Akçaabat Devlet Hastanesi Hasta Hakları Kurulu Başkanı Dr. Fatma Mısır Bektaş ile birim sorumlusu Arzu Şen’in organizesinde “Hasta Hakları ve Sorumlulukları” konulu bir konferans düzenlendi. Akçaabat Belediyesi Hasan Saka Toplantı Salonu’ndaki konferans Trabzon Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Koordinatörü Dr. Osman Güner tarafından verildi.
Akçaabat Belediyesi hoparlöründen ve TRT Trabzon Radyosu’ndan yapılan duyurulara rağmen, 40’a yakın kişinin ancak dinlediği konferansın öncesinde bir konuşma yapan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, böylesine önemli bir konuda verilen konferansa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Başkan Türkmen, salonlarının bu tür organizasyonlara her zaman açık olduğunu da belirtti.
Hasta hakları alanında uluslararası ölçekte yaşanan gelişmelerin yanı sıra ülkemizde Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu’ndaki değişiklikler ile Hasta Hakları Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönergesinin uygulamaya girmesinin hak kullanımı konusunda giderek artan toplumsal bilinç ve duyarlılık yarattığını belirten Dr. Osman Güner, “Sivil toplum örgütlerinin konuya sahip çıkmaları nedeniyle hasta hakları, öncelikli bir toplumsal gündem maddesi haline gelmiş bulunmaktadır.” dedi.
Dr. Osman Güner, slayt gösterisiyle de desteklediği konferansında hasta haklarını şu şekilde sıraladı:
“Herkesin adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik edilmesine yönelik faaliyetler ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmaya; ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet almaya; her türlü hizmet ve imkanın neler olduğunu öğrenmeye; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirmeye ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmetlerinden faydalanmaya; sağlık hizmeti verecek ve vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenmeye, seçme ve değiştirmeye; sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı olarak istemeye; gizliliğe uygun olan bir ortamda her türlü sağlık hizmetini almaya; tıbbi müdahalelerde rızanın alınmasına ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanmaya; tedaviyi reddetmeye ve durdurulmasını istemeye; sağlık hizmetini güvenli bir ortamda almaya; kuruluşun imkanları ölçüsünde ve idarece alınan tedbirler çerçevesinde, dini vecibelerini yerine getirmeye; saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli sağlık hizmeti almaya; her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir ortamda sağlık hizmeti almaya; kurum ve kuruluşlarca belirlenen usül ve esaslara uygun olarak ziyaretçi kabul etmeye; mevzuatın, sağlık kurum ve kuruluşlarının imkanları ölçüsünde ve tabibin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı istemeye; haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türle başvuru, şikayet ve dava hakkını kullanmaya; gerektiği sürece sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hakkı vardır.