Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından İlçe Başkanı Ahmet Ziya Öztürk’ün açış konuşması ardından Ak Parti Trabzon milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu günün anlamıyla ilgili bir konuşma yaptı. Bıyıklıoğlu konuşmasında, birlik ve beraberlik ruhu içinde olduğumuz sürece hiç kimsenin bize zararının dokunamayacağını; şurada burada konuşan bazı acizlerin bu ülkeyi asla bölemeyeceklerini söyledi. “Milli şairin o günlerde taşıdığı ruh ne ise bugün biz de aynı ruhu taşıyoruz; bu ruhun yeni nesillerce de yaşanması, paylaşılması en büyük amacımızdır. Biz bunun için varız. Bu ruhta gençler, ezana ve bayrağa saygı duyar; onların yaşaması için gayret eder.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Program, sitemiz köse yazarlarıdan araştırmacı yazar Şemsettin Bayram’ın “Akif’in Hayatı ve Düşünceleri ile Zafer” adlı konferansıyla devam etti. Milli mücadeleyi başaran askerî gücün temelinde var olan ruhu birlikte yaşamak için burada olduklarını söyleyerek şehit mektuplarından örnekler verdi. Mustafa Kemal’in Bombasırtı ‘nda askerlerin öleceklerini bile bile ateşe atılmalarını Kur’an inancıyla açıklamasına; Çanakkale Savaşlarını kazandıranın, bu yüksek ruhun olduğunu söylediğine yer verdi.
Çanakkale’nin İslâmın son kalesi olması hasebiyle, buradaki askerleri Bedr’in arslanlarına denk düşüren şairin, bu nedenle de onların yerinin makber değil, peygamberin kucağı olduğunu dünyanın en gerçekçi şiirlerinde biri olan Çanakkale Şehitleri”nde nakşettiğini söyledi.
İstiklâl Savaşı’nda şairin bir yandan isyanları bastırırken, bir yandan da halkı cepheye koşturan çalışmalarından örnekler veren Bayram, İstiklâl Marşı yazma önerisine Akif’in , ödülün bir hayır kurumuna verilmesi taahhüdü ardından cevap verdiğini, bilahere büyük bir inançla yazdığı marşın 12 Mart 1921’de resmen kabul edildiğini ve bu ilâhi destanın , “ hilâl”, “ millet”, “ vatan” ve “ ezan” kavramlarıyla “Bağımsızlık Allah’a inananlarındır.” mesajına ulaştığını sözlerine ekledi. Konuşmasının sonuna doğru bugün uygulamadaki bestenin Osman Zeki Üngör tarafından , İzmir’e giren süvarilerin görüntüsünden esinlenilerek oluşturulduğunu bu arada bestesi içinde yer alan “Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklâl “ dizelerinin çıkarılması tartışmalarının Atatürk’ün , “ Bu marşın İstiklâl davamızı anlatışı yönünden büyük bir manası vardır. Benim en beğendiğim parçası budur.” sözleri üzerine sona erdiğine değindi.
Bayram sözlerini , “ Sayın Başbakanımız milli mutabakat metni diyor, işte en büyük milli mutabakat metni. Değil mi ki Kürtler de bizim gibi son nefesinde “Eşhedü enlâilâhe illellah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve resülühü. “ demek için çırpınıyorlar ; o halde bu kavga niye?” diyerek sona erdirdi.