Darıca'dan AB'ye

Akçaabat'a gelen 3 ülkeden 36 öğrenci, horon oynamayı ve yöresel türkü öğrendi.

Akçaabat'ta bir okul tarafından hazırlanan, AB Hayat Boyu Öğrenme Programı'nca finanse edilen ''Dans ve Müzik Yoluyla Kültürel Kimlik'' adlı proje kapsamında Akçaabat'a gelen 3 ülkeden 36 öğrenci, horon oynamayı ve yöresel türkü öğrendi.

 

Akçaabat'taki Darıca İlköğretim Okulunda görevli İngilizce öğretmeni Yener Bayraktar'ın hazırladığı Dans ve Müzik Yoluyla Kültürel Kimlik projesinin Ulusal Ajans tarafından kabul edilmesinin ardından İrlanda, Polonya ve Macaristan'dan 36 öğrenci ilçeye geldi.

 

Proje koordinatörü Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından gelen öğrencilerin Türk kültürüne yoğun ilgi duyduğunu belirterek, ''Projenin ilk ayağı kapsamında ülkemize 36 öğrenci geldi. Türk kültürünü tanımaları için onlara yardımcı oluyoruz'' dedi.

 

Öğrencilere horon ve türküleri öğrettiklerini, yöresel yemekleri sunduklarını ifade eden Bayraktar, ''Özellikle bizim kültürümüzü tanımaları onlar için heyecan verici. Tarihi ve turistik yerlerin ziyaretinin ardından öğrencilere yöremizin 30 yemeğini sunduk. Yemekleri öğrenci velileri büyük zevkle yaptı'' diye konuştu.

 

Bayraktar, meşhur Akçaabat köftesi ile sarmanın yapılışını da öğrencilere ayrıntılı olarak gösterdiklerini, onların da köfte ve sarma yapmayı denediğini belirterek, öğrenciler daha önce hiç tatmadığı bu yemeklerden büyük zevk aldığını söyledi.

 

-HORONU ÜÇ GÜNDE ÖĞRENDİLER-

Proje kapsamında gruplara ayrılan 36 öğrenciye 1 hafta süreyle horon oynamayı öğrettiklerini kaydeden Bayraktar, ''Projenin adından da anlaşılacağı üzere, onlara yöremizi anlatan horonu öğrettik. Bu kısa eğitim süresi içerisinde gösterdikleri öğrenme azmi, horonu öğrenmelerini sağladı'' dedi.

 

Bayraktar, horonun yanı sıra öğrencilere ''Gökte yıldız ay misun'' adlı yöresel türkünün de söylenmesinin öğretildiğine dikkati çekerek, ''Bizim öğrencilerimizin onlara eşlik etmesi, horonu ve bu türküyü öğrenmelerinde önemli rol oynadı. Beraber oldukları için öğrenmekte zorluk çekmediler. Örneğin çoğu insan için zor görünen horonu 3 günde öğrendiler'' diye konuştu.

 

Bayraktar, kendilerine 23 bin avro gönderilen proje etkinlikleri kapsamında gelecek yılın nisan ayında Polonya, İrlanda veya Macaristan'a giderek onların kültürünü öğrenme fırsatı bulacaklarını ifade etti.

 

-''HAMSİ VE SARMA ÇOK HOŞUMUZA GİTTİ''-

Macaristan'dan gelen 14 yaşındaki Katie Nic, ilk kez yedikleri yöreye özgü yemekler arasında hamsi ve sarmayı çok beğendiklerini söyledi.

Türk kültürünü kendilerine çok yakın bulduklarını belirten Nic, şöyle konuştu:

 

''Lahana sarması ve hamsiyi çok sevdik. Yemekler tabii ki değişik geldi ama çok sevdik. Ülkemize döndüğümde arkadaşlarıma mutlaka tavsiye edeceğim. Türkiye bizi çok misafirperver ve sıcakkanlı olarak karşıladı. Umuyorum ki bu ziyaretler her ülke arasında devam eder ve daha çok zaman geçiririz. Bizler de Türk arkadaşlarımızı en kısa sürede ülkemize bekliyoruz.''

 

İrlanda'dan gelen rehber öğretmen Marianna Hideg de ilçeye bir daha gelmeyi planladığını ifade ederek, ''Türk yemeklerini ilk kez tatma fırsatı bulduk ve çok lezzetli. Lahana sarmasını çok ilginç buldum ve muhteşem bir tadı olduğunu anladım. Bir daha buraya geleceğim ve diğer arkadaşlarıma da tavsiye edeceğim'' diye konuştu.

 

 

Öğrenciler sarma yapmayı da denediler.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür Sanat Haberleri

Bektaşoğlu Ailesinin Mutlu Günü
Bu Pazar Başka Pazar
Uluslararası Resim Çalıştayı
Taşlıoba'ya Verilmiş Sözümüz Var
Türüt Sahne Alacak