Sağlık Bakanlığı’nın 28 Eylül 2007 tarihli onayı ile Kasım ayı içerisinde aile uygulamasına geçilmesine karar verilen 35 il arasında yer alan Trabzon’da aile hekimliği konusunda bilgilendirme toplantılarına başlandı.
Akçaabat’taki ilk bilgilendirme ise Trabzon Sağlık Müdürlüğü ve Akçaabat Sağlık Grup Başkanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği toplantıda yapıldı.
Sağlık Grup Başkanı Dr. İrfan Kara ve Akçaabat Belediyesi Doktoru Sinan Ekim’in de hazır bulunduğu toplantıya dinleyici olarak sadece Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gedikli ve 11 muhtar ile bir vatandaş katıldı.
Toplantıda aile hekimliği ile ilgili bilgilendirmeye Sağlık İl müdür Yardımcısı Dr. Pirağa Kurt yaptı.
Aile hekimleri kendilerine bağlı bireylerin sağlıklarının korunmasından ve hastalandıklarında tedavi edilmelerinden birinci derecede sorumlu kişiler olduklarını ve bireylerin acil durumlar dışında sağlık sistemine giriş kapısını oluşturduklarını ifade eden Dr. Pirağa Kurt, aile hekimlerinin görevleri arasında kendisine kayıtlı kişilerin sağlık kayıtlarını tutmak, bağışıklama ve diğer koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamaktaki tanı ve tedavi hizmetlerini üstlenmek, ikinci ve üçüncü basamak bakımlarını koordine etmek, ulusal ve bölgesel sağlık hedef ve önceliklerinin plânlanmasına yardımcı olmak üzere gereken bildirimleri üst kuruluşlara yapmak ve plânlama sonucunda merkezi otoritenin öngöreceği programları uygulamanın bulunduğunu söyledi.
Dr. Kurt, aile hekimlerinin görev ve sorumluluklarını şöyle sıraladı:
1. Aile sağlığı birimini yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek ve hizmet içi eğitimlerini sağlamak.
2. Çalıştığı bölgenin sağlık planlamasının yapılmasında ilçe sağlık idaresi ile işbirliği yapmak.
3. Hekimlik uygulaması sırasında karşılaştığı toplum ve çevre sağlığını ilgilendiren durumları kamu sağlığı merkezine ve ilçe sağlık idaresine bildirmek.
4. Kişiye yönelik rehberlik hizmetleri ile sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetleri vermek; bu kapsamda ana-çocuk sağlığı ve aile planlamasını, periyodik muayeneleri (meme kanseri taraması, rahim kanseri taraması gibi), bireysel koruyucu sağlık hizmetlerini (rutin aşılar), ruh sağlığı hizmetlerini ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirmek.
5. İlk kayıtta ev ziyareti ile sağlık durumunun tespitini yapmak ve Bakanlığın öngördüğü sıklıkta ev ziyaretlerini tekrarlamak.
6. Aile sağlığı biriminde ve gerektiğinde evde birinci basamak tanı, tedavi ve iyileştirme hizmetlerini vermek.
7. Birinci basamakta tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları ilgili uzmanlık dalına sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirilen muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve iyileştirme hizmetleri ile evde bakımın koordinasyonunu yapmak.
8. Temel laboratuar hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak.
9. Aile hekimliği uygulamaları ile ilgili kayıt ve bildirimleri yapmak.
10. İlk yardım ve acil müdahale hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak.
11. Yerel sağlık idaresince belirlenmiş olan ilaç temininde zorluk çekilen yerlerde ilgili mevzuata göre ecza dolabı açmak veya ilaçların teminini sağlamak.