Akçaabat'ta 1968'de kurulan ve ilçenin ilk lisesi olma unvanını taşıyan Akçaabat Lisesinde, tarih öğretmenlerinin öncülüğünde 3 yıl önce 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün 93. yıl dönümünde açılan tarih tüneli, bakım ve onarımdan sonra bu kez zaferin 96. yıl dönümü öncesi yeniden açıldı.
Okulun birinci katında yer alan 75 metre uzunluğundaki tünelde Türk tarihi, kesitler, portreler, soy ağacı, heykeller, bayraklar, fotoğraflar, resimler aracılığıyla özel ışıklandırma ve müzik eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.
Öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaşın ziyaret ettiği ''Tarih Tüneli''nde Atatürk'ten Fatih Sultan Mehmet'e, İbn-i Sina'dan Yunus Emre'ye kadar birçok önemli şahsiyetin büstleri bulunuyor. Öğrenciler, tarihi bu tünelde öğrenmenin, kitaplardan öğrenmekten çok daha etkili olduğunu belirtiyor.
Tünelde, ziyaretçileri ilk olarak koruyuculuğu simgeleyen biri Kuvayi Milliye kıyafetli, diğeri zırhlı ve kalkanlı iki asker heykeli karşılıyor. Tünelde farklı yerlere yerleştirilmiş Türk devletinin bayrakları göze çarpıyor.
Tarih boyunca Türklerin kurduğu devletler, beylikler ve bunların uzantılarının ayrıntılı şekilde yer aldığı büyük soy ağacı tablosunun yanında ve karşısındaki duvarda aralıklarla Metehan, Dede Korkut, Yunus Emre, Mevlana, İbn-i Sina, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büstleri bulunuyor.
Büstlerin arasında tarihte yaşanan önemli olaylar, savaşlar ve zaferleri anlatan yazılar, Çanakkale Zaferi ve o savaşta şehit olanlar ile Akçaabatlı 20 terör şehidinin ayrıntılı bilgileri yer aldığı tablolar bulunuyor.
Tünelde ayrıca, Türklerden ve Türk tarihinden söz eden ilk yazılı eser olma özelliği taşıyan Orhun (Göktürk) abidelerinden birinin maketi, birinci TBMM'nin rölyefi, bazı padişahların büyük boyutlu resimleri, büyük ebat savaş rölyefi ve Çanakkale Zaferi'ni simgeleyen resim, ziyaretçilere sunuluyor.
Özel aydınlatma ve tarihi müzikler eşliğinde gezilen ''Tarih Tüneli''nin sonunda ise ziyaretçilerin dinlenebileceği şark köşesi bulunuyor.
ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK İLGİ
Okul öğrencileri, tarihi bu tünelde öğrenmenin, kitaplardan okuyarak öğrenmekten çok daha etkili olduğunu, tünelde adeta tarihteki olayları yaşadıklarını belirttiler.
Akçaabat Lisesi Öğrenci Başkanı ve 11. sınıf öğrencisi Haşim Gedikli, tünelin Türkiye'de başka bir benzerinin olmadığını, öğrencilerin tünele yoğun ilgi gösterdiğini ifade ederek, ''Buradan tarihimizi öğrenmek bilgi birikimimizi, kültürümüzü daha da artırıyor. Çünkü geçmişini bilmeyen insan geleceğine yön veremez, felsefemiz bu. Tarihimizi kitapların yanı sıra burada görerek, hatta adeta yaşayarak öğreniyoruz. Bu da bize büyük katkı sağlıyor'' dedi.
Gedikli, tünelle birlikte tarih derslerine bakışlarının da değiştiğini kaydederek, şöyle konuştu:
''Böyle bir mekan öğrenme arzumuzu kamçılıyor. Arkadaşlarımızla gezerken örneğin bir savaşın ayrıntılarını görüyor, onun üzerinde tartışabiliyoruz. Ulu Önder Atatürk'ün, (Türk milleti ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır) sözünü uygulamaya çalışıyoruz. Şehitlerimizin adını görüyor, onlara üzülüyor. Tarihimizden önemli kesitler burada var.''
Öğrencilerden Gamze Dibiç ise kendisini şanslı hissettiğini dile getirerek, ''Bu tünel geçmişimizi öğrenebilmemiz için bir fırsat. Bugünlere ne büyük zorluklarla geldiğimizi görüyoruz. Örneğin Çanakkale Savaşı'nı imkansızlıklara rağmen kazandığımızı görmek bizlere örnek oluyor'' diye konuştu.
Ali Kemal Atasoy ise tarih dersinin yanı sıra ''Tarih Tüneli''nden geçmişi öğrenmenin, gezerken arkadaşlarıyla tarihi olayları tartışmanın öğrenme açısından önemli olduğunu vurguladı.