Trabzon’da Kültür Bilimleri Akademisi (KÜBAK) tarafından “Uluslararası Doğu Karadeniz Bölgesi Halk Bilimi Çalıştayı” hazırlığı yapılıyor. “Geleneksel kültür, sürdürülebilir kalkınma, kültür envanteri ve bu değerlerin kültür ekonomisine kazandırılması” amacıyla düzenlenecek olan çalıştay kapsamında ayrıca geleneksel el sanatları sergisi düzenlenecek. Halk bilimi, kültür tarihi, arkeoloji, sanat tarihi, etnomüzikoloji, ağızların geniş biçimde konu alınacağı çalıştaydaki sonuçlar basın-yayın yoluyla ve “Karadeniz Havzası Halk Bilimi Dergisi” ile geniş kitlelere anlatılacak.
KÜBAK Başkanı Prof. Dr. Kemal Üçüncü, uluslararası katılımlı olarak gerçekleşecek toplantıda bölgenin kültürel mirası, kültür ekonomisi, sürdürülebilir turizmi, geleneksel kültürü, kültürel miras kadrolarının ele alınacağını söyledi. Üçüncü, çalıştayda bu mirasın tespiti, tescili, korunması, tanıtımı gibi sorunlara ilişkin teklif, öneri ve projelerin ortaya konulacağını kaydetti. Trabzon’a dünyaca ünlü müzeci, halk bilimci ve bilim adamlarının katılacağını ifade eden Üçüncü, “Şu anda eko turizm ve kültür turizmi adına yapılan konuşmaların bilimsel anlamda, konunun özü ve esası ile bir ilgisi yok." dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, Artvin doğal biyosfer alanı dışında ulusal ve UNESCO dünya kültür mirası listelerine henüz hiçbir değerinin giremediğini vurgulayan Üçüncü şöyle devam etti: “Oysa kültürel peyzaj, somut olmayan kültürel miras, doğal miras listelerine girebilecek evsafta pek çok değerimiz vardır. Tematik müzeler (etnografya, doğa tarihi, vb) yoktur. Kültürel miras usulüne uygun zaten envanteri çıkarılmamıştır. Bugüne kadar yerel yönetimler, valilikler ve belediyeler uzmanlık bilgisi eksikliği sebebiyle ciddî hiçbir şey yapamamıştır. Bu tür ihtisas konularında doğaçlama yapıyorlar.”
ORTAMAHALLE'YE ETNOGRAFYA MÜZESİ AÇILMALI
Çalıştayda Akçaabat ilçesindeki Ortamahale’nin de önemli bir yere sahip olabileceğinden söz eden Prof. Dr. Üçüncü, “Ortamahalle geleneksel yaşam ve kültür merkezi teşkil edilebilir. Doku uygun. Ortamahalle UNESCO kültürel peyzaj listesine bizim aday olarak teklif ettiğimiz bir yerdir. Ortamahalle o listeye girebilmek için gerekli ölçütlere sahip bir alandır. Buranın görünebilirliğini daha da artırmak için orada geleneksel yaşam ve etnografya müzesinin açılması son derece güzel olur. Kültürel Bilimler Akademisi bu konuda araştırmalar yapmaktadır.” biçiminde konuştu.
Üçüncü çalıştayla birlikte akademisyenlerin; akademik birikimi, karar alma ve uygulama süreçlerine, operasyonel bilgi ve proje düzeyine taşıyarak Doğu Karadeniz Bölgesi’ni Türkiye için bir model oluşturmak istediklerinin altını çizdi.