HAK-İŞ Ve MÜSİAD tarafından ortaklaşa yürütülen “İşçi ve İş Verenlerin Uyum Yeteneğinin Sosyal Diyalog Yaklaşımı ile Artırılması Teknik Destek Projesi” açılış konuşması dün Trabzon Novotel’de Trabzon MÜSİAD Başkanı Aydın Birincioğlu tarafından yapıldı.
HAK-İŞ , MÜSİAD ortaklığıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı , Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen toplantıda açılış konuşması yapan Trabzon MÜSİAD Başkanı Aydın Birincioğlu, projeyi katılımcılara şu sözlerle tanıttı : “ Müstakil Sanayiciler Derneği (MÜSİAD) ve HAK-İŞ sendikasının birlikte yürütülen bu projede işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin sosyal diyalog yolu ile çözümlenmesi noktasında bir çalışma hazırlandı. Burada işçi ve işveren arasındaki uyumsuzlukları diyalog yolu ile çözmeyi hedefliyoruz. Bu çok yeni bir yaklaşım.Geçmişte taraflar bu çözüm çalışmalarında görüş ayrılıklarına düşerdi ama bu yaklaşım ile uzlaşmacı bir şekilde diyalog yolu ile çözüme gidilecek. Öncelikle iş kanunu ve işyeri tanımlamaları yapılıp, hemen arkasından da bugün bu konuda hangi noktada olduğumuz toparlanacak, özetlenecek bilgi,bilinçlendirme ve algı yönetimi çalışanlarımız ve iş yeri temsilcilerimiz için sağlanacak.” Konuşmasının devamında projenin amaçlarının; çalışan ve işçilerin daha fazla bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve hak ve hukukları konusunda bir bilgi düzeyine ulaştırılması olduğuna değinen Birincioğlu bu projenin Türkiye’de 15 ilde gerçekleştirildiğini belirtti. Projenin Trabzon’a getirilerinin neler olacağı konusundaki görüşlerini de : “ Bu yeni bir yaklaşım ve geçmişteki yaklaşımların da ne derece başarıya ulaştıkları bellidir. Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği şartlarının ve çalışma koşullarının ve işyerlerinin düzenlenmesi konusunda Avrupa’nın geldiği nokta bellidir. Bizim geldiğimiz nokta da belli ve biz bunu geliştirmek maksadıyla öncelikle çalışanlarımızın hangi hak ve hukuklara sahip olduklarını bilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. İşçi ve işverenlerin de iş kazalarını en aza indirgemeleri, işçileri için daha sağlıklı bir iş ortamı sağlamaları için kolları sıvadık. Elbette ki bunlar İstanbul ve Ankara’da olurken artık oralarda gördüklerimiz Trabzon’a da geliyor yarın Rize’ye de gelecek, Ordu ve Giresun’a da gelecek. Böylece mutlu bir çalışma ortamı hazırlamış olacağız diye düşünüyoruz.” sözleriyle aktardı. Son olarak projenin duyuru çalışmalarının da ülke gündemindeki olaylarla aksadığına değinen Birincioğlu, “Projemiz aceleye gelmiş olsa bile başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Artık eğitimlerden sonra çözümler kısmına geçeceğiz. Önümüzdeki günlerde katılımcılarımızla, bu konuda bizden üstün olduğu bilinen Avrupa’daki fabrikaların çalışma sistemlerini göreceğiz.” şeklinde konuştu.
İşçi ve işveren ilişkileri konusunda geniş kapsamlı bilgilerin verildiği projenin eğitim kısmında da Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim görevlileri katılımcıları bu konuda aydınlattı. Katılımcıların sorularının da cevaplandırıldığı bölümde Doğu Karadeniz bölgesindeki mevsimlik çay ve fındık işçilerine de değinildi. Mevsimlik işçiler konusunda İŞKUR tarafından bir pilot uygulama başlatıldığı söylendi.