İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi üzerine açıklamalarda bulundu.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası” nın akıbetini sordu ayrıca üniversite öğrencilerin yaşadığı yurt sorununa değinerek “Yurt kapasitesi öğrenci kapasitesini taşımıyor. İnkâr ederek, yandaş medyada algı yaratarak bu durumu saklayamazsınız” dedi.
"SPOR YASASI NEDEN ÇIKMIYOR?"
Örs yaptığı konuşmada kamuoyunda “Spor Yasası” olarak bilinen “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası” ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Gençlik ve Spor Bakanlığı 2020 Ocak ayında Ankara'da bir çalıştay düzenlemişti. Bu çalıştaya Türkiye'nin dört bir tarafından kulüp başkanları, yöneticileri ve çeşitli amatör branşlara mensup spor adamları katılmıştı. Bu çalıştayda Sayın Bakanımız "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası'nı bir an önce getireceğiz." ifadesini kullanmıştı. O günden bugüne hemen hemen iki yıl geçti, geçen bu süreç içerisinde spor yasasıyla ilgili herhangi bir somut gelişme göremedik. Bir taslak hazırlanmıştı, Meclise geliyordu, medyada sıkça bunun haberleri yer aldı, üzerinde çok yazıldı, çizildi ancak spor yasası teklifi geçen yıl Meclise gelmedi. Bugüne geldiğimizde bu yasayla ilgili haberler yine basın-yayında yer alıyor. Manşet var ama yasa yok. Bunun sebebi nedir? 1461 Trabzon Futbol Kulübünün Başkanlığını yapmış ve hasbelkader spor camiasının içinde bulunmuş bir kardeşiniz olarak "Spor yasasında son durumumuz nedir, ne zaman gelecek, ne zaman yürürlüğe girecek?" bunu sormak istiyorum.” dedi.
"YURT SORUNUNU SAKLAYAMAZSINIZ!"
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs konuşmasında yurt sorununa da değinerek şu ifadeleri kullandı: “Yeni eğitim öğretim yılında üniversiteli gençlerimiz birçok yerde, birçok şehrimizde barınma sorunu yaşadılar. Bu durum, taraflı tarafsız herkesin gözü önünde cereyan eden bir durumdu aslında. Üniversite öğrencisi evlatlarımız yüz yüze eğitimin başlamasıyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarında kalacak yer bulamadıklarını, pandemi sürecinde kapanan özel yurtlar nedeniyle yatak sayısının azalması ve kiralardaki ciddi artışlar yüzünden sorun yaşadıklarını dile getirmişlerdi. Ancak, siz "Öğrenciler yalancı, yurtlar yeterli." dediniz, bu gençlerimizi yalan konuşmakla itham ettiniz. Oysaki; gerçek ortada. Bu süreçte, bana, gerek seçim çevrem Trabzon'dan gerekse başka şehirlerimizden yani Türkiye'nin dört bir tarafından 100'e yakın yurt ve barınma talebi geldi. Ben, aynı şekilde, bütün milletvekillerimize de bu taleplerin gittiğini biliyorum, birçoğuna şahit oldum. Ortada net bir durum var: Yurt kapasitesi öğrenci kapasitesini taşımıyor. İnkâr ederek, yandaş medyada algı yaratarak bu durumu saklayamazsınız, bu sorunu çözemezsiniz. Gelin, acı gerçekle yüzleşin, algıya harcayacağınız zamanı sorunun çözümüne harcayın. Çok algı yapıyorsunuz ama algı tiyatronuz perdeyi indirdi, oyun bitti; bunu da kabul edin.”
"BELEDİYELER AMATÖR SPORA DESTEK VERMELİDİR."
Konuşmasında amatör sporun sorunlarını da gündeme getiren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Belediyelerin amatör spor kulüplerine yardım etmesi gerektiğine dikkat çekerek “Belediyelerin spora yapacağı katkının miktarıyla ilgili olarak "Bütçe vergi gelirlerinin tahakkuk eden miktarının büyükşehir belediyeleri için binde 7'sini, diğer belediyeler için binde 12'sini geçemez." hükmü var; spora katkı için. Bugün birçok belediyede ayrılan bu paralar amatör spor kulüplerine değil, belediyelerin kendi bünyelerinde oluşturdukları spor kulüplerine aktarılmaktadır. Bunun yanında, aktarılan bu paraların belediyelerin örtülü ödeneği gibi kullanıldığı, ağırlama masraflarının buradan karşılandığı gibi iddialar da var. Oysa ki, olması gereken o ildeki amatör takımlara, kulüplere yardım olarak verilmesidir” ifadelerini kullandı.
Örs, ayrıca aktif lisanlı amatör sporcuların toplu taşımadan ücretsiz yararlanması için düzenleme yapılmasını isteyerek “Ekonomik sorunların had safhada yaşandığı, amatör kulüplerimizin müsabakalara giderken dahi binbir zorlukla araç temin ettiği bir durumda idmanlara giderken cebinden ücret ödeyen sporcularına servis hizmeti veya ulaşım için destek verememektedir. Bu nedenle, aktif lisanslı amatör sporcuların belediye otobüslerinden, ulaşımda 65 yaş üstü gibi ücretsiz faydalanabilmelerine imkân sağlanması yönünde talepleri var; bu hem sporcu kardeşlerimiz hem de amatör kulüplerimiz için son derece önemlidir, bu konuda düzenleme yapılmalıdır” dedi.
"AKÇAABAT’A YENİ STAT YAPILMALI"
Örs konuşmasının son bölümünde; Ak Parti’nin Trabzon’daki Millet Bahçesinde futbol sahası yapılması sözünü hatırlattı, Akçaabat’ın stat ihtiyacını dile getirdi. Örs “Trabzon'da bizim bir Yavuz Selim sahamız vardı, onlarca amatör kulübün evi konumunda olan, Trabzonspor tarihinde çok önemli bir yere sahip, efsanelerin yetiştiği, Kavak Meydan'daki Yavuz Selim futbol sahasına millet bahçesi yapıldı. Trabzonspor'un şampiyonluklarının, onlarca kupa sevincinin yaşandığı Hüseyin Avni Aker Stadyumu da bu alanda yer alıyordu. AK Parti’li belediye başkanları adaylıkları döneminde millet bahçesi içerisinde bir futbol sahası yapılmasına ilişkin vaatlerde bulundular, seçim kitapçıklarına da bunu koydular. Yine, iktidar partisine mensup arkadaşlar bu millet bahçesi içerisinde bir saha yapılmasıyla ilgili söz verdiler ancak ilerleyen süreçte futbol kenti olan Trabzon'da futbol bileşenlerine "Millet bahçesi içerisine futbol sahası olmaz." dendi ancak birçok yerde millet bahçelerinde futbol sahaları olduğunu biliyoruz. Bu hususta futbol kenti Trabzon'a bir haksızlık yapılmıştır. Aynı durum Akçaabat ilçemizde de yaşandı. 130 bin nüfuslu ilçemizde tek stat olan Fatih Stadı da yıkılarak yerine millet bahçesi yapılmıştır. Şimdi de spor lisesi yapmak için Söğütlü sahası yıkılmaktadır. Cumhuriyetle yaşıt olan Sebatspor kulübü ve bu ilçenin 8 takımı nerede futbol oynayıp spor yapacaktır? Akçaabat Sebatspor köklü bir spor geçmişine sahip, Süper Lig'de yarışmış bir takımdır. Akçaabat’a yeni bir stat yapılmasını talep ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.