Trabzon Akçaabat’ta Sera Gölü’ne paralel yol var. Bu yolun genişletilmesi için gölün çevresine perde beton duvar yapımına başlanmıştı. Duvarın büyük bölümü tamamlanırken, Temmuz ayında bölgede göl manzaralı bir otelde konaklayan İşleri Bakanı Süleyman Soylu, kötü manzara karşısında olaya el koymuştu. Gölü boydan boya çevreleyecek duvarın çirkin olduğunu gören Soylu, yıkım talimatı vermişti. Soylu’nun talimatının yanı sıra çevrecilerin de ‘Çin Seddi’ benzetmesiyle tepki gösterdiği duvarın yıkımı üç ayda tamamlandı.
Doğal yapıyı bozan duvarın yıkılması memnuniyet yaratırken, gölün dokusuna uygun yeni proje için çalışmalara başlandı. Göl çevresinde tehlike oluşturan alanlara, geleneksel duvar istinat sistemi olan ‘betonarme perde’ ve taş duvarlara alternatif bir sistem olan ‘GeoArme Geosentetik donatılı duvar’ yapılacağı belirtildi. Çirkin beton duvarın yıkılmasıyla birlikte hazırlanan yeni projeye göre, 30-40 santimetre fileli toprakla çalışma da yapılarak göl çevresindeki doğal güzellik korunacak.
Heyelanla oluşan doğal güzellik
Trabzon Akçaabat’taki Sera Gölü, 21 Şubat 1950’de aşırı yağış sonucu Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaların, vadi tabanını tıkaması sonucu oluştu. Heyelan nedeniyle 67 yıl önce oluşan göl şimdi Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden biri. Göl, Trabzon’a 10, Akçaabat sahiline ise 3 kilometre mesafede. Her yıl binlerce turist, gölü görmeye geliyor.
‘Müşteriler kaçtı’
Sera Gölü’nde bir işletmenin yöneticiliğini yapan Erol Kuzur, “Burada 5 aydır çalışmalar sürüyor. İş makinesinin gürültüsü nedeniyle müşterilerimiz kaçtı. Bize hiç fikir sorulmadı, ‘Uzungöl’ü mahvettik bari Sera Gölü’nü kurtaralım’ diyen olmadı. Projeden haberimiz yok. Umarız doğaya yakışır bir çalışma ortaya çıkar. Yol, yıkım çalışmaları kapsamında daraltıldı. Daralan yol tehlike arz ediyor. Önümüz kış. Muhakkak don olacaktır. Burada çok ölümlü kazalar oldu. Acilen önlem alınması gerekir” dedi.