Türkmen"Babam Olsa Taviz Vermem"

"Babam Olsa Taviz Vermem"

Akçaabat Belediye Başkanı Türkmen'den önemli açıklamalar.

Türkmen: İmza atarken yarının hesabını  verecek gibi atarım. Babam olsa imar konusunda asla taviz vermem..

5.dönemine imza atarak Türkiye’nin en uzun süre belediye başkanlığı koltuğunda oturan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkmen ile Akçaabat’ta kurulacak ikinci üniversiteyi, imar konusunu ve turizm çalışmaları hakkında sonnokta'ya yaptığı çarpıcı açıklamaları:

 

BAKAN SOYLU’YA  TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Sizin de uzun çalışmalarınız sonucu 2. üniversite Akçaabat’a kazandırıldı. Bundan sonra planlalarınız neler?

 

Biz üniversite olayını yıllardır seslendiriyoruz. İlçemize bağlı Fatih Eğitim Fakültesi var. Bu da Türkiye’de ilk eğitim fakültelerindendir. Fakültemiz Nemlioğlu Konağı’ndaydı. Eski bir fakülte. Biz, bunun yıllardır Fatih Üniversitesi olarak açılmasını arzu ettik. Demek bugüne nasipmiş. Şu anda her şey yolunda gidiyor. YÖK’ten karar çıktı. Önemli bir aşamaydı. Bundan sonra Bakanlar Kurulu’na gidecek. İnşallah orada da bir sıkıntı ile karşılaşmayacağız. Tabii bu arada bununla ilgili çok önemli gayreti olan Bakanımız Süleyman Soylu Bey’e çok teşekkür etmek lazım. Milletvekillerimizin hepsi de konuyla yakından ilgilendi. Seçim sürecinde herkes bunu seslendirdi. Herkese teşekkür ederiz. Başbakanımıza da teşekkür ediyoruz. Bu üniversiteyi Trabzon’da herkes beraber seslendirdi. Netice de alınmış oldu.

 

TRABZON’A 3. ÜNİVERSİTE DE YAKIŞIR

Trabzon’da 3. devlet üniversitesi de olabilir. Yani bunu da şimdiden seslendirmeye başlamalıyız. Trabzon, Türkiye’de eğitim şehri olmaya en müsait illerden biridir. Trabzon bir kültür şehridir. Trabzon ne yazık ki eski gelişmesini sürdüremedi. Sürdürseydi belki şimdi bir İzmir, Adana veya Bursa’ydı. Kültür şehridir Trabzon. Bu yüzden 3. üniversite de Trabzon’a yakışır. Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisiydim. Teknik bir üniversitedir. Arzu ederim ki KTÜ teknik bir üniversite olarak kalsın. 2. üniversite daha çok sosyal bilimlerin, ekonomi bölümlerinin olacak gibi görünüyor. Tabii yukarıdan nasıl şekillendirilir bunu zaman gösterecek. Ama bizim için önemli olan üniversitenin kurulmasıydı.

İkinci üniversite için yeterli alan var mı?

Yeni kurulacak üniversite için Akçaabat’ta çok alternatif var. Üniversitenin kuruluş kanunu çıktıktan sonra bir rektör atanır ve yönetimi oluşturulduktan sonra hep birlikte yerini tayin ederiz. Benim görüşüm Fatih Eğitim’den de istifade edilebilir. Yukarıda hazır, Düzköy yolunda da 40 dönüme yakın düz bir alan var. Orada 50 bin metrekarelik kapalı binalar var. Hazineye ait daha geniş yerler de var. Oralar da değerlendirilebilir. Zamanla bu işin ihtisas sahipleri bunu değerlendirirler. Üniversite Akçaabat’ta kurulacak ama Trabzon’un üniversitesi olacak. Diğer ilçelerimizde de mutlaka fakülteler açılacaktır. Böyle düşünmek lazım.

İLÇE OLARAK  2. ÜNİVERSİTEYE HAZIRIZ

Üniversitenin açılmasıyla öğrenci yoğunluğu oluşacak. Akçaabat buna hazır mı? Bu konuda yeni hamleleriniz olacak mı?

 

Akçaabat 2. üniversiteye büyük oranda hazırdır. Şu anda üniversite olan şehirlerin en az yarısından daha fazla hazırız diye düşünüyorum. Sosyal alanlar konusunda imkanlarımız var. Mesela sahilimizde lokantalarımız, çay bahçelerimiz ve daha birçok imkanlarımız var. Hiçbir sıkıntı olmadan öğrenciler Akçaabat’ta mutlu olabilirler. Klasik modern bir çarşı yaptık. Orada kafeteryalar var. Öğrencilerimizin güzel vakit geçirebilecekleri mekanlarımız mevcut. Lokantadan, kafeteryaya kadar her şey var. 8 tane çay bahçesi sadece merkezde açılıyor. Tabii ileriye dönük bu imkanları geliştirmeye çalışıyoruz.

AKÇAABAT BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞIYOR

Söğütlü tarafında Söğütlü Belediye binası var. Orayı yeniden değerlendiriyoruz ve kültür merkezi olarak düşünüyoruz. Söğütlü de gelecekte en az 50 bin nüfusun yerleşebileceği bir alandır. O bölgeler için çok hızlı bir şekilde çalışmalar sürdürüyoruz. Yakınımızda Akçaabat’ın sosyal alanları çok fazla. Yine bir Sera Gölü var. Bizim için büyük bir imkandır. Öbür tarafta Salacık, Akçakale, Mersin var. Buralar çok güzel yerler. Akçakale’yi de bir turizm kasabası haline getirmek için Büyükşehir ile birlikte çalışmalarımız var. Akçaabat’ta birçok yerde piknik yerleri ve konaklama tesisleri var. Çeşitli yerlerde tesisler açmaya devam ediyoruz. Akçaabat çok büyük bir değişim yaşıyor.

TURİZM ÇALIŞMALARIMIZA HIZ VERDİK

Akçaabat’ı kültür, sanat ve turizm şehri yapmak için büyük gayretlerimiz var. Çalışmalarımızı daha da geliştirmeye gayret ediyoruz. İlçemizde Ortamahalle de çok önemli. Ortamahalle, tarihi bir mahallemiz. Orayı düzenliyoruz. Yaylarımız ve dağlarımızı da hızlı bir şekilde turizme kazandırma gayretimiz var. Bir tane tesis yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Hıdırnebi ve Kayabaşı yayla kentlerimiz var. Bizim Akçatepe’den itibaren de Hıdırnebi’ye kadar bölgeyi turizm merkezi olarak düşünüyoruz. Bu konuda da yetkililerle irtibat halindeyiz.

GURUR DUYULACAK BİR İLÇE  BIRAKMAK EN BÜYÜK PROJEMİZ

Şefik Türkmen’in yapmak istediği en önemli proje nedir? En büyük hayaliniz devlet üniversitesi miydi?

Akçaabat’ın düzgün bir şekilde şehirleşmesi ve ileride Akçaabat’ta yaşayacak insanların mutlu olacağı, Akçaabatlı olmaktan gurur duyacakları bir ilçe bırakmak en büyük projemizdir. Her şey insan içindir. Biz bugünkü ve gelecekteki insanları mutlu etmek için çalışıyoruz. İnsanları bugün mutlu edebilirsiniz; örneğin çok kat verirsiniz insanları mutlu edebilirsiniz. İmar verirsiniz; insanlar derler ki bu şehir ne kadar büyüdü diye. Ama belli bir süre sonra insanlar mutlu olmazlar.

 

İMAR KONUSUNDA ASLA TAVİZ VERMEYİZ

Akçaabat’ta sizden önce imar katliamı vardı. İmar çarpıklığına ‘dur’ diyebildiniz mi?

 

İmar katliamı sadece Akçaabat’ta değil, Türkiye’nin her yerinde oldu. Şimdi de devam ediyor. Biz Akçaabat’ın eski merkezini tamamen kontrol altına almıştık. Ama şimdi Büyükşehir Belediyesi yapılanması ile 14 belde ile 50 köy bize bağlandı. Buraları da bir denetim altına almaya çalışıyoruz. Yaylarımız var. Yaylalarımızın doğal hali ile kalmasını, gecekondu semti haline gelmemesini istiyoruz. Biz bu konuda da en büyük gayreti gösteren belediyeyiz. Vatandaş yaylalardan istifade etmeli ama bu işin de bir disiplini ve kuralı olsun isterim. Herkes her istediği yerde bir bina yapmasın. Bunun kuralları olsun. Bunun da altyapısının hazırlanması gerekiyor. Mevcut yasaya göre yaylalarda hiçbir şey yapamıyorsunuz. İller Bankası’nda çalışırken yaylaların haritasının yapılmasını söylerdim. İmar planlarını yapalım derdim. Ama bize de görev verilecek ki bunları yapalım. O zamanlar yasal altyapı hazırlasaydık yaylalarımız bu hale gelmezdi.

BUGÜNE KADAR TİCARİ HİÇBİR İŞE BULAŞMADIM

Bunca yıldır belediye başkanlığı yaptınız. Artık Şefik Türkmen marka oldu. Fakat bu kadar uzun sürede Trabzon gibi bir şehirde arkanızda bir olumsuzluk bırakmamayı nasıl başardınız?

 

Bugüne kadar hiçbir ticari işe karışmadım. Ticari bir iş yapmadım. Yapılabilir mi? Yapılabilir. Belediye başkanının da ailesi çoluk çocuğu vardır. Ama bizim gibi radikal işler yapan insanların çok dikkatli olması lazım. Bir şeylerle sizi ilişkilendirebilirler. Sizin böyle bir amacınız olmasa bile açık yakalamak isteyenler olabilir. Ben de bu yüzden ticari hiçbir işe bulaşmadım. Bir işi yaparken de bunun hesabını vereceğim diyerek yaparım.

İMZA ATARKEN VATANDAŞA  VERECEĞİM HESABI DÜŞÜNÜRÜM

 

Bir yazıyı imzalarken bile yarın bundan bana hesap sorarlar diye düşünürüm, ona göre o yazıyı imzalarım. Her işimi vatandaşa hesap verecek gibi yaparım. Hiçbir şey gizli kalmaz diye düşünürüm. Her şey bir gün ortaya çıkar. Tabii burada en önemlisi şahsi çıkar düşünmüyorsunuz ve toplumun çıkarını düşünüyorsunuz. İnsanlar da sizi anlıyor. Bizim de elbette hatalarımız vardır. Sonuçta insanız. Hatalarımız da vardır ancak hata yapmamaya gayret ediyoruz.

BİRÇOK BÜROKRAT VE BELEDİYE BAŞKANI ZAMANLA SERVET SAHİBİ OLUYOR

Ailenizde de  ticari anlamda suçlama yapılacak  herhangi bir olumsuzluk yok. Bu nasıl oldu?

 

Akçaabat Belediye sınırları içerisinde hiçbir iş yapmadılar. Biz çok kalabalığız, 8 erkek kardeşiz. Akçaabat sınırları içerisinde en ufak bir ticari işe girişmediler. Biz bu konuda çok hassas davrandık. Yani bakıyorsunuz birçok bürokrat, belediye başkanı zamanla servet sahibi oluyor. Genellikle şöyledir; imar uygulaması yapıyorsunuz, önce belediye başkanının kafasında oluşuyor. Örneğin belediye başkanı bir 50 dönüm yer almanın hesaplarını yapıyor. Sonra da oraya bir imar uygulaması yapar o 50 dönüm yer 100 lira ise 1000 lira olur. Bunun gibi hesaplar yapılabiliyor. Ama biz hiç öyle işlere girmedik. Yani ne arsaydı ne de başka bir şeydi. Biz elimizden geldiğince hassas davrandık.

 

 

 

YANLIŞTA ISRAR İNATLIK  DOĞRUDA ISRAR KARARLILIKTIR

Benim için çok inatçı derler. Halbuki inatlıkla kararlılığı karıştırıyorlar. Yanlışlıkta ısrar etmek inatlıktır; doğruda ısrar etmek kararlılıktır. Bu çok önemlidir. Bir idareci, siyasetçi, belediye başkanı doğru gördüğü yolda mutlaka yürümelidir. Birileri engellemeye çalışır. Hemen çark etmemeli. Biz biraz öyle yapmaya çalışıyoruz. İkna ederseler beni hemen dönerim ama ikna edemiyorlarsa dönmem. Bu kararlılıktır. Diğer türlü sonuç alamazsanız. Bizim belediye başkanı olarak yaptığımız işlerin çoğu zor işler ve sıkıntılı işlerdir.

 

 

GİTTİK GÖRDÜK TRABZON DA  BİR DORTMUND OLABİLİR

 

Trabzon günleri için Almanya’nın Dortmund şehrine gittik. 580 bin nüfuslu bir şehir. 5 tane üniversitesi, 20’yi aşkın enstitüsü var. Dortmund’un teknik üniversitesi 1968 yılında kurulmuş, şu anda Avrupa’nın ilk 5 üniversitesinden biri. Dortmund, teknoloji ve bilim üretiyor. Biz de bunu yapabiliriz. Biz de arzu ederiz ki bizim üniversitemiz de ilk 3’e girsin. Dortmund daha çok teknoloji ağırlıklı bilim üreten bir şehir haline geldi. Kendini de ona göre dizayn etti. Trabzon’un geniş alanları yok. Ağır sanayi olmayabilir. Elektronik sanayi veya medikal sanayi gibi olabilir. Bu bölgenin insanı zeki, çalışkan her türlü yeniliğe adapte olabilen insanlardır. Değerlendirildiği zaman her şey olabilir. Yani sözün kısası Trabzon da bir Dortmund olabilir.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri

Dalgalar Sahile Zarar Verdi
Tiyatro Günlerine Uluslararası Boyut
İstiklal Esnafı Kahvaltıda Buluştu