Akçaabat Ajans ÖZEL HABER
Haber:Derviş ALTUNTAŞ- Nesrin BAYRAM
Çanakkale Zaferi'nin önemli komutanlarından Nusret Mayın Gemisi'nin Komutanı olan İsmail Hakkı Bey'in torunları Akçaabat'ta akrabalarını arıyor.
Çanakkale Zaferi'nin önemli komutanlarından Nusret Mayın Gemisi'nin Komutanı Tophaneli İsmail Hakkı Bey'in 1. 2. ve 3. Kuşak torunları Gebze’den gelerek dedelerinin izini arıyor. Nusret Mayın Gemisi'nin Komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey'in 1. Kuşak torunu 77 yaşındaki Mehmet Gündoğdu, dedesini tanımadığını ancak, anlatılanlara göre Akçaabat'ın Kavaklı köyünden olduğunu öğrendiklerini belirtti. Mehmet Gündoğdu, "Dedem İsmail Hakkı Bey Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren komutandır. Ben dedemi tanımam. Babamdan dinlediklerimle dedemiz İsmail Hakkı Bey, Akçaabat'ın yukarı Ahanda köyünden çıkmış. Şu anki adıyla Kavaklı Mahallesi olmuş. Bizde Kocaeli'nden ilk defa Akçaabat'a gelerek dedemiz ile ilgili veya buradaki akrabalarımızla ilgili birilerini bulabilir miyiz diye araştırma yapıyoruz" dedi.
İsmail Hakkı Bey'in 3. Kuşak torunları Cihat Gündoğdu, “Dedemiz Tophaneli İsmail Hakkı Bey diye bilinir. Bunun sebebi İstanbul Tophane yokuşundan 20 yıl ikamet etmesinden kaynaklanıyor. Dedemiz 1895 yılından Akçaabat'tan çıkıp babasıyla birlikte İstanbul'a göç eden bir Akçaabatlı. Nusret Mayın Gemisi'nin komutanının nüfus kayıtlarında doğum tarihi 1857 Akçaabat olarak geçiyor. Dedemiz Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey'in babası Akçaabat'ta Kayıkçı İbrahim Efendi olarak tanınıyormuş. Bu komutan Trabzon'un bir değeri, Akçaabat'ın bir değeri. Bugüne kadar bilinmiyordu. Bunun bilinmesi adına Kocaeli'nden kalkarak buralara araştırmaya geldik. " dedi.
İsmail Hakkı Bey'in oğlu İbrahim Yaşar'ın yaklaşık 50 yıl önce Akçaabat'a geldiğini ancak buradaki insanların arazi isteyeceği düşüncesiyle kendisine ilgi göstermediklerini belirten Mehmet Gündoğdu "Babam 55-60 yıl önce Akçaabat'a geldi. Buradaki akrabaları ziyaret etmek istedi. Fakat buradaki insanlar topraklardan hak isteyecek diye babama ilgi göstermediler. Bunun üzerine morali bozuldu ve bir daha Trabzon’a gelmedi. Bundan dolayı aradaki bağlar da tamamen koptu" şeklinde konuştu.
Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel'i de makamında ziyaret eden aile, Nüfus müdürlüğünden de bilgiler aldı. Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, konunun önemli olduğunu söyleyerek, Akçaabat'tan çok önemli değerin var olduğundan haberdar olmamız son derece önemli, dedi. Kaymakam Şenel " Nusret Mayın Gemisi'nin komutanının Akçaabat doğumlu olmasını öğrenmemiz Akçaabat ve Trabzon için çok önemli bir bilgidir. Nüfus müdürlüğümüzün de desteği ile buradaki akrabalarına ulaşmaya çalışacağız" dedi. Kaymakam Şenel Nüfus kayıtlarını incelediklerini fakat tarih çok eski olduğu için bir bilgiye ulaşamadıklarını da belirterek "Akçaabat Nüfus Müdürlüğümüz verilerinde 1920 yılından ileri gidemiyoruz. Daha önceki kayıtları Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü'nden ancak alınabilir. Buradaki kayıtlar bize daha aydınlatacaktır" dedi.
Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı ise, olayın Trabzon ve Akçaabat tarihi açısından çok gurur verici olduğunu belirtti. Mustafa Yazıcı "Nusret Mayın Gemisi'nin komutanının Akçaabatlı olması bizim için gurur vericidir. Bundan sonra daha detaylı bir şekilde bunu araştırmamız gerekiyor" dedi.