İsteklerini Sıraladılar

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik)'nden 65 milyon TL'lik alacağını tahsil edemeyen Şekerbank, kullandırdığı krediyi fındık üreticisinden istiyor.

 

2007 yılında Fiskobirlik'ten alacağına karşılık Şekerbank'tan kredi kullanan fındık üreticisi ya borcunu ödeyecek ya da haciz gelecek.

Protokol gereği üretici Fiskobirlik'ten alacağının temliki karşılığında kredi kullanmış, bu kredinin geri ödemesini de Fiskobirlik üstlenmişti.

Şekerbank, üreticilerin parasını kredi kullandırarak ödedi ama aradan 2 yıl geçmesine rağmen Fiskobirlik bu parayı Şekerbank'a geri ödemeyince banka, üreticilere yazı göndererek, kullandıkları kredinin geri ödenmesini talep etti.

Konunun önemi üzerine Derecik Fiskobirlik'te bir toplantı organize eden köy muhtarları, konuya çözüm getirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Muhtarlar, bu şekilde Şekerbank'tan 11 bine yakın üreticinin kredi kullandığını ve 11 bin kişinin bu ekonomik krizde parayı geri ödeyemeyeceğini ve hemen hemen hepsine icra gideceğini belirterek, “Fiskobirlik ekonomik olarak bir çıkmazda. Bankaya 38 milyon lira borcu var. Yeni kaynak yaratılması için devlet desteği şart” dediler.

Kooperatif Müdürü Engin Şahin'in makam odasında toplanan muhtarlar tarafından yapılan açıklamada, 1938 yılında kurulan, 2000 yılında ise özerk hale getirilen Fiskobirlik'in devlet desteği almadan kendi ayakları üzerinde durması yönünde atılan adımlardan sonra fındıkta ve Fiskobirlik'te sorunların büyümeye başladığı ifade edildi.

Özellikle 2004 yılından sonra fındıkta yaşanan sıkıntıların ülke ekonomisine ve fındık üreticisine büyük zararları verdiğine de vurgu yapılan açıklamada çözüm önerisi olarak ise 12 madde sıralandı.

Muhtarların fındık konusundaki çözüm önerileri özetle şöyle:

1. Fındık Borsası Almanya yerine Türkiye'de olmalıdır.

2. Fındık üretim alanları daraltılmalıdır.

3. Üreticiler dikimden yetiştiriciliğe, hasattan pazarlamaya kadar her konuda bilgilendirilmeli.

4. Arz fazlası fındığın olduğu dönemlerde tüm ürünün pazara getirilmesi önlenmeli.

5. Rekolte tahminleri gerçekçi olarak yapılmalı.

6. Fındık üretim maliyetini indirmek için kaliteli cins dikimi özendirilmeli, KDV düşürülmeli, % 50 destekleme fiyatı uygulanmalı.

7. İç ve dış tüketimi artırmanın yolları aranmalı.

8. TMO devre dışı bırakılarak kooperatifler desteklenmeli.

9. Fındık fiyatı döviz bazında açıklanmalı.

10. Fiskobirlik'in yapısı yeniden gözden geçirilmeli.

11. Şekerbank kredileri bir an önce ödenmeli, gerekirse devlet konuya bir defaya mahsus olarak müdahale etmelidir.

12. Talebi artırmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri gibi kuruluşlara hazine garantörlüğünde fındık satışı yapılmalı.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri

Akçaabat'ta Kaza 2 Yaralı
Çankaya Şehir Hastanesi Yolunu Sordu
Akpınar'da Yangın