Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akyazı ile ilgili açıklama yaptı.
"Trabzonspor'un 40 bin kişilik stadının yapılması veya sporu tanıtıcı birimlerinin olabilmesini bu stadın eğitim alanlarının ayrı yerlerde gerçekleştirilmesini amacımız o idi" diyen Gümrükçüoğlu, "Bu Trabzon'un ufkunu açan bir projedir. Kültürel merkezlerle 5 yıldızlı otelleriyle veya sanat ve diğer Trabzon'u geliştirebilecek park, bahçe ve yaşam alanlarıyla ayrıca spor okullarıyla bir devasa tesis olarak Trabzon'a kazandırılması için gayretlerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Başkan Gümrükçüoğlu, Akyazı'nın kent merkezine uzak kaldığı yönündeki söylentilere, "Böylesine güzel yaşam alanlarının biz önünü açarak genişletmek istiyoruz, Trabzon'u bir Trabzon daha yapacak projelerden biri de budur. Efendim deniliyor ki burası Avni Aker gibi herkesin ulaşılabileceği yer değildir. Şurası Beşirli Mahallemiz orayla komşu. Yürüyüş yollarımız oraya yaklaştı. Kruvazer limana gelen bir geminin 3 bin yolcusu olur. Bunları nereden taşıyacaksınız da birlikteliği sağlıyacaksınız dediler. Bizim ring sistemini çalıştırmaktan aciz olduğumuzu kim iddia edebilir. Başka gerekçeler var mı bilmiyorum. Kime rant dağıtılacak kime bunların ihaleleri veya bina yapımı O su, bu su verilecek deniliyor kim hak ediyorsa ona verilecek. Bizzat Sayın Başbakanın yahu burayı yapsanıza dediği zamanlara şahit oldum. Hiçbir iş adamı gelip ben burayı yapayım demedi. Ama Trabzon'umuzda bu tarz yorumların da yapılmasını biz yine de saygıyla karşılıyoruz. Ülkemiz hukuk ülkesi ülkemiz her ihalenin sonuçlarına ve bilgilerine ulaşılabilecek bir ülke. Kısacası objektif ve şeffaf bilgilerle olacak bu proje" diye konuştu.
"Hukukun bizim yolumuzu açacağına inanıyorum" diyen Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Trabzonspor'umuzun Akyazısı için yapılan bu maket projelerden çıkarak hayata geçirilme noktasında çalışmalarımızın devam ettiğini belirtmek isterim"
Gümrükçüoğlu, "Bu konuda bundan 4-5 yıl öncesinde şehrin ve Trabzonspor'un talebi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sözü oldu kanunu düzenlemeyle birlikte orada stadyum, olimpik tesislerin yapılmasına izin verilecek yasal düzenlemeyi yapacağız sözü vermiştir. Biz bu stadı daha sonra şehrin dinamikleriyle çözülebilmesinin yönünü yasal yollarla açacağız sözü olmuştur. TBMM'den geçen bir yasayla kıyı kenar kanununda bu düzenleme yapılmıştır. Verilen söz tutulmuştur yani. Zaman içinde Trabzon kamuoyunda söz verdiler niye yapmıyorlar söylemleri geliştirilmiştir. İş adamlarının bu konuya hak paylaşımıyla yaklaşmamalarının sonucunda Başbakan Erdoğan Trabzon bunların en iyisine layıktır diyerek Faruk Özak'ın bakanlığının TOKİ Başkanlığına bu talebini iletmesini sağlamıştır. TOKİ Başkanlığını nasıl Galatasaray'ın Aslantepe'deki stadının yapımına devam etmişse, aynen 17 Şubat 2010'da Başbakan Erdoğan'ın onayıyla TOKİ ana aktif olarak görevlendirilmiştir. İşin siyasi ve hükümetik açıdan yönü bu biçimdedir.
Bir oda çıkmış çalışmaların yapılmadığını iddia ediyor. Mühendisler delillerle konuşur, oturup hikaye anlatmaz. 250 sayfalık bir rapor hazırlandı. Bunun incelenmesini öneriyorum kendilerine"
Gümrükçüoğlu, "Hukuki süreç şu, Danıştay bilirkişi yollayacak. Bunun sonuçlanmasına dair düşündüğüm süre 60 günü geçmez diye düşünüyorum. Herkesi aklı selim olmaya Trabzon'un önünü açmaya davet ediyorum. Mimarlar Odasını'da aynı şeye davet ediyorum. Hukuka zaten ezelden beri saygılıyız. Şehrin genel kabulüyle tabiki teknik raporları hiçbir şekilde eksik bırakmayarak gerçekleştirmeyle yolumuza devam etmeliyiz ve ediyoruz da. Yolun açılmasını bekliyorum. Yasal olarak da bu stadın duracağını düşünmemekteyim"
Gümrükçüoğlu, "Aynı arkadaşlar Çukurçayır'da hangi inşaatların yapıldığının açıklamasını yapsınlar. Emsali açıklasınlar. 2,5 emsalle hangi inşaatı yaptığını açıklasınlar. Çukurçayır Belediyesinin karşısındaki inşaatları kim yaptı? Başka yerleri anlatayım mı şehir içinde. Yormasınlar bizi şehrin önünü tıkamasınlar" dedi.