Sağlık Bakanlığının Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Programı kapsamında planladığı, 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencileri ile İlköğretim 1.sınıflarda planlanan “Diş Tarama ve Flor Vernik Uygulama Programı” na 20 Ekim 2015 tarihinde Şalpazarı ilçesinde yapılan açılış töreniyle başlandı.
Açılış törenine; Şalpazarı kaymakamı Cafer SÖNMEZ, Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal HAMZAOĞLU, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik KURUKIZ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner CENGİZ, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Aynur YILDIZ YAYLI, Şalpazarı TSM Sorumlu Hekimi Dr. Özgür VURAN ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan diş hekimi Muhsin KÜÇÜK katıldı.
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr.Köksal HAMZAOĞLU açılışta yaptığı konuşmada;“Bugün Anasınıfı ve ilkokul 1. Sınıflarımız için yapılan ağız diş sağlığı taramalarının açılış törenini yapmak üzere Şalpazarı’ndayız. Neden ağız diş sağlığı taraması yapıyoruz? Ne önemi var? Sorularına yanıt verdi. Konuşmasında; Yapılan araştırmalar göstermiş ki, ağız diş sağlığı sorunları kalp, kemik ve üst solunum yolu hastalıklarına yakanlanma riskini artırıyor. 0-6 yaş olsun, 7-14 yaş olsun son altı ayda geçirilmiş hastalıklar sıralamasında ilk sırayı ağız diş hastalıkları alıyor ve bu yaşlardaki ilk 5 hastalık arasında da mutlaka ağız diş sağlığı sorunları yer alıyor. Rakamsal olarak baktığımızda aktif çürüklü kişi sayısı İngiltere’de %21,5 iken bizde %50 imiş. Kişi başına düşen çürük diş sayısı İngiltere’de 0,9, Belçika’da 1,1 Yunanistan’da 2,2 iken bizde 6’dır. Oysa alınacak basit ve koruyucu önlemlerle ağız diş sağlığı konusunda yaşanacak problemler önlenebilir. Bu nedenle saha çalışması yapıyoruz. Amacımız gelecek nesillerde çürük sayısını azaltmak ve erken çocukluk çürüklerinin önüne geçmektir. Koruyucu uygulamalarla ağız hijyeni konusunda bireysel eğitimlerin verilmesi, diş fırçalamanın önemi ve yöntemi anlatılarak düzenli fırçalamanın alışkanlık haline gelmesini sağlamak istiyoruz. Süt dişleri çocukluk döneminin beslenme ve konuşma gibi temel ihtiyaçlarını sağlamak dışında, yerine gelecek olan daimi dişlerimiz için yer tutma görevini de görürler. Erkenden oluşacak çürükler nedeniyle bu dişleri kaybeden çocuklarda daimi dişler geç çıkabilir veya çıkmayabilir. Dişler arasındaki anatomik düzen bozulur ve ortodontik problemler oluşur. Ağız diş hastalıkları kalıcı ve uzun etkileri, bireysel ve milli ekonomiye getirdiği külfet nedeniyle koruyucu hizmetler ön plana çıkmaktadır. Geçen yıl il genelinde 1 ve 4. Sınıflarda toplam 2100 öğrenciye ağız diş taraması ve eğitim yaptık. Huzurevindeki 99 yaşlımıza, çocuk yuvasındaki 189 yavrumuza, yatılı Kur’an Kurslarındaki 2471 kursiyere, özel kreş ve bakımevlerindeki 390 çocuğumuza taramalar ve eğitimler yaptık. Bunların bir kısmını da gezici diş sağlığı tarama aracımız ile yaptık. Bu eğitim öğretim döneminde de 7000 anasınıfı ve 10.000 1.sınıf öğrencimize tarama, eğitim ve flor uygulaması yapacağız. Bu taramalar esnasında toplam 40.000 diş fırçası ve macun çocuklarımıza ulaştırılacaktır. Sağlıklı dişlerle geleceğe gülümseyen sağlıklı nesiller diliyorum”dedi.
İlçe TSM’de görevli Dt. Muhsin KÜÇÜK’ün eğitimci olarak katıldığı anasınıfında çocuklara konuyla ilgili bilgiler verildi. Diş taraması yapılarak flor uygulandı. Miniklere diş fırçası dağıtıldı.