Çalışmalarda Sona Doğru

Akçaabat’ın turizm potansiyeli yüksek alanlarından biri olan sera Gölü’nü tehdit eden fiziksel, bakteriyolojik ve kimyasal kirlenmenin önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalar sürüyor.

Akçaabat’ın turizm potansiyeli yüksek alanlarından biri olan sera Gölü’nü tehdit eden fiziksel, bakteriyolojik ve kimyasal kirlenmenin önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalar sürüyor.

Ülke genelindeki deniz, göl, akarsu ve tatlısu havzalarının korunması amacıyla yaptırılan makro plan çerçevesinde Maliye Bakanlığı tarafından Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na aktarılan ödenekle Akçaköy, Derecik ve Yıldızlı Beldelerinin kanalizasyon projelerinin İller Bankası aracılığıyla yapılması planlanıyor.

Sera Gölü’nün en büyük kirleticilerinden olan üç beldeyi kapsayacak şekilde planlanan kanalizasyon şebekesinin etüt çalışmalarının tamamlandığını belirten İller Bankası 17. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Güner, ihale aşamasına gelindiğini müjdeledi.

Akçaköy’den sahile kadar 12 kilometreden oluşacak bir kolektör hattının planlandığını belirten Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Güner, şebekede bir adet terfi binası, 40 kilometrelik bir toplayıcı hat ve arıtma tesisi de bulunacağını kaydetti.

Bağlı köylerden gelecek debinin de göz önünde bulundurularak uc debinin bırakılacağı kanalizasyon şebekesinin yapımının devreye girmesiyle Sera Gölü’nün kirlenme sorunun en asgariye ineceğini de vurgulayan Güner, “Bu proje sera Gölü’nü tam anlamıyla bir turizm merkezi haline getirecektir.” dedi.

Sera Gölü

Sera Gölü Akçaabat'ın önemli bir turistik varlığıdır. Trabzon ile Akçaabat arasında, Trabzon'a 10 kilometre mesafede, Yıldızlı Beldesi sınırları içinde yer alır. Uzunluğu 4 kilometre genişliği ortalama 150 metre olup en derin yeri 55 metredir.

Denize dökülen Sera Deresi vadisinin sahile 3 kilometre mesafede, bir yer kayması sonucu önünün kapanmasıyla oluşmuştur.

Olayın ilginç yanı, gölün, yöre-deki insanların gözleri önünde birkaç gün içinde ortaya çıkmasıdır.

21 Şubat 1950 Salı günü sabahı saat 08.00-08.30 arasında şiddetli bir gürültüyle başlayan heyelan, yörede oldukça şiddetli bir şekilde duyulan yerel bir depreme yol açtı.

Sera vadisinin sol yamacından kayarak büyük kütleler halinde vadi tabanına yığılan enkaz, yaklaşık 650 metre uzunluğunda ve 350 metre genişliğinde ve 65 metre yüksekliğinde bir set oluşturdu.

Bu setin ardından biriken sular 24 saat içinde 3 metreye yükseldi ve her gün 100 - 200 metre kadar genişleyerek araziyi kapladı.

Heyelandan 18 gün sonra en yüksek kesimine kadar ulaşan Sera Deresi suları bu kesimde seti yaran bir gideğenle akışını sürdürmeye başladı.

Türkiye’nin tek tektonik gölü olan Sera Gölü ve çevresinin görülmeye değer tipik bir görünüşü vardır. Bu nedenle yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen gölün etrafında birkaç et ve balık lokantası da hizmet veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Bektaşoğlu Ailesinin Mutlu Günü
Bu Pazar Başka Pazar
Uluslararası Resim Çalıştayı
Taşlıoba'ya Verilmiş Sözümüz Var
Türüt Sahne Alacak