2007 yılında Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 4 yılın ardından bu kez Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları ile bir büyük organizasyona da imza atmış olacak. 24-29 Temmuz tarihlerinde 9 branşta 49 ülkeden 4 bin civarında sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecek Oyunlar için 7 bin 500 kişilik Hayri Gür Spor Salonu, Türkiye'nin açılır kapanır ilk yüzme havuzu, cimnastik salonu, 4 bin 500 kişilik seyirci kapasiteli ana kort ile birlikte toplam 16 kortluk tenis kompleksi, 7 bin 200 kişilik atletizm sahası tribünleri ve Arsin Spor Salonu olmak üzere 6 spor tesisinin yanı sıra Olimpiyat Köyü ve Medya Merkezi yapıldı.
Selçuk Kılıç - Türkiye'nin olimpiyat statüsünde yapılacak ilk organizasyonu olan 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'na (EYOF) sayılı günler kala hazırlıklar tamamlandı. 2007 yılında Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 4 yılın ardından bu kez Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları ile bir büyük organizasyona da imza atmış olacak.
24-29 Temmuz tarihlerinde 9 branşta 49 ülkeden 4 bin civarında sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecek oyunlar için 7 bin 500 kişilik Hayri Gür Spor Salonu, Türkiye'nin açılır kapanır ilk yüzme havuzu, cimnastik salonu, 4 bin 500 kişilik seyirci kapasiteli ana kort ile birlikte toplam 16 kortluk tenis kompleksi, 7 bin 200 kişilik atletizm sahası tribünleri ve Arsin Spor Salonu olmak üzere 6 spor tesisinin yanı sıra Olimpiyat Köyü ve Medya Merkezi yapıldı.
Oyunlarda kullanılacak 6 tesis, oyunlar köyü, medya merkezinin yapımı ile diğer mevcut tesislerin modernizasyonu için toplam 220 milyon lira harcandı.
-HAYRİ GÜR SPOR SALONU-
Trabzon'un Pelitli Beldesi'nde farklı mimarisi ile 2009 yılının Temmuz ayında inşaatına başlanan ve geçen yıl vefat eden Trabzon'un önemli spor adamlarından Hayri Gür'ün ismi verilen spor salonu bu yılın Nisan ayında tamamlandı. 7 bin 500 seyirci kapasiteli salon, 58x28 metre ebatlarında. 2 antrenman salonu, 6 soyunma odası, doping, sağlık, basın ve VIP odaları bulunan tesiste, 4 ekranlı LED skorboard, 2 skorboard, 2 sayı gösterge skorboardı ve 456 araç kapasiteli otopark mevcut.
Ayrıca kafeterya, fitness salonu ve saunası bulunan tesiste, erkekler basketbol müsabakaları oynanacak.
-YÜZME HAVUZU İLK-
Trabzon Havalimanı'nın aşağı kısmında, Trabzonspor Tesisleri'nin yanında bulunan tesis, özelikleri itibariyle Türkiye'de ilk olma özeliğini taşıyor. 2009 yılında inşaatına başlanan salon, bu yıl Nisan ayında tamamlandı. 1400 seyirci kapasiteli havuz, 10 kulvarlı. 850 tonluk Çelik aksamlı çatının 140 tonluk kısmı 10 dakikada açılıp kapanabiliyor. Tesiste, fitness salonu, jakuzi, kafeterya, doping, soyunma ve sağlık odaları da bulunuyor.
Hemen yanındaki 8 kulvarlı Mehmet Akif Ersoy Yüzme havuzunda da onarım yapılırken, sporcular antrenman ve ısınma çalışmalarını burada yapabilecek.
-CİMNASTİK SALONU-
Trabzon'un Yomra ilçesinde yer alan tesisin yapımına geçen yıl Kasım ayında başlandı. Haziran sonunda tamamlanan tesis, Türkiye'nin cimnastik salonu olarak inşa edilen ilk tesis. 2 bin 500 seyirci kapasitesi yarışma salonu haricinde 2 adet antrenman salonu da bulunuyor. Sağlık, doping, basın, VIP ve soyunma odaları ile kafeterya da salonda yer alıyor.
-TENİS KOMPLEKSİ-
Trabzon'un Beşirli Semtinde ve Karadeniz Sahil Yolu kenarında bulunan kompleksin inşaatına 2010 yılının Ekim ayında başlandı. Yapımı Mayıs ayında biten tesisin çevre düzenlemesi de yeni tamamlandı.
Komplekste 4 bin 500 seyirci kapasiteli ana kort, 3 kapalı kort, 12 açık kort bulunuyor. Soyunma odaları, doping, basın, sağlık ve VIP Odalarının yanı sıra sosyal tesisler de merkezde yer alıyor.
-SÖĞÜTLÜ'DE ATLETİZM SAHASI TRİBÜNÜ-
Trabzon'un Akçaabat İlçesine bağlı Söğütlü Beldesi'nde Karadeniz oyunları için yapılan Atletizm Sahasına 7 bin 200 kişilik seyirci kapasiteli tribün yapıldı.
8 kulvarlı koşu pisti, 4 soyunma odası, biri tribünlerin altında 2 antrenman sahası, fitness, sağlık, doping, basın VIP Odaları ve kafeterya da burada bulunuyor.
-ARSİN'E SPOR SALONU-
Voleybol müsabakaları ise Arsin İlçesi'nde yapılan spor tesislerinde gerçekleştirilecek. 500 seyirci kapasiteli inşa edilen spor salonunda kızlar voleybol karşılaşmaları oynanacak.
-OLİMPİYAT KÖYÜ VE BASIN MERKEZİ-
Olimpiyat Köyü, Türkiye'nin kuruluş bakımından 4. üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsü içinde, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından inşaa edildi. 2 bin 350 yatak kapasiteli tesiste, tek, çift ve üç kişilik odalar yer alıyor. 3 bin kişilik yemekhanesi bulunan olimpiyat köyünde, odalarda televizyon, mini buzdolabı, internet bulunuyor. Çamaşırhane, sinema salonu, kafeterya, internet odaları, döviz büroları, toplantı salonları da köyde yer alıyor.
Olimpiyat köyü olarak kullanılacak ikinci alan ise eski yurt binalarının yeniden revize edilmesiyle oluşturuldu. KTÜ kampüsü içinde yer alan bu bölümde bin 350 sporcu ve idareci konaklayabilecek.
Ayrıca, Trabzonspor Tesisleri yanında 4 katlı olarak yapılan medya merkezi de 9 ayda tamamlandı.
-ÖNCEKİ TESİSLER-
Karadeniz oyunlarında yapılan 1000 kişi kapasiteli Of Spor Salonu'nda judo müsabakaları, 500 kişilik kapasiteli Araklı Spor Salonu'nda erkekler voleybol müsabakaları, 1000 kişilik Vakfıkebir Spor Salonu'nda erkekler hentbol karşılaşmaları, 500 seyircili Çarşıbaşı Spor Salonu'nda da kızlar hentbol müsabakaları yapılacak.
Ayrıca, bin 200 seyirci kapasiteli 19 Mayıs Spor Salonu'nda da kızlar basketbol maçları oynanacak. Oyunların açılış ve kapanış törenleri ise Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yapılacak.