ÇÖREK OTU
SİYAH TANECİKLERDEKİ SIR...
Ev hanımlarının pasta malzemesi olarak bildiği, aslında bilindiğinden çok bilinmeyeni olan çörek otu.
O peygamberimizin hadisine mazhar olmuş çok eski zamanlardan beri insanlığın sağlık hizmetine sunulmuş bir bitki çörekotu.
Kıymetli oluşunu iki cihan serverinin dudaklarından dökülen şu cümlelerle alan çörek otu.
ÇÖREK OTU ÖLÜM HARİÇ HER DERDİN DEVASIDIR
1430 yıl önce söylenmiş olan bu sır dolu sözlerin ağırlığını ,hikmetini biz ancak bu günlerde herhangi bir üniversitenin araştırmasından veya doktorların ağzından çıkınca önemseyerek kavrıyoruz.Oysa Hz. Ebubekir r.a edasıyla o ne söylediyse doğru söyledi amenna diyerek Hz peygamberin sözüne kulak versek, o söze kalbimizle inansak, söyleneni uygulasak bu gün beden sağlığımız acısında fakrı zaruret içinde olmayız .Tıbbı nebeviye olan uzaklığımız arttıkça modern çağın hastalıklarına karşı direncimiz aynı oranda düşmektedir.
Maren Franz adlı bir Alman çörekotunun sağlığımız üzerindeki faydalarını araştırıp, bu konudaki yayınları 1990lı yıllarda bir araya getiriyor. Hem de, Sevgili Peygamberimizin çörekotuyla ilgili hadisinin kendisini uyardığını ve bu sözü rehber alarak bu kitabı hazırlamaya giriştiğini önsözde belirtmiştir.
Çağımızın bir çok hastalığının temelinde yatan nedenin insan organizmasında oluşan bağışıklık sistemi zafiyeti olduğuna göre, ve bağışıklık sistemi güçlü olan insanların hastalıklara yakalanma riskinin çok az olduğunu göz önünde bulundurarak çörek otunu inceleyelim.
Gerçekten laboratuar araştırmaları, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve buna bağlı olarak vücudu tahrip eden mikroplara ve virüslere karşı gücünü, ayrıca kansere karşı direncini artırdığını ortaya koymuştur. Bugün Amerika'nın en büyük enstitüsünde Dr. Ahmed el-Kâdî ve Dr. Üsame Kandil ileri safhadaki kanser ve aids hastalarına bala katılmış çörek otu vermektedirler.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir çalışma 1997 yılında yayınlandı. Yapılan araştırmada çörekotunun iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya kondu. Bunlar yüzde0.45 oranında anti enflamatuar (iltihap önleyen) özelliğe sahip olan uçucu yağ, diğeri ise yüzde33 oranında sabit yağdır. Çörekotunun uçucu yağının romatizma gibi, eklem hastalıkları iltihabını hafifletmede etkin olduğunu ifade eden araştırmacılar, bazı mikropların etkinliğini yavaşlattığını ve iltihap oluşmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Berlin (Almanya) Charite Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre araştırmacılar alerjik hastalıklara yakalanmıIŞ 152 hasta üzerinde bir çalışma yapmışlardır. (Bu hastalarda alerjik burun iltihabı, astım ve egzama hastalıkları bulunmaktaydı .) Yapılan çalışma Tohoku J Exp Med Dergisinin 2003 sayısında yayınlanmıştır. Bu alerjik hastalar, çörek otu yağı ihtiva eden kapsüllerden günlük 40- 80 mg. arası verilerek tedavi edilmişlerdir.
Hastalardan bu deney süresince özel ölçüm araçlarıyla kendilerindeki belirtileri kaydetmeleri istenmiştir.
İmmunglobilin- E (IgE) ölçümü gibi laboratuar tetkikleri ile hastaların akyuvar sayısı, cortizol hormon düzeyi, iyi huylu (HDL) ve kötü huylu (LDL) kolesterol düzeyleri ölçülmüştür. Yapılan çalışmalar astım veya alerjik burun iltihabı ya da egzama hastalığına yakalanmış kişilerde belirtilerin iyiye doğru gittiğini ortaya koymuştur.
Bu hastalarda trigliserid düzeyi hafif miktarda düşmüş, buna karşılık faydalı kolesterol düzeyi açık biçimde yükselmiştir. Diğer yandan da cortizol veya lenfositlerde kayda değer bir etki görülmemiştir.
Alman araştırmacılar, yaptıkları deneyden çörek otu yağının alerjik hastalıklarda ek bir ilaç olarak etkin olduğu sonucunu çıkarmışlardır.
ÇÖREK OTUNUN ARAŞTIRMLARLA TESBİT EDİLEN BAŞLIÇA FAYDALARI
Çörek otundaki nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunu genişletip kramp gidericidir. Ayrıca ifrazı geliştirip öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücüdür. Devamlı kullanımda kan şekerini düşürür.
Çörek otundaki B1, B2 ve B6 vitaminleri, birçok enzimlerin üretiminde önem taşır. Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısı ile savunma sistemini güçlendirir.
Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir. Selen, vücudun zehirli maddeleri atmasında yardımcı olur.
Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
Damar hastalıklarını önler.
Hazmı kolaylaştırır.
Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
Alerjiyi önler.
Savunma sistemini dengeler.
Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.
Müzmin hastalıklara şifa
Çörekotu, çocuklarda özellikle sinir ve deri hastalıklarına, astım ile alerjiye iyi gelir.
Çörekotu ürünleri (yağ ve ezilmiş bal karışımlı) hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan tesiri olmayıp, bu devredeki hanımlara ve bebeklerini ana sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar.
Egzamalı deriye sık sık çörekotu yağı sürüldüğünde deri çabuk iyileşir. Yine deri hastalıklarında mikrop öldürücü tesirinden dolayı çok fayda verir.
Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Hemoroide iyi gelir, çünkü damarları güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır.
Romatizma, şeker hastalığı ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma hastalıklarına faydalıdır.
İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çünkü çörekotu, cinsî hormonları tanzim etmekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.
Çörekotu yağı kadınlardaki ay hâli sancıları ve diş ağrılarına karşı yine başarıyla kullanılmaktadır.
GENEL OLARAK KULLANIŞI
Çörek otunun öğütülmüş halini bal,pekmez veya pudra şekerine karıştırarak sabah-akşam olmak üzere birer tatlı kaşığı alınabilir.
Veya,
Çörek otu sabit yağını sabah-akşam 5 er damla alınabilir.
Veya,
Çörek otu bir miktar sirkeye yatırılarak beklenir,sabah-akşam bir tatlı kaşığı şeklinde çiğnenerek yutulur.
BAZI HASTALIKLARDA KULLANIMI
Prostat hastalıkları için:
6 hafta süresince her sabah 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu ve çeyrek çay kaşığı oranında mürsafiyi bal şurubu ile karıştırılıp içilir.Bel,kasıklar ve erbezlerinin alt kısımlarına her akşam çörek otu yağı sürülür.3 hafta devam edilir.
Hafızayı güçlendirmek için :
Bir bardak nane çayına 10 damla çörek otu yağı damlatılır ve bal ile tatlandırılarak günde iki defa içilir.
Saç bakım:
Saçlara ve kafa derisine çörek otu yağı sürmek sacı çabuk bitirir ve saçların beyazlaşmasını önler.
Kollestrol düşürmek için:
Bir çorba kaşığı öğütülmüş çörek otuna bir cay kaşığı sumak karıştırılarak bir gün içinde tüketilir.
İktidarsızlık ve cinsel güç:
Çörek otu,cemen,zencefil,havlıcan ve turp tohumu eşit miktarlarda karıştırılarak robotta çekilir bal ve keçi boynuzu pekmezine karıştırılarak sabah-akşam birer tatlı kaşığı alınır.
NOT: Soru cevap şeklinde talepler var.yorum kısmına soruları ve mail inizi yazarsanız,cevabınızı mail adresinize veya aynı şekilde yorum köşesine cevaben yazmaya çalışırım.SAYGILARIMLA SELAM VE DUA.