Zaman hastalıklara yağ çekme zamanı

Narın ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yoktur; üzümün de. Kabak çekirdeğinin prostatı engellemede büyük rolünü mesela. Peki hangi bitkinin yağının ne iyi geldiğini biliyor musunuz?

Narın ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yoktur; üzümün de. Kabak çekirdeğinin prostat hastalığını engellemede büyük rol üstlendiği Almanya'da yapılan klinik çalışmalar sonucunda daha 1970'li yıllarda kanıtlanmıştı.

 

Türkler gibi çekirdek çitleme alışkanlığı olmayan Almanlar, kabak çekirdeğinin yağını üretmiş ve 30 yılı aşkın bir süredir böyle tüketiyordu. Susam, haşhaş, yer fıstığı, çörekotu, aspir ve ceviz de kanser, kalp-damar hastalıkları, beyin ve bağışıklık sistemi sorunları için faydaları kanıtlanmış ürünler. Türkiye'nin en büyük yağ üreticilerinden Zade, sosyal sorumluluk projesi olarak adlandırdığı bir çalışması sonucu bu yağları üretmeye başladı. Projenin başında bulunan ve Zade Yağları Yönetim Kurulu üyesi olan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil'in söylediğine göre yaptıkları Türkiye'de ve dünyada bir ilk. Türkiye'nin en büyük yağ laboratuvarına sahip Zade, meyve yağlarının üretimi için Ar-Ge çalışmalarına 1999 yılında başlamış. Bu süre zarfında Büyükhevacıgil, ekibiyle birlikte Amerika, Almanya ve Belçika'da yapılan klinik çalışmaları incelemiş. Sonuçta insan sağlığına faydalı olan ve destekleyici ürünler olarak hekimler tarafından önerilen bu yağları üretmeye başlamışlar. Ürolog Prof. Dr. Oğuz Acar, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve bitki uzmanı olarak bilinen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gibi her biri alanının en iyisi olan hekimlere ve basına yağ üretim tesislerini gezdiren Büyükhelvacıgil, kaliteye, temizliğe ve Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini söylüyor. Zade Naturel yağları ayçiçeği veya mısır yağı gibi kızartmalarda, sıcak yemeklerde kullanılmıyor. Ancak yemeklerin üzerine servis sırasında dökülebilir. Soğuk yemekleri lezzetlendirmek için sos olarak ya da salatalar için tercih edilebilir. Veya direkt olarak tüketilebilir. Birçoğu masaj yağı olarak da kullanılan bu yağların her birinin kendine has faydaları var. Soğuk pres yöntemiyle üretilmeleri ve herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmamaları içlerindeki esansiyel yağ asitlerini (omega-3, omega-6 ve omega-9) kaybetmiyorlar. Yine herhangi bir ısı işlemine tabi tutulmadıkları için A, D, E ve K vitaminlerini de bünyelerinde bulunduruyorlar. Sağlığa faydalı olmalarının sebebi de bu özellikleri.

 

***

 

Kalp sağlığını korumaya yardımcı

 

Nar çekirdeği yağı: Nar çekirdeği yağında, konjuge linolenik asit olan punisik asit bulunuyor. Bu asit bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücut direncini artırıyor. E vitamini içeriği oldukça yüksek. Güçlü antioksidan etkiye sahip. Kalp sağlığını, sindirim sistemini koruyucu etkisi de var. Yetişkinlere günde bir tatlı kaşığı öneriliyor. Fakat içeriğinde bulunan doğal östrojen dolayısıyla meme kanseri olanlara ve hamilelere kullanılması önerilmiyor.

 

***

 

Kendini halsiz hissedenler için

 

Susam yağı: Susam yağı, E vitamini yanında sesamol, sesamin ve sesamolin adı verilen çok güçlü antioksidan bileşikler bulunduruyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yüksek oranda çoklu doymamış omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini taşıyor. Bünyesinde bulunan lesitin, beyin ve sinir hücreleri için faydalı. Vücutta kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olduğu belirtiliyor. Yorgunluğa, halsizliğe karşı enerji ve güç veriyor.

 

***

 

Kemik erimesine karşı etkili

 

Keten tohumu yağı: Keten tohumu yağı, omega-3 ve omega-6 yağ asidince zengin bir kaynak. Omega-3 kalp sağlığını koruyucu, koroner kalp hastalıklarını önleyici ve bazı iltihaplı hastalıkları önlemede yardımcı bir asit. Bu maddeler karaciğer, sinir ve beyin dokularındaki hücrelerin korunup onarılmasında olduğu kadar, tüm hücre zarlarının yeniden yapılanmasında da etkili olabiliyor. Kuvvetli antioksidan özelliği var. Kalsiyum minerallerin tutulmasına yardımcı olarak, kemik erimesi sorunlarının azaltılmasında etkili olur.

 

***

 

Kolesterolü düşürüyor

 

Yer fıstığı yağı: Osmaniyeli çiftçilerin heyecanla karşıladığı bir gelişme, yer fıstığı yağı. Zade'nin yağ üretimi sayesinde fıstıkları ellerinde kalmayan Osmaniyeliler, Mevlüt Büyükhelvacıgil'i devlet lideri gibi karşılıyormuş. Yer fıstığı yağı, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri bakımından zengin. Kolesterol ve trigliserid düzeyini düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Zengin bir E vitamini kaynağı ve içerdiği selenyum nedeniyle iyi bir antioksidandır.

 

***

 

Yaşlanmayı geciktiriyor

 

Üzüm çekirdeği yağı: Yüksek oranda omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini içeriyor. Omega-6 yağ asidi damar iç çeperlerini koruyucudur. Dolaylı yoldan kılcal damarlar ve dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişini sağlar. Yine yapısında doğal olarak bulunan E vitamini ve yağa geçen fenolik bileşiklerin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL'yi azaltılırken iyi kolesterol HDL'yi artırmaya, yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya, vücut direncinin artırılmasına, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu gözlenmiş.

 

***

 

Zayıflamaya yardımcı

 

Aspir yağı: Halk arasında zayıflatıcı yağ olarak biliniyor. Aspir yağının hipolipidemik (yağ dokularını azaltıcı) etkisi olduğu deneylerle de gözlenmiştir. Vücuttaki yağ oranını azaltarak daha küçük yağ moleküllerine dönüştürmektedir. Metabolizmayı hızlandırır, yağ/kas dengesini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca güçlü antioksidan etkisi gösterir. Damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini yüksek miktarda içeriyor.

 

***

 

Prostatı engelliyor

 

Kabak çekirdeği yağı: Kabak çekirdeği yağı omega-6 ve omega-9 yağ asitlerince zengin bir kaynaktır. Ayrıca yağda yüksek oranda steroller ve E vitamini bulunmaktadır. Kabak çekirdeği yağını, taşıdığı özel sterollerden dolayı prostat ve idrar kesesi şikâyetlerinin azalmasında yardımcı olduğu pek çok araştırma ile gösterilmiş. Kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya olumlu etkileri bulunuyor. Yetişkinler asgari olarak günde 2 tatlı kaşığı, 6 yaşından küçük çocuklar ise bir tatlı kaşığı kullanmalı.

 

***

 

Zihni geliştiriyor cildi ve saçı besliyor

 

Ceviz yağı: Omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini içeriyor. Bilindiği gibi omega-3 yağ asidi kalp ve damar sağlığının korunmasında, çocukların zihinsel gelişimi üzerinde olumlu etkileri var. Zararlı kolesterol LDL'nin kandaki seviyesini düşürüyor, cilt ve saç sağlığı için faydalı olduğu biliniyor. Selenyum içeriyor ve bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

 

***

 

Kolesterolü azaltıyor

 

Çörekotu yağı: Çörekotu yağı, soğuk pres yöntemi ile elde edilen sabit bir yağ. Omega-6 yağ asidi bakımından oldukça zengin. Sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan etkiye sahip. Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürmeye faydalı oluyor.

 

***

 

Kalp krizini önlüyor

 

Haşhaş yağı: Haşhaş yağı omega-6 ve omega-9 yağ asitlerince zengin. Yağda yüksek miktarda E vitamini bulunuyor. Antioksidan etkiye sahip. Kalp hastalıklarını ve kalp krizini önleyici etkisi var. Enerji verici.    

 

Kaynak:Haber7.com 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Bakan Koca açıkladı! Vakalar artıyor...
Akçaabat ‘ta Kanser Farkındalık Günü
Sağlık Müdüründen Aşı Çağrısı
Trabzon'a Özel Yeni Tedbirler Masada