Kararların arkasında durulmalı

Kararların arkasında durulmalı

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen bütün kesimlerin Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında yapılan ‘Mera ve Yaylalarda Kaçak Yapılaşma ve Kıyılar’ toplantısında alınan kararların arkasında durması gerektiğini söyledi.

Türkmen yaylaların umuma ait yerler olduğunu belirterek, “Burada vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu değildir. Yaylalara ev yapmaya kalkanlara karşı kararlılık gösterilmeli. Hep birlikte kararlı bir şekilde alınan kararların arkasında durur uygulamaya geçirirsek bir sıkıntı olmaz” dedi.

YAYLALARDAN HERKES İSTİFADE EDEBİLMELİ

Herkesin yaylaların çok büyük bir nimet olduğunu bilmesi gerektiğini kaydeden Türkmen, “Yaylalar öncelikle hayvancılık içindir. Yazın yaylalar hayvanların otlak yerleridir. Öncelik yaylacılarda, hayvancılık yapanlardadır. Ancak bu işe şimdi turizm de eklendi. Şehirde bunalanlar da yazın yaylalara çıkmak isterler. Bunu da doğal karşılıyorum. Sonuçta yaylalardan herkes istifade etmeli. Herkesin istifade edebileceği şekilde yaylaları tutabilmemiz gerekiyor. Yaylalarımızı gecekondu bölgesi haline getirirsek ne yaylacılarımız, ne şehirden ferahlamak için yaylaya çıkanlar, ne de dışardan gelenler, turistler istifade edemez. Bunun için Vali Bey başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar çok önemli. Ben senelerdir bu konuları seslendiriyorum. Yaylaların muhafaza edilmesi gerektiğini, yaylaların hukuki alt yapısının oluşturulmasının önemine sürekli dikkat çektim. Yaylalara hiçbir şey yapılmaz sisteminin düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz yaylalarda hiçbir şey yapılmaz diyoruz, bizim vatandaşımız bunu her şey yapılır diye tercüme ediyor” dedi.

YAYLALAR GELİŞİGÜZEL YAPILAŞMAYI KALDIRMAZ

Trabzon’un Tabakhane Zağnos Vadileri’nin de zamanında hiçbir şey yapılamaz yerler olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Buralar imar planlarında yeşil alandı. Tek tük evler vardı. Ne hale geldiğini gördünüz. Demek ki çok kararlı olacaksınız. Yaylalarda da çevreye uygun yapılaşmanın nerelerde nasıl yapılacağı belli olsun. Çayır çimenin ortasına gelişigüzel ev yapılmasın. Otlakların ortasında değil, yaylaların belirli yerlerinde yazlık yerler düşünülebilir. Bunlar turistik amaçlı olur. Ama her şeyden önce bunun planla yapılması gerekir. Bu zamana kadar bu yapılamadı. İnşallah bundan sonra yapılır. Sınırlı alanlar belirleyerek yapılabilir. Yasal değişiklikler bu yönde yapılmalı. Hiçbir şey yapamazsınız diyorsunuz yaylanın en orta yerinde yapılıyor. Aciz kalıyoruz. O iradeyi göstermiyoruz. Bir şeyler yapılabilmeli ama yapılacağı yerler belli olmalı. Ben çocuklarıma, damadıma, kızıma, torunlarıma ev yapmaya kalkıyorum diyenler var. Yaylalar böyle gelişigüzel yapılaşmayı kaldırmaz. Şehirdeki ev sayısından çok yaylalarda ev var. Toplantıda gündeme geldi. Yaylalarda şu anda 78 bin ev var. Bugün bir aile ortalama 4 nüfustur. Yaklaşık 320 bin nüfus ediyor. Yazları kullansalar yine bir şey demeyeceğiz. Yani istifade de etmiyorlar. Devlet yasaklayacak diye müsaade edilmişken yapalım sonra tapusunu alırız anlayışı hakim. Bu son senelerde oralara bazı kolaylıklar sağlanacağı, kiralanacağı söylentileri oldu. Bu söylentiler yaylalarda hızlı yapılaşmayı da beraberinde getirdi. Bu plansızlık yaylalara büyük zarar veriyor. İstifade edemeden elimizden çıkıyor. Yaylalarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yaylacılardan, bütün kurumlara, bakanlıklara kadar herkes sahip çıkmalı” şeklinde konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri

Dalgalar Sahile Zarar Verdi
Tiyatro Günlerine Uluslararası Boyut
İstiklal Esnafı Kahvaltıda Buluştu