En çok atık pil toplayan okullar ödüllendirildi

En çok atık pil toplayan okullar ödüllendirildi

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Dünya Çevre Günü münasebetiyle düzenlediği program ile Trabzon’da en çok atık pil toplayan okullar ödüllendirildi. Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil İhracatçıları ve Üreticileri Derneği tarafından Nisan 2017-Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen yarışmada Akçaabat Kavaklı İlköğretim Okulu birinci, İsmet Paşa İlköğretim Okulu ikinci, Osman Kalyoncu İmam Hatip Ortaokulu ise üçüncü oldu.

 

Sera Gölü Sosyal Tesislerinde düzenlenen ödül töreninde katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yarışma öncesinde vaat ettikleri gibi en çok atık pil toplayan okula spor alanı kazandıracaklarını söyledi. Bir atık pilin doğaya bırakıldığında çevre ve insan sağlığına çok uzun yıllar zarar verdiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Doğaya her yıl milyonlarca atık pil bırakılmaktadır. Bu atık pillerin çevreye verdiği zarar on yıllarda değil, yüzyıllarda bile zor geçmektedir. Bu yarışma ile Trabzon’umuzda 4 bin 711 kg atık pil toplanmış. Bunun tabiatta dağıldığını düşünürsek hakikaten bir felaket bu. Okullarımız, öğrencilerimiz bu yarışma ile böyle bir felaketin önüne geçmiş oldu. Vaat ettiğimiz gibi birinci olan okulumuza spor alanı oluşturacağız. Projesi hazırlanıyor. İkinci ve üçüncü olan okullarımıza da yine vaat ettiğimiz gibi yazıcı ve spor malzemelerini takdim edeceğiz” dedi.

 

ÇÖP DEĞİL, ENERJİ

TESİSİ KURACAĞIZ

Konuşmasında Trabzon’a katı atıktan enerji üretim tesisi kazandırmak için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Biz Trabzon’da şuanda katı atıklarımızı artık istihap haddi dolmakta olan Yeniay’daki düzenli depolama alanına sevk ediyoruz. Ama şuanda belediyemizin mülkiyetinde olan 340 dönüm bir alan üzerinde Taşönü bölgesinde bir katı atık tesisini bir yıla aşkın süredir çalışıyoruz. Orada bir çöp tesisi değil enerji üretim tesisi kuruyoruz. Dünya ve ülkemiz bu noktaya doğru taşınıyor? Nasıl? Yani biz katı atığımızdan hem enerji elde edeceğiz hem de geri kalan atığın minimal kalmasını ve onunda yolda asfaltta malzeme olarak kullanılmasını temin etmiş olacağız. Bu, çok önemli bir adım. Dünyadaki en büyük teknolojiler Türkiye’de birkaç yıldır uygulanmaya devam ediliyor. Bu projenin hazırlıklarını sürdürüyoruz.

 

SIFIR ATIK PROJESİNİ

UYGULAMAYA BAŞLADIK

Bunu bir komplike hizmet olarak anlatırken pili, naylon poşeti tabiattan toplayan evlatlarımız bu şuuru devam ettirdikçe onun yanında az önce söylediğim gibi katı atıkların doğaya ve çevreye hiçbir zarar vermeden enerjiye dönüştürülmesiyle birlikte Türkiye’de bir büyük adım daha atıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşi Emine Erdoğan hanımefendi çok önemli bir hizmete adım attılar ve Sıfır Atık Projesini başlattılar. Biz şimdi belediyemizin binalarında bu projeyi uygulamaya başladık. Bir binada diyelim günde 500 kişi çalışıyor. O binada mesainin sonunda dışarıya kağıtlar dâhil hiçbir çöp çıkmayacak şekilde bir program uygulanıyor. Aynı binanın içinde o atıkların işleneceği kompost makinesi ile de sıfır atığa ulaşıyorsunuz. Bu çok güzel ve büyük bir adım. Tabi bunlar bir taşın göle atılıp dalga dalga yayılması gibi çok güzel ve büyük adımlar. Gerçekten önemli bir bilincin oluşmasında bu tablolar devam ederse biz nesillerimize daha iyi bir doğayı içeren bir ülke bırakılabilmiş olacağız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Hırsızlar Azıttı
Ekim Öğretmenler Gününü Kutladı
AK Parti Kongreye Gidiyor