Tubitak'ta Akçaabat Rüzgarı

Tubitak'ta Akçaabat Rüzgarı

  Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı  ve Tarih dallarında ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI düzenlenmektedir.

 46.TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisi, Ardahan, Artvin, Erzincan, Kars, Rize Bayburt, Erzurum Trabzon, Gümüşhane ve Iğdır olmak üzere on ilin katılımıyla Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde sergilendi.

 TUBİTAK 46.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Akçaabat Şehit Gökhan Fen Lisesi Erzurum Bölge Finalinde 1.’lik kazandı. Birinci olan okul İlçemizi ve İlimizi Bilgisayar Teknolojisi alanında Ankara’da temsil etme hakkı kazandı. Ülkemizin bilim alanında en prestijli yarışması TUBİTAK Türkiye Finaline katılacak ekip Kağan İnan, Burak Çetinkaya, Ömer Akyüz adlı 10.Sınıf öğrencilerinden oluşurken danışman öğretmenliklerini ise okul Fizik Öğretmeni Ali Tüylü ve Bilgisayar Öğretmeni Musa Değirmenci yapıyor.

 Daha öncede aynı ekip ODTÜ 12.Robot Yarışmalarında Üniversitelerle yarışmış ve özel ödüle layık görülmüştü.

 Akçaabat Fen Lisesinde kurulan ARGE ekibinin bir yıllık çalışmasının sonucunda bu başarı elde edildi. ARGE ekibine başkanlık eden Okul Müdürü Ali BALTA yaptığı açıklamada ;”Okulumuza yaptığımız teknoloji yatırımının semeresini yavaş yavaş alıyoruz. Bu başarıyı ilçemize ,ilimize yaşatan sevgili öğrenci ,öğretmen ve velilerimi ARGE ekibimi can gönülden tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Akçaabat’ımızın ismine layık bir okul olma heyecanıyla TÜBİTAK Türkiye Finalinden de üstün bir başarıyla dönmeyi arzu ediyoruz. Akçaabat’ımıza yeni heyecanlar yaşatmak ve okulumuzu Türkiye’nin sürekli başarılarıyla  konuşacağı bir  okulu haline getirme çabamızı  artırarak devam ettireceğimizi herkesin bilmesini istiyorum” dedi.

  Proje hakkında bilgi veren okul müdürü Ali Balta, “Amacımız günümüzün önemli bir sorunu olan can ve mal güvenliğine elektronik, bilgisayar ve mekaniği birleştirerek mikroişlemci ve yazılım temelli etkili bir çözümü sunmaktır.   Geliştirdiğimiz hareketli ve interaktif güvenlik robotu ile güvelik sistemlerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik. Robot son haliyle bir güvenlik görevlisinin yapabileceği iş ve işlemleri asgari düzeyde yapabilmektedir. Ortamdan gelen sinyalleri farklı sensörler yardımıyla algılayabiliyor ve bu algıladığı sinyaller üzeride analiz yapıp sonucunu ilgili kişilere SMS ve eposta olarak iletebilmektedir. Ayrıca robot internet üzerinden, mevcut bilişim araçları (Cep telefonu, tablet, bilgisayar) yardımıyla uzaktan kontrol etme, anlık görüntü ve bilgi aktarımı yapabilmektedir” dedi.

 Projenin özellikleri hakkında bilgi veren Okul fizik öğretmeni Ali Tüylü, “Günümüzde kullanılan güvenlik sistemleri; analog ve dijital kameralar, yangın alarm sistemleri, gaz kaçağı alarm sistemleri, harekete duyarlı kameralardır. Fakat bu sistemlerin bir yere sabitlenmesi gerekmektedir ve kapsama alanları sınırlıdır. Bir noktaya sabitlenmek zorunda olan bu sistemlerin zehirli gaz alarm sistemleri bulundukları yerde sesli uyarı verirken güvenlik kameraları kayıt tutabilmektedir. Bu durum da güncel sistemlerin verimliliğini sınırlandırmaktadır.

Bu proje kapsamında yangın, hırsızlık ve gaz zehirlenmelerinde daha verimli olabilecek interaktif bir güvenlik robotu geliştirmeyi hedefledik. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki basamaklar gerçekleştirilmiştir.

Ortamı algılamada kızılötesi, ses, uzaklık, gaz, ultrasoniksensörler ve ortamın resmini çekmek için kamera kullandık.

Ortamı algılayan elektronik parçalardan gelen verileri analiz etmek için Linux işletim sistemi üzerinde Processing yazılım dilini kullandık.

Ortamdan gelen analizleri değerlendirip sonuçlarını Wi-Fi internet bağlantısı ve SMS sistemini kullanarak diğer bilişim araçlarına ulaştırdık.

Mekanik kısımda sensörleri ortamı en iyi algılayacak şekilde yerleştirdik. Bunun için sensörlerin yerlerini değiştirerek ortamı en iyi algılayabilecek şekilde son haline getirdik.

Robot son haliyle bir güvenlik görevlisinin yapabileceği iş ve işlemleri asgari düzeyde yapabilmektedir. Ortamdan gelen verileri farklı sensörler yardımıyla algılayabiliyor ve bu algıladığı sinyaller üzeride analiz yapıp sonucunu ilgili kişilere SMS ve eposta olarak iletebilmektedir.

Ayrıca robot internet üzerinden, mevcut bilişim araçları (Cep telefonu, tablet, bilgisayar) yardımıyla uzaktan kontrol etme, anlık görüntü ve bilgi aktarımı yapabilmektedir” şeklinde konuştu.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri

Köroğlu'ndan Destek
Kültür Kurulu Cevabı