Balıkçılar Yeni Sezona Vira Bismillah Dedi

Balıkçılar Yeni Sezona Vira Bismillah Dedi

01 Eylül 2017 tarihinde başlayan 2017-2018 balık av sezonunun balıkçılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz. Sezonun açılması ile ortaya çıkan görüntüye göre, avlanan balık miktarı önceki yıllara oranla oldukça düşük olması balıkçılarda tedirginlik yaratmıştır.           

Vira bismillah diyerek yaz dönemi balıkçılığında avlanılmaya başlanılan palamut, istavrit ve çinakop balıklarının, özellikle gırgır tekneleri ile avlanılan miktar oldukça düşük olduğu görülmüştür. Avlanan balık boylarının beklentilerden küçük olması da balıkçıların tedirginliğini daha da artırmıştır. Çünkü bu boylardaki balıkların avlanılması 4/1 sayılı tebliğe aykırılık ortaya çıkarabilecek ve balıkçıların bir mağduriyet yaşamasına sebep olacaktır. Şu anki görüntüye göre halen olta balıkçıları balık avlamaktadırlar. Bu avcılığın beklentilere herhangi bir katkısı olmayacaktır. Balığın az olması balık fiyatlarının beklenti seviyesinde kalmayacağı nedeni ile halkımız ucuz balık yiyemeyeceği sonucunu doğuracaktır. Avlanılan balık miktarının tüm Karadeniz’de oldukça az olması büyük balıkçılarımızı da ekonomik olarak sıkıntıya sokacaktır. Son yıllarda balık azlığı ve boyutlarının küçük oluşu, konunun balıkçılık sektörünü yöneten yöneticilerimiz ile avcılık yapanlar arasında etraflıca araştırılarak gerekli önlemlerin alınması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Balıkların nesillerini devam ettirerek üreme alanlarının kontrol altına alınması için gerekli önlemler alınması ve uygulanması ile istenilen verimli avcılık yapılarak halkımızın ucuz balık tüketimi sağlanmış olunacaktır. Yine de başlangıcın böyle olması bizi umutsuzluğa düşürmeden çözüm yollarının araştırılıp bir an önce hayata geçirilmesi temennimizdir. Av yasaklarının harfiyen yerine getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlayalım. Avcılık ve balıkçılıkla ilgili olarak yetkilileri denetim, balıkçıları av uygulamaları ve tüketicileri de satın alma konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz.           

Bu ve bu gibi sezonda verimsizlik durumlarında akıllara hem balık avcılığı yapanların hem de tüketicilerin lehine çözüm olabilecek kültür balıkçılığının geliştirilmesi gelmektedir. Kültür Balıkçılığı konusunda devlet tarafından gerekli desteklemeler ve yönlendirmeler yapılarak müteşebbisler teşvik edilmelidir. Bölgemizin kültür balıkçılığına uygun şartlara sahip olması, yetiştirilen balığın ülke ve dünya genelinde pazarlama sorunu olmamasından dolayı özellikle balık avcılığı yapan balıkçıların bu iş koluna yönlenmesi gerekmektedir. Halkın da ucuz ve protein bakımından zengin olan balığın bolca tüketimi sağlanmalıdır.           

Yaz dönemi balık avcılığının istenildiği seviyede olmaması ile balık avcılarının gelir kaybına ve halkımızın balık eti tüketiminden mahrum kalması ile sonuçlanır. Balıkçılar ortaya çıkan olumsuz tablonun ileriki zamanda bol palamut ve istavrit avlanarak ortadan kalkması ve de önümüzdeki hamsi avcılığı sezonunda bereketli bir avcılık gerçekleşmesi ile son bulacağını ümit etmektedirler.         

Bu beklenti içinde  avcılık yapan balıkçılarımıza kazasız ve bol bereketli avlanmalar ve işlerinde kolaylıklar dileriz.

                                                                                       Veteriner Hekim  Sebahattin Yazıcı                                                                                               Akçaabat Belediyesi  Tarımsal Hizmetler Müdürü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Hırsızlar Azıttı
Ekim Öğretmenler Gününü Kutladı
AK Parti Kongreye Gidiyor