Alınan bilgiye göre, Uçarsu köyündeki evinde, biri zihinsel özürlü, biri bedensel engelli, bir tanesi de görme engelli üç oğluyla yaşam mücadelesi veren Aydın (68), 15 yıl önce ülser oldu. Hastalık, aynı zamanda Aydın'ın hayatında önemli değişiklere de yol açtı.
Bir yıl sonra eşini kaybeden, ardından tansiyon ve şeker hastalığı ortaya çıkan Aydın, tedavisini aksatınca kilo almaya başladı. Aşırı kilolar nedeniyle bir süre sonra yürüyemez hale gelen Aydın, evinden çıkamaz hale geldi. Şu anda 200 kilo olan Aydın'ın tüm ihtiyaçları, yıllardır çıkamadığı odasında çocukları tarafından karşılanıyor.
En son 2007'de yapılan genel seçimlerde 8 kişinin yardımıyla evinden çıkarılıp, kamyonet kasasında oy kullanmaya gidebilen Aydın'ın evi ile yol arasında 50 metrelik bir patika bulunuyor.
O günden sonra bir daha evinden dışarı çıkamayan Ayşe Aydın, tedavi olup sağlığına kavuşmak istediğini, ancak yolun kapısına kadar ulaşmaması nedeniyle hastaneye götürülemediğini anlatarak, ''Dört duvar arasında 5 yıldır yatıyorum. Evden dışarı en son 2007'de seçim için çıktım. Oğullarım engelli olmasına rağmen bana sahip çıktılar. Eşimden kalan maaş ile yaşamaya çalışıyoruz. Dışarı çıkamadığım için bütün ihtiyaçlarımı odamda karşılıyorum. Ama artık tedavi olmak ve evden dışarı çıkmak istiyorum'' dedi.
Ev ile yol arasındaki 50 metrelik patikanın aşırı dik olduğunu ifade eden Aydın, ''Evimize gelmeye çalışanlar bile buraya çıkmakta zorlanıyor. Bir süre önce yetkililer ev ile yol arasında 50 metrelik bir bağlantı yolu yapılması için rapor hazırladılar. Ama geçen sürede herhangi bir gelişme olmadı. Yıllardır sağlığıma kavuşmayı bekliyorum. Keşke sabah uyandığımda ayağa kalkabilsem, ev işlerini yapabilsem. Oğullarım beni hastaneye götürmeyi çok istiyor. Yolumuzun yapılması ve doktora gitmek tek dileğim'' diye konuştu.
En son ne zaman doktora gittiğini hatırlamadığını dile getiren Aydın, ''Sadece bir defa köyümüzdeki sağlık ocağından bir hemşire geldi ve kan numunesi aldı. Şu an o tahlilde çıkan sonuçlara göre verilen ilaçları kullanıyorum. İmkansızlıklar nedeniyle bundan sonra başka sağlık hizmetinden yararlanamadım'' dedi.
ANNELERİNİ DOKTORA GÖTÜRMEK İSTİYORLAR
Annesinin en büyük yardımcısı Münir Aydın (38) ise engelli raporu bulunduğunu ifade ederek, annesinin sağlığına kavuşması için hastaneye götürülmesi gerektiğini, bunun için yetkililerden yardım beklediklerini, bir kardeşinin zihinsel özürlü, diğerinin ise gözlerinin görmediğini, bu nedenle ev işleriyle kendisinin ilgilenmek zorunda kaldığını söyledi.
Münir Aydın, ''Hem yaşı, hem de kilosu bizi korkutuyor. 5 senedir odasında adeta mahkum gibi yaşıyor. Annemizi doktora götürüp, sorunlarına çare aramak istiyoruz'' diye konuştu.
Aydın, yaşadıkları yol sorununu Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) ilettiğini ifade ederek, ''Trabzon İl Özel İdaresi'nden gelen yetkililer yol ile evimiz arasındaki patikanın ne halde olduğunu gördüler. Hazırladıkları raporda patikanın annem için tehlikeli olduğunu belirttiler. Ancak bu raporun ardından da hiçbir çalışma yapılmadı'' dedi.
Rapor doğrultusunda Akçaabat Kaymakamı Erol Özkan tarafından yol yapılması için Trabzon İl Özel İdaresi ile Uçarsu köyü muhtarlığına yazı gönderildiğini belirten Münir Aydın, ''Yolun yapılması için muhtar ile görüştüm. Ancak kendisi de verilen ödenekle yol yapılamayacağını söyledi. Annemin hastaneye gitmesi bu yolun yapılmasına bağlı'' diye konuştu.
Hazırlanan raporda, ''Patika yolun arazinin yapısından ötürü çok dik ve tehlikeli olduğu görülmüştür. Münir Aydın'a ait evde 200 kilo ağırlığında hasta annesi ve gözleri görmeyen kardeşi yaşamakta olup, bunların mevcut patika yoldan ulaşım sağlamaları imkansızdır. Söz konusu eve, eğimi yüzde 18-20 civarında olmak kaydıyla 50 metre yol yapılarak araç ulaşımı sağlanabilir'' görüşü yer alıyor.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, obezite tedavisinde çeşitli yöntemlerin uygulandığını, Ayşe Aydın'ın herhangi bir hastaneye gitmesi halinde tedavi görebileceğini belirtti. Ersöz, ''200 kilosu olan bir hasta tabi ki 80 kiloya kadar düşmez, ancak bu hastanın 30 ya da 40 kilo vermesi yaşantısında önemli değişiklikleri de beraberinde getirir. Tansiyon ve şeker gibi diğer hastalıkları açısından tedavi görmesi çok önemli'' dedi.