Tarihi mekanda tarih yeniden canlandı.

Tarihi mekanda tarih yeniden canlandı.

Haber:Derviş Altuntaş Nesrin Bayram

Trabzon yöresinde yılbaşı olarak kutlanan Kalandar, Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki tarihi Ortamahalle evlerinde yeniden canlandı.  Kalandar gecesi çekme helva yapıldı, fincan oyunu oynandı ve yöresel müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Akçaabat Belediyesi’nce aslına uygun olarak restore edilen Timurciler konağında Trabzon yöresinde yılbaşı olarak kutlanan Kalandar kutlandı. Etkinliğe Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Akçaabat Belediye başkanı Şefik Türkmen, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Türkoğlu  ve vatandaşlar katıldı.

Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce ortaklaşa hazırlanan programda, çanta atma geleneği de canlandırıldı

Gecede eski Kalandarlar hakkında bilgi veren emekli öğretmen Aydın Pulatkan, çocukluk yıllarında Kalandar akşamlarının beklenen bir gece olduğunu belirtti. 75 yaşında olan Pulatkan “Kalandar akşamı özellikle mahallenin gençleri evlerin kapıları veya duvarlarından içeriye çantalar atardı. Evdeki vatandaşlar ise kendi ürünleri olan, fındık, portakal, mısır, elma ceviz gibi yiyecekleri bu çantaya koyarlardı. Bu gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder ve en sonunda toplanan yiyecekleri hep beraber yerlerdi. Ayrıca bu gece uzun sohbetler yapılır yöremize özel çekme yapılır, fincan oyunu oynanırdı” dedi.

Günümüzde Kalandar kültürünün yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Pulatkan, kurumların desteği ile yaşatılmaya çalışıldığını belirtti.

Gecede yaşı ilermiş vatandaşlar tarafından yöresel müzik eşliğinde çekme helva yapılışı ise ilgiyle takip edildi.

KALANDAR NEDİR?

Kalandar, Trabzon ve civarında hem Miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen Rumi yılın ilk gününü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon'un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, Mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi köyün çocukları çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca, ayı ve şeytan gibi korkutucu kıyafetler giyerek gidilen evdeki çocukların korkutulması amaçlanır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Köroğlu'ndan Destek
Kültür Kurulu Cevabı