Türk Eğitim Sen Trabzon 2 Nolu Şube'de Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, Trabzon Üniversitesi ile ilgili yine çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. Bu iddiasını da doğrulayan veriler ortaya koydu.
“06.11.2020 tarihinde Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü tarafından öğretim üyesi, öğretim elemanı ve araştırma görevlisi alımı için Resmi Gazete’de bir ilan yayınlamıştır. Söz konusu ilanın akademisyenler tarafından hayal kırıklığı yarattığını savundu.
Üniversitede büyük huzursuzluğa neden olduğunu vurguladı.
ALAN TECRÜBELERİ İLE YERLERİ ALAKASIZ!
Gerekçe olarak şöyle izah etti;
“Bu ilan üniversitede görev yapan ve yıllardır emek vererek Trabzon Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Atanma Kriterlerini (http://personel.trabzon.edu.tr/tr/page/mevzuat/2735 Erişim tarihi: 06.11.2020, saat:09:30) yerine getiren birçok akademisyen için bir hayal kırıklığı oluşturmuştur.
Kuruluşundan bu yana iki yıl geçmesine rağmen idari personel yapısını oluşturamayan ve bunu sadece Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı atamalarından ibaret sanan Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü bu atamaları dahi kurum dışından yapmıştır. Kurum personeline ise “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği” sınavı çok görülmüştür.
Fakat Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü acil eylem planları oluşturup sorunlara çözüm üretmesi gerekirken, bunun tam tersini yapıp sorunların kartopu gibi büyümesine neden olmaktadır. Bunun en güzel örneği ise bu ilanda ayan beyan ortadadır. Nitekim ilanda yer alan öğretim üyelerinin alan tecrübeleri ile atama yerlerinin alakasız oluşu bunun en güzel örneğidir. “
ŞEFFAF HESAP VEREN YÖNETİM İSTİYORUZ
“Dolayısıyla bu durum daha önce yayınlanan ve akıllarda “Drone İlanı” olarak kalan ilana benzemektedir. Bununla birlikte öğrenci sayısının fazla olduğu birimlere Araştırma Görevlisi kadrosu “karne” ile verilirken, ihtiyacın az olduğu bölümlere ise “ulufe” gibi dağıtılmaktadır. Dolayısıyla idari personelin yapacağı işlemler, doktorasını tamamlayan ve atanma kriterlerini çok öncesinde sağlamış olan akademik personel tarafından yapılmakta hatta büro memurları olarak çalıştırılmaktadır.
Lakin! Devletimiz Trabzon Üniversitesi’ne liyakat, adalet ve devlet ahlakı ile yönetmeniz için sizi atamıştır. Ne yazık ki üniversitemiz ve şehrimiz buna şimdiye kadar şahit olmamıştır. Bizler ise bundan sonraki süreçte şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim istiyoruz. Üstelik lisansüstü çalışmalarını zorluklarla tamamlayan akademik personelin özlük haklarının kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmek hakkımızdır.”
EMSALLERİ ARASINDA GERİ KALDI
“2018 yılında kurulan üniversiteler incelendiğinde Trabzon Üniversitesi’nin emsalleri arasında geri kaldığını, diğerlerinin ise ileride olduğunu görmekteyiz. Buna ispat olarak ise Trabzon Üniversitesi’nin, YÖK tarafından gerçekleştirilen “Çalışanların Memnuniyet Anketine” katılmamasını ve üniversite sıralamaları için istatiksel verileri saklamasını gösterebiliriz. Diğer kurumlar bir kimlik ve aidiyet duygusu oluşturmak için tarihsel köklerine vurgu yaparken (örneğin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa kuruluş logosuna 1453, Konya Teknik Üniversitesi 1970 tarihini eklemesi gibi), Trabzon Üniversitesi, (defalarca öneride bulunmamıza rağmen) Eğitim Fakültesi’nin kuruluş tarihi olan 1960’ı dahi kullanamamıştır.”
ŞEHRİN ENERJİSİNİ TÜKETİYORLAR
İskenderoğlu son olarak şunları söyledi;
“Yapılması gereken onlarca işi ötelemek ve Cumhuriyetimizin 2023 vizyonuna hazırlanmak yerine gerçekleştirilen eylemler hem bu kurumun hem de şehrin enerjisini tüketmekte ve ilerlemesini engellemektedir. Nüfusu göz önünde bulundurulduğunda iki devlet ve bir de vakıf üniversitesi bulunan başka bir il olmaması, Trabzon insanının ağır yük kaldırabilme becerisini ifade etmektedir. Fakat bu üniversitenin yapılanamama (!) sürecinde Trabzon insanının bu maharetlerini ne yazık ki görememekteyiz. “
Başkan Metin İskenderoğlu defalarca daha önce uyarmıştı! Ama sonuç alamamışa benziyor. Trabzon Üniversitesi daha önce de bir çok defa böyle atamalar yapmıştı! Trabzon Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu bu iddialara hiç cevap vermiyor. Bu sessizliği de çok daha tepkilerine büyümesine neden oluyor.