12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasının 1. sırasında Ak Parti, 4. sırasında CHP, 12. sırasında MHP yer alacak.
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konferans salonunda kura çekimi yapıldı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminin vatana millete hayırlı olmasını ve esenlikler getirmesini temenni etti.
YSK üyeleri ve Başkan Em, kura çekiminde ilk olarak siyasi partilerin isimlerini belirledi. Siyasi parti temsilcileri de kurayla oy pusulasındaki numaralarını çektiler. Buna göre, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasının 1. sırasında Ak Parti, 4. sırasında CHP, 12. sırasında MHP yer alacak.
Oy pusulasındaki diğer partilerin sırası şöyle:
1- Adalet ve Kalkınma Partisi
2- Demokrat Parti
3- Eşitlik ve Demokrasi Partisi
4- Cumhuriyet Halk Partisi
5- Emek Partisi
6- Millet Partisi
7- Liberal Demokrat Parti
8- Saadet Partisi
9- Hak ve Eşitlik Partisi
10- Halkın Sesi Partisi
11- Alternatif Parti
12- Milliyetçi Hareket Partisi
13- Özgürlük ve Dayanışma Partisi
14- Halkın Yükselişi Partisi
15- Yurt Parti
16- Doğru Yol Partisi
17- Türkiye Partisi
18- Genç Parti
19- Bağımsız Türkiye Partisi
20- Hak ve Özgürlükler Partisi
21- Türkiye Komünist Partisi
22- Milliyetçi Muhafazakar Parti
23- Büyük Birlik Partisi
24- Demokratik Sol Parti
Seçime katılmasına karar verilen İşçi Partisi, Yeni Parti ve Barış Demokrasi Partisi seçime katılmayacaklarını bildirdikleri için oy pusulasında yer almadılar. Böylelikle seçime 24 siyasi parti katılacak.
Bu arada, 1. sırayı çeken Ak Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, gazetecilerin soruları üzerine, gönlünden geçen yeri seçtiğini ifade ederek, yapılacak seçimin vatana, millete hayırlı olmasını diledi.
Üstün, “Seçimin sonucunun da bu şekilde son derece şeffaf gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Kura çektik, kurada Adalet ve Kalkınma Partisi birinci sırada çıktı. Allah'ın izniyle inşallah 12 Haziran'da da Ak Parti'nin büyük bir oy çoğunluğuyla yine birinci sıradan çıkacağını ümit ediyoruz. Seçim hayırlı olsun” diye konuştu.
Gazetecilerin “Her zaman şanslı mısınız?” sorusu üzerine de Üstün, şansın Ak Parti'nin şansı olduğunu ifade etti. Bir gazetecinin, “Pusulanın en solunda yer alacaksınız” demesi üzerine Üstün, “Önemli olan solda değil, birinci sırada yer almak” karşılığını verdi.
PARTİLERDEN PUSULA DEĞERLENDİRMESİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak. Sıralamadaki yerimizi doğal bulduk. 1. sırada olmak birinci parti olmak anlamına gelmez. Halkın sorunlarına çözüm bulma yolunda bir numarayız. Biz 4.’ncü sıradaki yerimizi dört dörtlük görüyoruz. 9 senedir bu ülkeyi yöneten AKP’nin bu ülkenin sorunlarının çözümü konusunda sınıfta kaldığını söyleyebiliriz
Ak Partili Suat Kılıç: Listede birinciyiz, seçimde de birinciyiz’ diye bir propaganda malzemesi olmaz. İlk sırada yer almanın avantajı vatandaşın yeri daha kolay bulması olur. Bu bizim girdiğimiz 5’nci seçim olacak İlk 4 seçimde vatandaş Ak Parti’nin yerini pusulada buldu. Sanırım bu seçimde daha kolay bulacak.
MHP'li Oktay Vural: Önemli olan milletimizdeki gönlündeki yerdir. Biz milletimizin iradesiyle birinci parti çıkmak istiyoruz. Bizi anketler ya da pusuladaki yer değil milletin iradesi ilgilendiriyor. Biz hedefi 12’den vuracağımıza inanıyoruz. Her şeyde bir hikmet var. Oy pusulası araçtır. Oradaki yerler önemli değildir.
PUSULA NASIL OLACAK
Bağımız aday bulunmayan seçim bölgelerinde pusulanın boyu 105 santimetre olacak.
BAĞIMSIZLAR UZATACAK
Her bağımsız aday pusulayı uzatacak. 22 Temmuz seçimlerinde Türkiye genelinde 700 bağımsız aday çıkmıştı. Üç seçim bölgesinde ayrılan İstanbul'da 152 bağımsız aday karışmıştı. Benzer bir ilginin olması halinde oy pusulası 3 metreye kadar uzayabilecek.
Bir önceki seçimde Diyarbakır'daki bağımsız aday sayısı 31 idi. 12 Haziran'da da benzer bir rakama ulaşılırsa Diyarbakır'daki pusulanın boyu da 2 metrenin üzerine çıkacak.
ŞEFFAF OY SANDIKLARI
Pusulaların konulacağı zafrlar da büyüyecek, seçim sembolü tahta sandıklar ise tarih olacak. Oy sandıkları şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıkları sert plastik olacak.