Akçaabat, farkını bir kez daha gösterdi
Akçaabat “kültür, sanat ve turizm şehri” olduğunu bir kez daha gösteren bir işe imza attı. Akçaabat Belediyesi tarafından “Uluslararası Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu”nun 2.si düzenlendi. Sempozyumda Akçaabat’la doğrudan ilgili 112 bildiri sunuldu, bu bildirilere imza atan 130 akademisyen/araştırmacı Akçaabat adına çalışma yürüttü.
“Kültür, sanat ve turizm şehri” sloganı Akçaabat Belediyesinin ilçe girişine koyduğu tabelada ve birçok tanıtım ürününde yer alıyor. Hakkı da veriliyor!
Sağda solda Trabzon Büyükşehir Belediyesinin reklam afişlerine rastlıyorsunuzdur bilmem kaç kilometre asfalt döktük diye! İşte böyle bir övüncün (!) ortaya konulduğu bir dönemde Akçaabat Belediyesi kültür ve sanat faaliyetleriyle ön plana çıkıyor. Çalışmaları hem dünü hem bugünü hem yarını ilgilendiriyor.
Dün araştırılarak bugüne taşınıyor, bugüne taşınan dün akademik çalışmalarla yarına miras olarak bırakılıyor. Tarihe kaydediliyor.
Sempozyumda KTÜ Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Yılmaz’la hazırladığımız “Belediyenin Kültür ve Sanatla Bütünleştirdiği Bir İlçe: Akçaabat" başlıklı bildiriyi sunduk. Bu bildiriyi sunmadan önce de Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün faaliyet raporlarıyla yerel basını taradık. Muazzam bir kültür ve sanat çeşitliliğine ve ilgisine rast geldik.
Bu sonuç, kültür ve sanatla bu kadar iç içe olan Akçaabatlı vatandaşların ve hiç kuşkusuz kültür ve sanat gönüllüsü Belediye Başkanı Şefik Türkmen’e ait. Bir kez daha Akçaabat’ı kutluyor ve bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum.
Ayrıca sempozyumun icrasını gerçekleştiren Akçaabat Belediyesi Kültür Kurulunu, Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünü de tebrik ediyorum.
***
Sempozyumun açılışında ve devamında dikkatimizi çeken eksiklikler vardı.
Bunlardan ilki ilçede görev yapan bini aşkın öğretmenin böylesi bir sempozyuma kayıtsız kalmasıydı! Hayret bir şey! İlçede birbirinden eşsiz konular tartışılıyor, önemli isimler orada ve öğretmenlerin birkaçının dışında hiçbiri sempozyumda yok…
Üstelik öğretmenlere mesaj atıldığını da öğrendim. Şaşılası! Katılmayan öğretmenlerimiz buraya katılmayacaklar da nereye katılacaklar merak ediyoruz. Bir de imamlar, onlara da Müftülük aracılığıyla ulaşıldığını sanıyorum, ulaşılmasa bile gazeteler yazdı, hoparlörler duyurdu, afişler gösterdi ki ilçede sempozyum var. Namaz vakitlerinin dışında neredeydiler? Akçaabat’ın geçmişine damga vurmuş din ilmi adamlarından söz edildi, hiç mi ilginizi çekmedi?
Akçaabat’ın sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de tamamını göremedim, bir kısmı açılışta yer aldı sonra yok oldu.
Son olarak kentin üç üniversitesi var. Bu üniversitelerin sempozyumda sunulan bildirilerle ilgili bölümleri oldukça fazla! Bu öğrenciler neden sempozyuma davet edilmedi ya da yönlendirilmedi?
Tabi bunlar sempozyumun bütününü etkileyecek nitelikte olumsuzluklar değil. Çünkü bu sempozyum tarihe kaydedilecek. Sempozyumda sunulan konularla ilgili temeller atıldı, yarın bu konular tartışılacağı vakit ilk kaynaklar sempozyum metinlerinden ortaya çıkacak.
Tarihin tozlu sayfalarından çıkan metinler, yarınlarındır artık.
Saygılarımla