilmelidir. Poşet beyaz çay kullanılacaksa, 30 - 60 saniye sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır. Beyaz çayın; sade, portakal çiçeklisi ve kırmızı meyvelisi olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Günde 3 fincana kadar tüketilebilir.Hafif bir çay olması nedeniyle hem ara hem ana öğünlerde rahatlıkla tercih edilebilir. Lezzetinin tam olarak alınabilmesi için, baharatlı yemeklerden sonra tüketilmemeye dikkat edilmelidir.

Önerilen miktarlarda tüketiminde yan etki gözlenmez; fakat suppleman olarak kullanımı karaciğer enzimlerinde ve nabızda artışa, ishal ve mide bulantısına neden olabilir.

HER BESİN DEĞİL DOĞRU BESİN, ÇOK BESİN DEĞİL YETERLİ VE DENGELİ BESİN!..