Trabzon Valiliği tarafından bir süre önce yapılan ve işletilmek üzere ihale ile bir firmaya verilen Akçaabat Kayabaşı Yaylakent işletmecisi tarafından terk edildi. İşletme sahibi Ethem Öztürk “Yılın 12 ayı çalışan Antalaya’da ki bir otel ile 2 ay çalışan Kaybaşı’ndaki yayla kenti aynı kefeye koydular. Bu şartlarda bu işletmeyi devam ettirmemiz mümkün görünmediğinden tesisleri terk ettik” dedi.
Zor şartlara rağmen tesisin bugüne kadar açık kalması için mücadele ettiğini ifade eden Öztürk “Her yıl zarar etmesine karşılık tesisin ayakta durması için fedakarlık yaparak bugüne kadar tesisi açık tuttuk. Ancak son Orman Bakanlığı tarafından kiramızın 84 Bin TL’den 120 Bin TL’ye çıkartılması bu işletmeyi terk etmemize neden oldu. Antalya’da yılın neredeyse 12 ayı faaliyet yapan otelden alınan kira ile yılın 2 ayı çalışan Yaylakent aynı kefeye koyuldu ve aynı kira istendi. Turizmin kalkındırılması için mücadele ediyoruz, ama destek olan yok. Böyle yapmak destek değil bölge turizmine balta vurmaktır. Devlet turizme destek olacak diyoruz ama bu şekilde olmaz. Biz kiramızı ve vergimizi kuruşu kuruşuna zamanında ödüyoruz. ” dedi.
Turistlerin neredeyse tamamının dışarıdan geldiğini de ifade eden işletme sahibi Ethem Öztürk “Bölgemizden gereken desteği de göremedik. Tesisi dışarıdan gelen turistler ayakta tutuyordu. Ama bu tesis Trabzon’un ve en çok Trabzonlu ve bölge halkı bu tesislere sahip çıkması gerekir. Ama bu desteği arkamızda göremedik” dedi.
YAYLAKENTLER ELDE KALDI…
Trabzon Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Kayabaşı ve Düzköy yaylakenti işletmek için alan girişimciler tesisleri terk etti. Düzköy yaylasından yapılan ve ilk olarak Kızılay’a yıllık 6 bin Tl ile kiralanan yaylaknet, Kızılay’ın işletmeden çekilmesi üzerine Trabzonspor’a devredilmişti. Trabzonspor’da bu tesisi kiralamaktan vazgeçmiş ve 2 tesiste boşta kalmıştı. Akçaabat Hıdırnebi Yaylakent ise işletme sahibi ile özel idare mahkemelik durumda.
Bu arada İl Genel Meclisi’nin ocak ayı toplantısında konuyu gündeme getiren meclis yayla kentlerin sürekli el değiştirmesinin sorun teşkil ettiğini ifade ederek bu konuya bir çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulamışlardı.
Konuyla ilgili görüş aldığımız İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Tosun, yayla kentlerin rantabl olmadığının kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Durumu çok iyi olan işadamları bile artık bazı konularda mevzuatları aşamıyor, ve bu yükün altından kalkamıyor. Burada kanunlar çerçevesinde yatırımcılara belki daha iyi imkanlar sunarak, bu yatırımcılara destek olmalıyız. Turizmin gelişmesi için biz meclis olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu sorunların çözüm yeri Orman Bakanlığı’dır. Yatak sayısı bakımından Antalya’da ki bir tesis ile 2 ay açık olan bir tesisi aynı şartları sunmak doğru değildir” dedi.
Yaylakentlerin sıkıntıda olduğunu ifade eden Tosun “3 yayla kentten 2’sini iletme sahipleri terk etti. Hıdırnebi ise mahkemelik ve mahkemesi devam ediyor. Mahkeme nedeniyle Hıdırnebi’deki işletme sahibi 2004 yılından beri ne devlete ne de Orman Bakanlığı’na tek kuruş kira ödememektedir.” dedi.