Türkoloji Kosova’da ele alındı

Karadeniz Bölgesi’ndeki akademik kurumlar ve üniversiteler içinde yurt dışında ilk kez bilimsel toplantı düzenlendi.

Kültür Bilimleri Akademisi (KÜBAK) Kosova’nın Priştine Üniversitesi ile “Uluslararası Türk Dünyası Kültür Araştırmaları Sempozyu” düzenledi. Türkoloji alanının ünlü isimlerin de içinde bulunduğu 50 akademisyenin Türklük biliminin önemli konularını bilimsel olarak ele aldığı sempozyum 2-4 Haziran 2016 tarihleri arasında Kosova’nın başkenti Priştine’de gerçekleşti. Büyük Türk havzasında yer alan Kosova’da gerçekleşen sempozyumda Türkoloji’nin sorunları da ele alınarak Kosova da Türkçenin tekrardan resmî dil olabilmesinin önemine dikkat çekildi. Sempozyum için Kosova’ya giden akademisyenler oradaki Türkleri ziyaret ettiler.

TÜRKOLOJİ’NİN DONUK BİR YAPISI VAR

Sempozyumun sonuç ve değerlendirme bölümünde konuşan KÜBAK Prof. Dr. Kemal Üçüncü Türkoloji’nin son 70 yıldır refleks, çözüm, perspektif üretemeyen donuk yapısı olduğunu belirterek bu yapıya karşı eleştiriler yönelttiklerini ifade etti Üçüncü şunları kaydetti: “Yönelttiğimiz eleştiriler karşısında bir noktaya vardık. Dedik ki statik devlet kurumları refleks üretemiyor. O zaman gücümüz yettiğince bir kenarından icra etmeye başlayalım. Bakalım ne olur? Türkoloji bir sivil toplum kurumu olarak bir aydın inisiyatifi olarak 100 yıl öncesindeki gibi topluma, dünyaya, kendi kültür havzasına yön gösterebilecek fikirleri üretebiliyor.”

TÜRK DÜNYASI’NI KOSOVA’YA YANSITTIK

Üçüncü şöyle devam etti: “Biz burada Kosova’daki Türkçenin meselelerini dile getirdik. 250 milyonluk Türk Dünyası’nın desteğini Kosova’daki soydaşlarımıza, Türk kültür havzasının Balkanlardaki coğrafyasına yansıttık. Desteğimizi ifade ettik. Bu bilimsel çalışmalarımız kadar önemlidir. Bilim dönüştürmüyor, bilinç uyandırmıyorsa bir şey yapmıyor demektir.”

AKÇAABAT BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR

Sempozyumda Akçaabat Belediyesinin desteğiyle uluslararası bilim adamlarına, devlet adamlarına, katılımcılara ve basına sunduğumuz peştamal desenli çantalar Kosova’da büyük ilgi gördü. Öyle ki talebi karşılayamadık. Bu müstesna ve nazik desteklerinden dolayı Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve Kültür Müdürü Turan Bektaşoğlu’na Kültür Bilimleri Akademisi ve meslektaşlarım adına şükranlarımı sunarım. Akçaaabat bir daha farkını ve farkındalığını gösterdi.

TÜRKÇE ÇEKİLİRSE TÜRKLÜK DE ÇEKİLİR

Sonuç bölümünde dikkat çeken bir konuşma gerçekleştiren bir diğer isim ise Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ oldu. Gökdağ, Kosova’da gerçekleştirilen sempozyuma katılmayan Kosova’daki Türk yetkilileri şu sözlerle eleştirdi: “Kosova’da sempozyum boyunca bu koridorlarda Türkçe konuşuldu. Yalnızca Kosova’da değil bütün Balkanlarda 600 yıl Türkçe geçer dildi. Türkçe iletişim dilini kullanıyorlardı. Türkçe çekilince Türklük de çekiliyor. Biz burada sempozyum boyunca Türkçe konuştuk. Dileriz ki Türkçe burada sonsuza kadar yaşasın. Burada bir Türk toplumu var ve Türk kültürü ele alınıyor ancak Türk toplumunun temsilcilerini burada göremedik. İsterdik ki onlar da bu salonlarda olsunlar. Burada daha yakından tanışmak isterdik. İleride belki bunların da önü açılabilir.”

Gökdağ konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Sempozyumu düzenleyen değerli arkadaşımız Kemal Üçüncü’ye ve onun paydaşı olan Priştine Üniveresitesi Türkoloji bölümüne teşekkür ediyorum. Kültür Bilimleri Akademisi daha yeni bir kurum. Bir sivil toplum örgütü. Bir sivil toplum örgütünün üç dergi çıkarması, ülke dışında bir sempozyum düzenlemesi çok önemli bir şey.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Dalgalar Sahile Zarar Verdi
Tiyatro Günlerine Uluslararası Boyut
İstiklal Esnafı Kahvaltıda Buluştu